ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Pakistan aracılığıyla sunduğu yeni teklifi reddederek mevcut şartlar altında masada bir uzlaşma görmediğini açıkladı. Trump, Tahran yönetiminin sunduğu çerçevenin beklentileri karşılamadığını belirterek, "Anlaşmaya varabileceğimizden emin değilim. Doğru anlaşmayı ortaya koymaları gerekiyor. Şu an sunduklarından memnun değilim" dedi.
"İran'ın liderliği çok dağınık"
İran'ın askeri kapasitesinin büyük oranda eridiğini ve Tahran içinde ciddi bir siyasi uyumsuzluk yaşandığını savunan Trump, durumu şu sözlerle özetledi: "Liderleri birbiriyle anlaşamıyor. Olanlar konusunda kafaları fazlasıyla karışmış durumda. Çünkü esasen ordularının büyük bir kısmı yok edildi." Trump, müzakerelerin telefonla yürütüldüğünü ve ilerleme kaydedilmesine rağmen sonucun belirsiz olduğunu aktararak, "İran'ın liderliği çok dağınık. İki, üç, hatta belki de dört gruba ayrılmış durumda. Çok parçalanmış bir liderlik söz konusu. Bununla birlikte hepsi anlaşma yapmak istiyor. Ancak hepsi, karmakarışık durumda" ifadelerini kullandı.
"İtalya'dan da, İspanya'dan da memnun değilim"
Avrupalı müttefiklerin İran politikalarını hedef alan Trump, İtalya ve İspanya'nın asker çekme kararlarına tepkisini gizlemedi. Tahran'ın nükleer kapasiteye ulaşma ihtimalini küçümseyen ülkeleri sert bir dille eleştiren Trump, "İtalya'dan da, İspanya'dan da memnun değilim. İran'ın nükleer silaha sahip olmasının sorun olmadığını düşünüyorlar. İran'ın nükleer silaha sahip olmasının sorun olmadığını düşünen kişiler pek zeki olamaz" diye konuştu. ABD lideri, nükleer silaha izin verilmesi halinde dünyanın daha önce hiç görmediği türden sorunlarla karşılaşacağını kaydetti.
"İnsani açıdan tercih etmem ama bu da bir seçenek"
Hürmüz Boğazı'ndaki ablukanın tamamen güçlü olduğunu ve an itibarıyla geri çekilmeleri halinde bile büyük bir zafer kazanmış sayılacaklarını savunan Trump, İran'a yönelik askeri müdahale ihtimalini masada tuttu. Seçenekleri değerlendirirken, "Gidip onları tamamen yerle bir edip bu olayı sonsuza kadar bitirelim mi, yoksa bir anlaşma yapmaya mı çalışalım; seçenekler bunlar" diyen Trump, İran'ı yerle bir etme fikrine ilişkin, "İnsani açıdan tercih etmem ama bu da bir seçenek" şeklinde konuştu. Kongre'den savaş yetkisi talep edip etmeyeceği sorusuna ise anayasal tartışmaları işaret ederek yanıt veren Trump, "Daha önce hiçbir ülke bunu yapmadı. Bildiğiniz gibi çoğu insan bunu tamamen anayasaya aykırı olarak görüyor" dedi.
"Kürtler silahları teslim etmedi"
ABD ordusunun cephane stoklarının eridiği yönündeki iddiaları reddeden Trump, eski ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'ya verdiği teçhizatların yerini doldurduklarını savunarak, "Dünyanın her yerinde stoklarımız var" dedi. Kuzey Irak'taki silah hareketliliğiyle ilgili de konuşan Trump, "Silahların kimde olduğuna bakacağız fakat Kürtler meselesinde olanlardan memnun değilim. Kürtler, silahları teslim etmedi" ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği'nin ticaret anlaşmalarına uymaması nedeniyle otomobil ve kamyonlara uygulanan gümrük tarifelerini yüzde 25'e çıkardığını hatırlatan Trump; Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Genelkurmay Başkanı Mareşal Asim Munir ile yürütülen çalışmalara saygı duyduğunu, İngiltere Kralı III. Charles'ın ziyaretinin NATO görüşlerini değiştirmediğini ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile planlanan görüşmenin harika geçeceğini söyleyerek Florida'ya hareket etti.