15. E-Pal Haftası Başarıyla Tamamlandı

TAKİP ET

Uzay Kampı Türkiye, Uzay Bilimleri Eğitimiyle Küresel Dostluk Vakfı (GFTSE) birlikteliğinde yürüttüğü 15'inci E-Pal Haftası'nı geride bıraktı. 

Kardeş Okullarla Bilim Programı’nın bir parçası olan ve bu yıl 2-8 Temmuz’da düzenlenen 6 Günlük Uluslararası Yaz Kampı “E-Pal Haftası”na Türkiye, Polonya, İngiltere, Bulgaristan, Litvanya, Yunanistan, Norveç ve KKTC’den toplam 146 kişi katıldı. Öğrenciler, NASA tasarımlı simülatörlerle eğitim, roket yapılması ve fırlatılması, uzay istasyonlu sanal uzay uçuşu görevi, sanal Mars gezisi, sihirli kürede astronomi, özel etkinlikler gecesi, barbekü partisi gibi birbirinden eğlenceli ve eğitsel aktivitelere katıldılar. Ayrıca bu hafta için özel planlanan bilim insanlarıyla video konferans bağlantısı ile tanışma şansına da sahip oldular. 

NASA’da görev yapan Uçuş Direktörü Dr. Robert Charles Dempsey ve Avrupa Uzay Ajansı’nda görev yapan Fransız astronot Jean-François Clervoy’dan bilgi alan öğrenciler uzaya dair sorularının cevaplarını ilk ağızdan aldılar. 2005’den bu yana NASA’da Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) için Uçuş Direktörü olarak görevi yapan Dr. Dempsey, Uluslararası Uzay İstasyonu ile ilgili bilgi verdi. Dr.Dempsey uzaya gitmemesine rağmen astronot eğitimi aldığını ve ekip arkadaşlarıyla birlikte vardiyeli olarak kontrol merkezinden uzay istasyonundaki astronotlarla 7 gün 24 saat iletişim halinde olduğunu söyledi. 

1994 ve 1997 yıllarında Uzay Mekiği Atlantis ile iki kere, 1999 yılında da Uzay Mekiği Discovery ile bir kere uzay uçuşu gerçekleştirerek uzayda toplam 675 saat kalan Fransız Astronot Clervoy ise sıfır yerçekimiyle ilgili verdiği sunumunun ardından soruları yanıtladı. Bir katılımcının sorduğu ‘Mars’a taşınmanın Dünya’daki hayatı daha iyi hale getireceğini düşünüyor musunuz?’ sorusunu; “Mars’ın keşfi insanlığın birleşmesine ve büyük düşünmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda, atıkların geri dönüşüm verimliliği gibi teknolojiyi dünyaya yararlı hale getirebilir ve ‘uzayda yaşam var mı?’ sorusunun cevabına katkıda bulunabilir.” şeklinde cevapladı. Clervoy aynı zamanda uzayda gördüğü en çarpıcı ve en etkileyici şeyin güzelliği, çok değişik zıt renkleri ve şekilleriyle Dünya’nın görüntüsü olduğunu belirtti.