3. Ege Ekonomik Forum Başladı

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekleri, TOBB, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı ve Bornova Belediyesi katkıları, EGEV ve Özgencil Grup işbirliğiyle 3. Ege Ekonomik Forum, 'Yarın İçin Hayal Et' ana teması ile bugün  İzmir Swissotel'de başladı.

Sevilcan GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- "Küresel Gelişmeler Işığında Bölgesel Vizyon" yaratmak amacıyla İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi ve İESOB katkılarıyla üçüncü kez düzenlenen Ege Ekonomik Forumu, arın için hayal et’ sloganı ile kapılarını açtı. 

Açılışa; İzmir Valisi Erol Ayyıldız, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Özgener, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam ve Özgencil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Özgencil katıldı. 

“Bir hayal kurmak için buradayız”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Özgencil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Özgencil; Türkiye’nin içinde bulunduğu ağır siyasi ve ekonomik problemler içinde bu forumu gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını ifade ederek; “Bir hayal kurmak için buradayız. Konumuz yarını hayal et dediğimiz için, benimde hayalim birlik beraberlik ve huzur içinde, gerçek bir toplum bilinci ile birlikte olma hayali içindeyim. Yaşım ilerledi ama gelecek nesillere bunu ulaştırmayı hayal ediyorum. İzmir deyince bunu daha öncede gerçekleştirmiş siyasilerle, belediye başkanları ve odalarla bir birine bağlı bir İzmir görüyorum ve bunu diğer ileride yaymayı arzu ediyorum. Biz 40 yılı aşkındır Türkiye’de hep ilkleri yaptık ilk ekonomi dergisi, 3 ciltlik ekonomi ansiklopedisi çıkardık. Biz firmalara kültür sanat kitapları dağıttık ve Uluslarası kongreler düzenledik. Millet çanak çömlek dağıtırken biz kitap dağıttık. Bir ekonomi dergisi çıkardık. İlk ekonomi ansiklopedisi yaptık. Hediye olarak insanlar çanak çömlek dağıtıyordu biz kültür sanat kitapları yaptık. 40 yılı aşkın süredir kongreler yapıyoruz. Mehmet Ali Bey bir simge burası için. Bundan sonra forumu 28 Ekim’de yapalım 29 Ekimde de büyük bir Cumhuriyet balosu yaparak kutlayalım. O da tamam dedi. İnşallah iki günlük kongremiz başarılı geçer” dedi. 

“Bu bölge tüm alanlarda başarılı bir bölge”

EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam; konuşmasına EGEV ve ege Ekonomik Forumu ile ilgili bilgi vererek başladı. Susam; “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz EGEV ve Forumla ilgili şunu söylemek istiyorum; EGEV 27 yıldır bölgesel kalkınma için yola çıkmaz, kurucuları ve iş insanları, üniversiteler, STKlar ve belediye başkanları ile birlikte 10 Ege ilinde oluşan bir yapıdır. Ege Bölgesi’nin iktisaden ve ekonomik olarak her türlü katkıyı koymak için mücadele ettik. Bölgesel kalkınmaya yürekten inanıyorum. Bu bölge tüm alanlarda başarılı bir bölge. 8 bin 500 yıllık bir tarihi olan bu bölgenin lokomotif olarak dışarıyı açılan kapısı hep İzmir olmuştur.  Biz bölgesel kalkınmada sizinle birlikte olmak istiyoruz. Özellikle İzmir’in liderliğine hiçbir itirazımız yok. Ama bölgenin taleplerini bir ses olup Türkiye’ye birlikte verelim dediler ve biz de bunu yapıyoruz” şeklinde konuştu. 

“Türkiye’nin lokomotifi olmaya hazırız”

“Bugün bu Ekonomik forumu yaparken yola çıkış nedenlerimizi de paylaşmak istiyorum.” Diyerek sözlerine devam eden Susam; “ İzmir’de çok önemli çalışmaları meslek odaları ile birlikte koordine ettik. Aylarca süren çalışmalarla bu forumu hazırladık. İzmir’de meslek odaları arasındaki büyük uyumu, iş birliğini ve dayanışmayı sağlamada Sayın Özgener başta olmak üzere EBSO başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Ege İhracatcılar Birliği Koordinatörü Jak Eskinazi’nin çok özel çalışmaları var. Ana logomuz Yarınlar İçin Hayal et. Büyük öner Atatürk’ün yıllar geçse de ölümünden sonra daha çok anlaşılması ve takdir edilmesinin altında yatan şey onun vizyoner bakışıdır. Biz bugün bu ekonomik forumda, bilim ve aklın ışığında, dünyada yaşanan teknolojik gelişmeyi önemli konuşmacılarla konuşacağız. Vizyonumuz geleceği hayal etmek, kendimize inanarak akıl ve bilimle geleceği kurmaktan geçer. Yolumuz budur. Bugünkü zorlukları aşmak kolay. Borçlarımzı olabilir, büyük devletlerin yarattığı sıkıntılar olabilir. Türkiye Cumhuriyeti’ne inanıyoruz, güveniyoruz, Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet bütün bunları aşabilecek ferasettedir. Ege Bölgesi tarımsal ihracatı yıllardır yapıyor ve bundan sonra da lokomotif olacaktır. Biz Ege Bölgesi olarak Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullarda, tarımımızla, sanayimizle, turizmimizle, tarım organize sanayi bölegelerimizle yetişmiş insan kaynakları ve üniversitelerimizle Türkiye’nin içinde bulunduğu durumda Türkiye’nin lokomotifi olmaya hazırız.” İfadelerini kullandı.

“Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeye hazırız”

Bu hedeflerin gerçekleşmesinde en önemli bölgenin Ege olduğunu vurgulayan Susam; “Biz Ege olarak nasıl ilk kurşunu atıp kurtuluş savaşını başlattıysa, dünya ve ülkemizde barışı hedeflediysek, bundan sonrada bilim ve akılla, araştırmayla, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeye hazırız” dedi.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi, İZTO Başkanı Mahmut Özgener ise; “Gerçekleşen bu forumda İzmir için neler yapabileceğimizi konuşacağız. Dijitalleşme, Arge alanında çalışmaları bulunan firmalar, akademisyenlerle, nasıl üreteceğiz, gelişeceğiz bunları tartışacağız.” Dedi.

“Artık dünyayı bilgiyi doğru yönetenler yönetecekler”

Dünyada insana dair her şeyin hayalele başladığını vurgulayan Özgener; “Küçükken, nasıl bir işimiz olacak, ailemiz için neler yapacağız gelecek kuşaklara neler aktaracağız. Büyüdükçe ayaklarımızı yere basar. Bazı insanla hayallerinin çapını çok genişletir. Bugün dünya üzerinde tüm ülkeler, bir grup insanın hayalleri ile kuruldu. Bizi diğer canlılardan ayıran en önemli özellik hayal etmektir. ‘Yarın İçin Hayal Et’ bunu çok önemsiyorum. Küresel gelişmeler bizi zorlayabilir, ama önümüzde büyük fırsatlar açtığını da unutmamalıyız. Hayal edenlerin, krizleri fırsata çevirenlerin sırtında dünya yükseliyor. Bu yeni dünyada bilgi, bilginin nasıl toplandığı ve işlendiği çok önemli. Tabii ki tamamen teknolojiye bağlı bir hayat mümkün değil. Tarımdan ticarete, turizmden sanayiye kadar temel parametreler önemli olacak. Artık dünyayı bilgiyi doğru yönetenler yönetecekler” dedi. 

Biz küresel ekonomiye çabuk ısınan, büyük avantajları kendinde barındıran bir ülkeyiz. Özel sektör olarak bize düşen ise, daha cesaretli, daha yenilikçi ve daha inovatif olmak. İnovasyon, çabuk eskiyen bir sözcük gibi görünüyor. Ama arkasına baktığımızda, dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin bile inovasyon alanında emekleme döneminde olduğunu görüyoruz. 

“İzmir yeniyi hayal ediyor. Gelin hep beraber bu hayali büyütelim”

“Ticarette inovatif yaklaşımlarla çok gelir elde edebileceğimizi bir Pazar var” diyerek konuşmasına devam eden Özgener; “Ekonomide ve ticarette tüm ezberlerin bozulmayı beklediğini unutmayalım. Girişimcilerin yalnız bırakıldığı ekonomik düzen kısa sürede ölmeye mahkumdur. Hayal edip projelendirip, devleti de arkamızı aldığımızda ulaşamayacağımız hedef kesinlikle yok. Bunun için biz düşen proje üretmek. İZTO olarak bunun bilinci de olan bir yaklaşımla İzmir’i inovasyon kentine dönüştürmek için çalışıyoruz. Girişimcilik ve inovason merkezi projemizi geliştiriyoruz. İnovasyon merkezi ile temel odağımız; büyük şirketleri bu merkeze çekerek onlara fiziksel altyapı sağlarken bu şirketler ve üniversiteler arasında bir köprü olmayı planlıyoruz. Yabancı girişimcilerin İzmir’e çekilmesi içinde projeler oluşturacağız. İzmir yeniyi hayal ediyor. Gelin hep beraber bu hayali büyütelim” şeklinde konuştu. 

“BÜYÜKŞEHİR OLARAK BU PLATFORMU ÇOK ÖNEMSİYOR VE DESTEKLİYORUZ”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Ege Ekonomik Forumu’nun üçüncü kez İzmir’de bir araya gelmesinin, İzmir’in bu anlamda ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini vurgulayarak; “Aslında Cumhuriyetin hemen öncesinde 1923’te birinci iktisat kongresinin İzmir’de toplanması tesadüf olabilir mi? İşte köklerimizi, alt yapımızı o günlerden alıyoruz. Ege Ekonomik Forumunda farklı sektörlerle ilgili, bölgemiz bata olmak üre, ülke ve dünya gündeminde dair gelişmeler değerlendirilecek. Bu forumda yürütülecek tartışmaların, yerel yönetimler, merkezi idare ve STK’larla yürütülecek çalışmalara önemli katkılar sunacağına inanıyorum. Bu platformu çok önemsiyor ve destekliyoruz İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak.” Dedi. 

İzmir’in canlı yaşayan bir ekonomiye sahip olmasını ve farklı yatırımcıları İzmir’e çekmeyi hedeflediklerini belirten;  Ama bunun için yenilikte üretmemiz gerekiyor. Teknolojide, sanayide yenilikçi fikirlerin üretildiği bir şehir hayal ediyoruz. Tarım bu noktada önemli bir yer alıyor İzmir’de. Tarımda, küresel bir çark işliyor. Bu çark tekerleri, topraklarımızla birlikte geleceğimizi de elimizden alıyor. Çiftçiyi toprakla daha güçlü bir şekilde buluşturacak, yerli tohumları gelecekle buluşturacak çalışmalar yapıyoruz. Ülkemize, toplumumuza yeniden hatırlatmak için uğraş veriyoruz. Üretici pazarlarını hayata geçirdik, geçiriyoruz. Anadolu’da on bin yıllık tarihi olan buğdayın, karakılçık buğdayını İzmir’in bereketli toprakları ile yeniden buluşturduk. Özellikle her alanda kooperatifçiliği özendiriyoruz. Kalkınmanın ancak üreterek ve yerelin gücü ile gerçekleşeceğine inanıyoruz. Bunun içinde başta üreticiler olmak üzere İzmirlilerin önerilerini, ortak aklı ve birlikte hareket etme duygusunu önemsiyor ve onların bize yol göstereceğini ciddiye alıyoruz. Tarım alanlarını mutlaka korumalıyız. Tarım alanlarını heba etmemeliyiz. Binalarla doldurmamalıyız. Mademki geleceğe bırakacağımız şeyler ok önemli. Çocuklarımıza ne bırakacağız? Beton mu?” dedi.

“İpek yolunun batıya açılan kapısının İzmir olması için çaba sarf ediyoruz”

Özuslu; “Çin Halk Cumhuriyetinin başkanı, bir kuşak bir yol adıyla açıkladığı ve dünyada kabul gören ve çok tartışılan, İpek yolunun batıya açılan kapısının İzmir olması için çaba sarf ediyoruz. Çünkü onların şehrimize yatırım yapmasını istiyoruz. 88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda Çin ile bu girişimlerimizi sürdürdük. İnsandan insana güçlü bağlar kurak İpek yolunun, şehrimize bir değer katmasını istiyoruz. Bu anlamda, günümüzde şehirlerin birbirine kattığı değer de çok önemli. Bugün burada bu forumda açığa çıkacak görüş ve tartışmaların İzmir’i güçlendireceğine yürekten inanıyorum. Hedefimize ancak, farklı düşüncüleri dinleyerek ve birlikte hareket ederek gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

“İzmir’in güzelliği bir yana jeopolitik önemi de var”

Bu forumun yıllarca artarak, katkılar sağlayarak devam etmesinin en büyük temenniler olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise; “Bu vesile ile İzmir’e gelen konuklarımıza da hoş geldiniz diyoruz. Sosyo-ekonomik bakımdan Türkiye’nin en gelişmiş kentlerinden birisidir İzmir. Huzur ve kalkınmanın ve bu anlamda örnek olacak bir şehirdir İzmir. Tarım, ticaret, sağlık, turizm gibi çok yönlü ekonomisi ile öne çıkan bir kenttir. Sloganımız ‘Yarın için hayal et’ Ama gerçekliği de vurgulamamız lazım. Dünya haritasına baktığımızda, İzmir coğrafik olarak ekonomik olarak çok önemli bir yerde. Bir tarafta Ortadoğu, bir tarafta balkanlar, Afrika bir tarafta, öbür tarafta Akdeniz. İzmir’in güzelliği bir yana jeopolitik önemi de var. Son zamanlarda baktığımızda devletimizin yaptığı yatırımlarla bu önem çok daha üste çıktı. Dünyada bir şeyler yapmak isteyen ülkeler, mutlaka İzmir’i önemsemek zorundadır. Dünya ve Türkiye ekonomisinde mevcut durum ve beklentilerin, farklı konuşmacılarla analiz edilmesi büyük bir şanstır. Forumun vizyonel bir bakış açısı ile, Ege Bölgesi’nin ve İzmir’in gelişmesine her anlamda katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu. 

FORUMDA NELER VAR?

Forum da bu yıl; 'Teknolojinin Değiştirdiği Dünya, Yarının Kodları', 'Globalin Anahtarı: Ar-Ge, Yenilik ve Akıllı Uzmanlaşma', 'Dijital Dönüşüm ile Üretimin Dönüşmesi', 'Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nde Ege Nasıl Konumlanacak?', 'Yerel Yönetimlerin Tarımın Ekonomik Kalkınmasındaki Rolü', 'Tarımda İnovatif Gelecek', 'Küresel Aktörler Olarak Kooperatifler', 'Ege'de Akıllı ve Sürdürülebilir Kentsel Dönüşüm' konuları tartışılacak.