"2023'e tek haneli faizle girebiliriz"

TAKİP ET

"Ekonomik aktivitedeki ivme kaybının sebebi kredilerdeki kısıtlama"

Ağustosta olduğu gibi bugünkü toplantısında da 100 baz puanlık faiz indirimine giden Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 12’ye düşürdü. Karar metninde banka, “iktisadi faaliyette ivme kaybını” indirim gerekçesi olarak öne çıkardı.

 

Kararı Sözcü'den Emre Deveci'ye yorumlayan Sardis Research Danışmanlık stratejisti Evren Kırıkoğlu, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceğine ve 2023'e tek haneli faizle girileceğini ifade etti.

"İvme kaybının sebebi kredilerdeki kısıtlama"

TCMB’nin açıklama metninde indirime gerekçe olarak sunulabilecek kayda değer hiçbir değişiklik olmadığını belirterek “Ekonomik aktivitedeki ivme kaybına sebep olarak dış talepteki, Avrupa kaynaklı, zayıflama bir miktar öne çıkarılmış olsa da, aslında daha belirleyici sebebin tükenme seyrine giren döviz rezervlerini koruma adına TL kredi büyümesinin kısıtlanması olduğunu biliyoruz” dedi.

“Gerçi TL cinsi ticari kredi büyümesinde henüz kayda değer bir yavaşlama izlenmedi, ancak 15 Ağustos-15 Eylül arası dönemde yurtiçine giren 13 milyar dolar civarındaki döviz akımı da rezerv risklerini kritik biçimde öteledi” diyen Kırıkoğlu, “Dolayısıyla dış talepteki yavaşlama ışığında TL kredi koşullarının ilk başta varsayıldığı ölçüde sıkıştırılması gerekmeyebilir” değerlendirmesinde bulundu.