TBMM Genel Kurulu, Yeni Yol Partisi'nin "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin grup önerisini görüşmek üzere toplandı. Oturumda partilerin grup başkanvekilleri gündeme ilişkin değerlendirmeler yaparken, sürecin geleceğine dair temel görüş ayrılıkları ortaya çıktı.
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, partisinin önerisi üzerine yaptığı konuşmada, Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu Raporu'ndaki maddelerin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Kaya, atılacak demokratik adımların silah bırakma koşuluna bağlanmasını eleştirdi.
Kayyım uygulamasına son verilsin çağrısı
Yeni Yol Partisi'nden Bülent Kaya, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanması ve kayyım uygulamasına son verilmesi yönünde çağrı yaptı. DEM Parti Antalya Milletvekili Saruhan Oluç da İnfaz Yasası ile Terörle Mücadele Yasası'nda düzenleme için daha fazla beklenmemesi gerektiğine dikkat çekti. CHP Ankara Milletvekili Okan Konuralp ise iktidarın mevcut tutumuna rağmen barış arayışındaki kararlılıklarını koruyacaklarını söyledi. İYİ Parti de sürece yönelik eleştirel pozisyonunu korudu.
AK Parti'den "önce silah bırakma" şartı
Eleştirilere yanıt veren TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, partisinin "önce silah bırakma" talebini tekrarladı. Sürecin en önemli eşiğinin PKK'nin silah bırakması ve kendini feshetmesi olduğunu savunan Yüksel, yasal düzenlemelerin ancak bu durumun ilgili kurumlarca teyit edilmesinden sonra yapılabileceğini dile getirdi. Yüksel, "Bu süreçte artık geri dönüş yoktur" diyerek muhalefetin genel görüşme açılması önergesine katılmadıklarını açıkladı.
Yeter sayı bulunamadı oturum kapandı
Görüşmelerin tamamlanmasının ardından muhalefetin talebiyle oylama öncesi yoklama yapıldı. TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, iki defa tekrarlanan yoklamada da toplantı yeter sayısının sağlanamadığını tespit etti. Bunun üzerine Buldan, birleşimi ertesi gün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.