2017 Esnafa İyi Gelmedi

TAKİP ET

Gerçek Haberci olarak İzmir'in farklı semtlerindeki esnaf ile görüşerek 2017 yılının piyasa değerlendirmesini almak istedik. 2017 yılında piyasa, daha önceki yıllara göre daha kötü geçtiğini ifade eden esnaf, 'Bu gidişle hepimiz kepenk kapatacağız' diyor.

Aycan KARADAĞ/GERÇEK HABERCİ- Kiraya, faturaya, vergiye gelen zamları kazandıkları ile zor karşılayan esnaf, müşterilerin son 6 aydır fiyatları gördüğünde kaçtığını söyledi. 

Ödemelerin artmasıyla birlikte satışlar da düşünce, bir de gıdaya gelen zamlar esnafı zor duruma düşürdü. 2017 yılı boyunca vergileri ödemek ve geçimini sağlayabilmek adına oldukça zorlandıklarını ifade eden esnaf, “Tüketicinin ekonomiye güvenini ölçmek için esnafın haline bakabilirsiniz” dedi. 

‘ZAMLAR, ESNAFI ZORA SOKTU’

Bakliyattan tavuğa, şarküteri ürününden sebzeye kadar temel ihtiyaç maddelerine gelen zam müşterilerini de esnafını da zor duruma sokarken, vatandaşlar kırmızı et konusunda oldukça tedbirli.  Et ithalatından sonra satışları düşürmemek adına fiyatların aynı kaldığı kasaplar ise müşterilerinin ithal et yemek istemediklerini ve bu durumun çok uzun sürmeyeceğini öne sürüyor. 2017 yılının Ramazan ayından bu yana kırmızı et fiyatlarında hiç bir değişiklik yapılmadığını söyleyen asırlık kasaplar dükkânı kapatacaklarını söylüyor.  Vatandaşın ithal et almak istemediğini söyleyen kasaplar satışların da neredeyse yarı yarıya düştüğünü ekledi.

Güncel kırmızı et kilogram fiyatları şöyle; Kuzu kuşbaşı – 66 TL, kuzu pirzola – 65 TL, kuzu but – 50 TL, dana kıyma – 44 TL, dana bonfile – 70 TL, dana biftek – 60 TL’den satılıyor.

Satışlarda gözle görülür bir düşüş olduğunu söyleyen tavukçular da vergilerden şikayetçi. Alım gücünün düşmesi ve vergilerin de artması ile beraber zor günler geçirdiklerini söyleyen tavukçular geçen seneye kıyasla piyasaların kendilerini zorladıklarını söyledi.

Güncel tavuk eti kilogram fiyatları şöyle; Bütün tavuk – 7 TL, baget – 8 TL, kanat 10 TL, but – 7.5 TL’den satılıyor.

“VATANDAŞIN TENCERESİ PAHALLIYA KAYNIYOR”

Vatandaşın alım gücünün azaldığını ve patates alırken bile tüketicinin iki defa düşündüğünü söyleyen pazarcılar da piyasalardan şikayetçi. Hem üretici hem tüketici hem de satıcı gözü ile gıda fiyatlarını değerlendiren pazar esnafı “Sağlıklı besin tüketilsin deniyor fakat vatandaşın tenceresi pahalıya kaynıyor” dedi.

Fiyatlar; Lahana – 4 TL, kereviz 5 TL, karnabahar 5 TL, ıspanak 3 TL, brokoli – 3 TL, pancar – 3 TL’den satılıyor.

PEYNİRE YÜZDE 40 ZAM

Gıda fiyatlarına gelen zamlar, tüketicinin temel gıda ihtiyaçlarından süt  ürünlerini de es geçmedi. Eski müşterileri dışında yenilerinin gelmediğini gelseler de fiyatları inceledikten sonra ihtiyaç listesini bir daha gözden geçirdiklerini söyleyen peynirci esnaf da“Tüketicinin nabzını biz tutuyoruz. Kimse ekonominin gidişatından umutlu değil. Yatı olan mazota 2 TL verip Mykonos’a gidiyor, çiftçimiz ise mazotu 5.17 TL’ye kullanıyor. Büyük bir adaletsizlik var” dedi.

En çok tüketilen çeşidi olan Beyaz peynirin kilogramı 24 TL’den 32 TL’’ye çıktı” diyor. Bir koli yumurta – 14 TL, helva – 14 ile 16.5 TL arası, pekmez 11 TL’den satılıyor.

Bakliyat fiyatları:

Nohut – 16 TL, pirinç baldo – 8.5 TL, pirinç osmancık 6.5 TL, kuru fasulye – 14 TL, yeşil mercimek – 8 TL, sarı mercimek 11 TL, börülce 8 TL, bulgur üç senede yüzde yüz zamlanarak 3 TL oldu.