Ticaret Bakanlığı, 2024 yılının ilk altı aylık dönemine ait tüketici hakem heyeti başvuru istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Türkiye genelinde yapılan başvuruların toplam parasal değeri yaklaşık 8,5 milyar liraya ulaştı. Bu başvuruların önemli bir kısmı karara bağlandı.
Başvuruların dörtte üçü e-devlet'ten yapıldı
Bakanlık verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde tüketici hakem heyetlerine toplam 481 bin 613 başvuru ulaştı. Bu başvurulardan 455 bin 500'ü sonuçlandırıldı. Bugüne kadar heyetler tarafından yargıya taşınmadan çözülen uyuşmazlık sayısı ise yaklaşık 19,5 milyona ulaştı.
Tüketicilerin başvurularını e-Devlet üzerinde yer alan Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) üzerinden yaptığı belirtildi. Yılın ilk yarısındaki başvuruların yüzde 76,7'si bu kanal aracılığıyla gerçekleşti. Bu durum, elektronik başvuru yönteminin yaygınlaştığını gösterdi.
En çok şikayet perakende sektörüne geldi
Başvuru sayılarının illere göre dağılımında İstanbul 126 bin 319 başvuru ile ilk sırada yer aldı. İstanbul'u 50 bin 353 başvuruyla Ankara ve 32 bin 507 başvuruyla İzmir takip etti. En az başvuru ise 305 adet ile Ardahan'dan geldi.
İl tüketici hakem heyetleri arasında en yoğun başvuru 12 bin 700 ile İstanbul İl Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığına yapılırken, ilçe düzeyinde Ankara Çankaya İlçe Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı 8 bin 94 başvuru aldı. Başvuruların yaklaşık yüzde 35'i ayıplı mal, yüzde 29'u ise ayıplı hizmet kaynaklı oldu.
Ürün bazında en fazla şikayet, toplamın yaklaşık yüzde 18'ini oluşturan ayakkabı ve tekstil grubundan geldi. Bu grubu yüzde 15,13 ile dayanıklı tüketim malları ve ev elektroniği, yüzde 6,26 ile iletişim aboneliği izledi. Mesafeli sözleşmelere ilişkin başvuruların oranı ise yüzde 5,38 olarak kaydedildi.
Sektörel dağılımda perakende ticaret, 249 bin 240 başvuru ve yüzde 51,75'lik pay ile ilk sırada yer buldu. Finansal hizmetler sektörü 49 bin 501 başvuru ile ikinci, abonelik hizmetleri sektörü ise 43 bin 311 başvuru ile üçüncü oldu.