2018 yılında İzmir'de hangi önemli gelişmeler yaşandı…

TAKİP ET

İzmir'de geride kalan 2018 yılında, siyasi ve sosyal alanlarda hangi önemli gelişmeler yaşandı? Sizler için derledik…

Aycan KARADAĞ/GERÇEK HABERCİ- 2018 yılı geride kaldı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de hareketli bir yıl geride kaldı. İzmir’de ise siyasi partilerde değişimler ön plana çıkarken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yerel seçimlerde aday olmaması, İZTO’da değişim, tramvay projesi 2018 yılına damga vurdu.

CHP İL BAŞKANI YÜCEL OLDU

CHP İzmir’de 2018 yılının ilk ayında il kongresine sahne oldu. 8 Ocak günü gerçekleşen İl Kongresinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun desteklediği Deniz Yücel, Utku Gümrükçü ile yarıştan galip ayrılarak CHP İzmir İl Başkanı oldu.

AK PARTİ İL BAŞKANI ŞENGÜL OLDU

Ak Parti İzmir’de ise 16 Ocak’ta İl Başkanlığı’nda değişiklik yaşandı. 16 Ocakta Bülent Delican, Ak Parti İzmir İl Başkanlığı görevinden alınırken, yerine Ak Parti İzmir eski Milletvekili Aydın Şengül atandı.

MHP İL BAŞKANI ŞAHİN OLDU

MHP İzmir’de de 2018 yılında İl Başkanı değişti. 21 Eylül tarihinde MHP İzmir İl Başkanlığında düzenlenen devir teslim töreninde eski başkan Necat Karataş, görevini Veysel Şahin’e devretti.

İYİ PARTİ İZMİR’DE 1 YILDA 3 BAŞKAN

2018 yılında Meral Akşener’in önderliğinde kurulan İYİ Parti, İzmir’de İl Başkanlığı makamında en hareketli parti oldu. İzmir’de ilk Yıldırım Ulupınar ile yola çıkan İYİ Parti, Ulupınar’ın milletvekilliği seçimlerinde aday olmasıyla yoluna Koray Ülkünç ile devam etti. Son olarak 17 Ekim tarihinde İl Başkanlığı görevine Hüsmen Kırkpınar atandı.

İZTO’DA BİR DEVİR SONA ERDİ…

İzmir Ticaret Odası’nda(İZTO) 26 yıldır başkanlık görevi yapan Ekrem Demirtaş, seçime saatler kala adaylıktan çekilmesi 2018 yılının en önemli olaylarının başında geldi. Demirtaş’ın çekilmesiyle 14 Nisanda İZTO’nun yeni yönetim kurulu başkanı Mahmut Özgener oldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİMLERİNDE İZMİR’DE SÜPRİZ YAŞANMADI

Türkiye'de 2018 yılına, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "başkanlık" hayalinin yaşama geçirmesi damgasını vurdu. 16 Nisan 2017'de referandumla kabul edilen Anayasa değişikliğine göre normalde 2019'da yapılması gereken cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri, AKP'nin ve MHP'nin talepleri, muhalefetin de "seçimden kaçamayız" tavrı nedeniyle 24 Haziran 2018'e çekildi.

İzmir’de ise milletvekilliği seçiminde yüzü gülen CHP oldu. İzmir genelinde yüzde 41,7 oy alan CHP’yi, AK Parti takip etti. AK Parti, kent genelinde yüzde 28,2 oranında oy aldı. HDP’ye yüzde 11,3, İYİ Parti’ye ise yüzde 11 oy çıktı. Yüzde 6,2 oy alan MHP’yi Saadet Partisi ise yüzde 0,8’le takip etti.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise, Muharrem İnce: 1 milyon 527 bin 269, Recep Tayyip Erdoğan: 930 bin 925, Meral Akşener: 178 bin 186, Selahattin Demirtaş: 170 bin 574, Temel Karamollaoğlu: 12 bin 987 ve Doğu Perinçek: 8 bin 055 oy aldı.

MHP’DE DEĞİŞİM…

Milletvekili seçimlerinde MHP’de bir ilk yaşandı. Daha önceki seçimlerde MHP’nin her iki bölgede liste başı olan Oktay Vural ve Ahmet Kenan Tanrıkulu bu kez aday gösterilmedi. Yerlerine ise Hasan Kalyoncu ve Taner Osmanağaoğlu aldı.

AZİZ KOCAOĞLU YEREL SEÇİMLERDE ‘ADAY DEĞİLİM’ DEDİ

2004 tarihinden beri İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Aziz Kocaoğlu, Mart 2019’daki yerel seçimlerinde aday olup olmayacağı konusu, 2018 yılında uzun bir süre konuşuldu. 1 Ekim tarihinde kararını açıklayan Kocaoğlu, ‘aday değilim’ açıklaması, Tüm Türkiye’de büyük yankı uyandırdı.

TRAMVAY AÇILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 450 milyon TL’lik bütçe ayırdığı Fahrettin Altay ile Halkapınar arasında 19 durakla hizmet verecek Konak tramvayı 24 Martta hizmete açıldı.

İZBAN GREVİ

İzmir’de yılın son günlerinde ise en önemli olay ise hiç şüphesiz İZBAN grevi oldu. 10 Aralık tarihinden beri grevde olan İZBAN işçisi, mücadelesine devam ediyor. Taraflar henüz anlaşama sağlayamazken, İzmir’de trafik felç olmuş durumda.

İzmir chp ak parti mhp İyİ parti tramvay aziz kocaoğlu izto izban