ABD uçak gemisinde kriz iddiası: Erzak azalıyor, mürettebat tükeniyor

İran göremindeki USS Abraham Lincoln gemisinde erzak sıkıntısı yaşandığı ve ağır çalışma koşulları nedeniyle mürettebatın tükendiği iddia edildi.

Asker yakınları, İran'a yönelik operasyonlarda görev yapan bir Amerikan uçak gemisindeki personelin fiziksel ve psikolojik olarak tükenme noktasına geldiğini öne sürerek kaza ve ruh sağlığı sorunları riskinin arttığı konusunda uyarıda bulundu. İddiaların merkezinde, 5 binden fazla personelin görev yaptığı USS Abraham Lincoln gemisi bulunuyor.

MS NOW'a bilgi veren aile üyeleri, gemideki denizcilerin ve deniz piyadelerinin bazı öğünlerde yarım bardak pirinç ve iki tortilladan oluşan yemeklerle yetinmek zorunda kaldığını ifade etti. Aileler, gemideki mağazada sabun, deodorant ve diş macunu gibi temel kişisel bakım ürünlerinin de sık sık tükendiğini ileri sürdü.

Mürettebatın yakınlarına aktardığına göre, personel uzun ve yorucu vardiyalarda çalıştırılırken bazıları haftalarca izin kullanamadı. Ayrıca bazı tuvaletlerin bozuk olduğu, duşlarda sıcak su akmadığı, küf oluştuğu ve çamaşır hizmetinin haftalarca aksadığı da iddialar arasında yer aldı.

Gemide üvey oğlu bulunan Bonnie York, moralin son derece düşük olduğunu ve geminin kısa sürede limana dönmemesi halinde psikolojik sorunların ağırlaşabileceğini dile getirdi.

Görev süresi 250 günü aştı

Ana üssü San Diego olan USS Abraham Lincoln, Kasım 2025'te buradan ayrılarak Ocak ayında Ortadoğu'ya ulaştı. Gemide denizciler ve deniz piyadelerinden oluşan 5 binden fazla personel görev yapıyor. Başlangıçta yaklaşık yedi ay sürmesi planlanan görevin, İran ile devam eden gerilimler nedeniyle 250 günü aştığı belirtildi. Aileler, bu süre zarfında mürettebatın yalnızca sınırlı sayıda liman ziyareti yapabildiğini ve dinlenme imkanı bulamadığını söyledi.

Oğlu gemide olan eski donanma personeli Brett Snow, uçak gemilerinin barış zamanında bile tehlikeli çalışma ortamları olduğunu vurguladı. Snow, personelin dinlenmeden ağır şartlarda çalışmasının kaza riskini artırdığını ve mevcut koşulların ciddi bir felakete zemin hazırlayabileceğini belirtti. Bir başka aile üyesi ise oğlunun, gemi güvertesinde aşınma nedeniyle delikler oluştuğunu anlattığını aktardı.

Yetkililer iddiaları reddetti

USS Abraham Lincoln'ün ana limanı San Diego'yu temsil eden Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Sara Jacobs, mürettebatın yorgunluğu ve ruh sağlığı konusunda ciddi endişeler taşıdığını açıkladı. Jacobs, uzun süreli tükenmişliğin ağır sonuçlara ve intihar riskinde artışa yol açabileceğini ifade ederek koşulların iyileştirilmesi çağrısında bulundu.

ABD Beşinci Filosu Sözcüsü Joseph Hontz, güvertede delikler olduğu iddiasını yalanlayarak aşınma ve hasarların gerektiğinde mürettebat tarafından onarıldığını söyledi. Hontz, 250 günü aşan görevin hem personel hem de ekipman için zorlayıcı olduğunu kabul etse de geminin verilen tüm görevleri yerine getirebilecek durumda olduğunu savundu.

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ise Nisan ayında USS Abraham Lincoln ve USS Tripoli gemilerinde yiyecek sıkıntısı yaşandığına dair haberleri reddetmişti. Hegseth, küçük porsiyonların yer aldığı fotoğrafların ardından iddiaları "yalan haber" olarak nitelendirmişti. ABD Donanması da gemilerde yeterli gıda bulunduğunu ve personele besin değeri dengeli öğünler sunulduğunu açıklamıştı.

MS NOW'a konuşan bazı aileler, 2024 seçimlerinde Donald Trump'a oy verdiklerini ancak İran'a karşı bir savaşa girilmesinden rahatsızlık duyduklarını belirtti. Oğlu gemide olan Nicole Conrad, Bakan Hegseth'e gemiyi ziyaret ederek koşulları yerinde görmesi çağrısı yaptı. Bonnie York ise savaşlara girilmeyeceği vaadiyle Trump'a oy verdiğini ancak ABD ordusunun mevcut süreçte sınırlarına kadar zorlandığını düşündüğünü ifade etti.

İLGİLİ HABERLER