TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’ndan bankalara çağrı: Faiz indirimi ticari kredilere yansıtılsın

Rifat Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın politika faizindeki 3 puanlık indirimin bankalarca ticari kredi faizlerine hızla yansıtılmasını istedi.

Diyarbakır'da Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi işbirliğiyle düzenlenen "İş Dünyası Finans Buluşması"nda konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, reel ve finans sektörü temsilcilerinin aynı ortamda bir araya gelmesinin önemine dikkat çekti. Finansmanı vücuttaki kan akışına benzeterek sistemin tıkanması durumunda organların düzgün çalışmayacağını ve hastalıkların başlayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, mevcut ekonomik koşullarda empati kurularak ortak hareket edilmesinin sorunların çözümünde kritik rol oynayacağını belirtti.

Reel sektörün karşılaştığı en büyük engellerin daralan kredi limitleri, yüksek faiz oranları ve aşırı teminat talepleri olduğunu aktaran TOBB Başkanı, bu konudaki şikayetlerin kendilerine sürekli iletildiğini kaydetti. Kobi'lere yönelik pozitif ayrımcılık yapılması amacıyla ticari kredilerdeki büyüme sınırlarının gevşetilmesi gerektiğini savunan Hisarcıklıoğlu, ihracatçıların rahatlaması için reeskont kredilerinin döviz dönüşüm desteğinin artırılmasını talep etti.

Daha önce hayata geçirilen ve düşük faizli, uzun vadeli Kredi Garanti Fonu destekli "Nefes Kredileri"nin denizde bir damla su kaldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu kredilerin tutarının 100 milyar liraya çıkarılmasını istediklerini dile getirdi. Teminat yetersizliği yaşayan firmaların üretim ve istihdamı koruyabilmesi için yeni finansman imkanlarının sağlanması gerektiğine işaret etti.

Tarım, istihdam ve enerji alanlarında artan maliyetlerin işletmeleri zorladığını belirten Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankası'nın aldığı son faiz kararını olumlu bulduklarını ancak uygulamanın sahaya yansımasının beklendiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Finansmana erişimde sıkıntıların tek sorumlusu bankalarımız değil, bunu biliyoruz. Makroekonomik koşullar, kredi büyüme sınırları gibi düzenlemeler nedeniyle bankalarımızın da elleri kolları bağlı ama hepimizin derdi ortak. Empatiyi güçlendirip, birbirimizi doğru anlarsak ve birlikte hareket edersek bu sorunların iyileştirilmesi için güçlü bir ortak ses olabiliriz. Bu toplantıyı kıymetli kılan da bu. En büyük sıkıntı daralan kredi limitleri, yüksek faizler, aşırı teminat talepleri. Sizlerden bu yönde gelen talepleri aktarıyoruz. Ticari kredilerdeki büyüme sınırı kobilere yönelik pozitif ayrımcılık yapıp gevşetilmesi lazım.Yüksek enflasyonla mücadeleyi zayıflatmayacak şekilde reel ekonomiye dönük desteklerin hızlıca hayata geçirilmesi lazım. İhracatçımızı rahatlatmak için reeskont kredilerinin döviz dönüşüm desteğinin ciddi ölçülerde arttırılmasını talep ediyoruz. Bazı taleplerimizin neticesinde düşük faizli, uzun vadeli, Kredi Garanti Fonu destekli 'Nefes Kredileri'nin başlatılmasını sağladık ama denizde bir damla su. Şimdi bunun 100 milyara çıkartılmasını istiyoruz. Teminat yetersizliği çeken firmalara nefes aldıracak, finansman yükünü hafifletecek, üretim ve istihdamı koruyacak, yeni imkanların getirilmesini bekliyoruz.Artan maliyetler özellikle tarımda, istihdamda ve enerjide hepimizin belini büküyor. Merkez Bankası 2 gün önce güzel bir kararla faiz oranlarına 3 puanlık indirim sağladı. Şubat ayında da yüzde 40'larda seyreden Türk lirası gecelik faiz oranı yüzde 37'ye çekildi. Merkez Bankası'nın bu normalleşme adımı piyasalara nefes aldıracak olumlu bir gelişmedir. Bunu sanayicimiz, tüccarımız üzerindeki faiz yükünü hafifletmek adına memnuniyet verici bir başlangıç olarak görüyoruz. Bankacılık sektörümüzü de vakit kaybetmeksizin, ticari kredi faizlerine 3 puanlık indirimi yansıtmaya davet ediyoruz. Özellikle politika faiziyle kredi faizlerinin arasında tam 20 puan fark var. Bu faiz yükünü taşıyamayız.”

İLGİLİ HABERLER