ABD'de Sınırdışı Edileceklerin Sayısı Hızla Artıyor

TAKİP ET

Başkan Trump'ın kaçak göçmenliği önlemek için attığı adımlar, sınırdışı edileceklerin sayısının hızla artacağına işaret ediyor.

Sınırdışı edilenlerin sayısının ne kadar artacağı ise henüz belli değil. Başkan Obama, 2009-2015 yılları arasında 2 buçuk milyon kaçağı sınırdışı etmişti.

Başkan Trump’ın planı, ek 10 bin yeni göçmenlik memuru, 5 bin de sınır devriye polisini göreve başlatmak. Şu anda sınırda devriye gezen polis sayısının 21 bin, Göçmenlik ve Gümrük Polisi sayısınınsa 20 bin olduğu bildiriliyor.

‘Sığınak Kent’lerin cezalandırılması gündemde

Göçmenlik yetkilileri, kaçakların kimliğini birkaç yöntemle belirliyor. Bunlardan biri, kaçak göçmen çalıştırdığından şüphelenilen işyerlerine baskınlar düzenlenmesi. Bir başka yöntemse geri çevrilen sığınma hakkı ya da yeşilkart başvurularının izini sürmek. Vatandaşların ihbarları ise yetkililerin başvurduğu bir başka yol.

Göçmenlik ve Gümrük Polisi, gerek kendi soruşturmalarına dayanarak, gerekse eyalet ve yerel polisin bazen trafik gibi basit bir suçtan gözaltına aldıkları kişilerin kaçak olabileceği şüphesi üzerine harekete geçiyor.

Polis teşkilatları arasındaki bu işbirliği, kimlerin sınırdışı edilmesi gerektiğini belirlemede önemli rol oynuyor. Ancak kimi kentlerin ve ilçelerin polis teşkilatları, kaçak göçmenlerin gözaltına alınıp sınırdışı edilmeleri konusunda federal güçlerle işbirliği yapmayı reddediyor. Bu kent ve ilçeler, ‘sığınak’ olarak tanımlanıyor.

Başkan Trump, çıkardığı kararnamede, Göçmenlik ve Gümrük Polisi’yle işbirliği yapmayı reddeden kent ve ilçe yönetimlerinin aldıkları federal kaynakları keseceğini bildirmişti. San Francisco, Trump’ın kararnamesinin bu maddesini mahkemeye taşıdı.

Karakollarda kalabalık artıyor

Göçmenlik ve Gümrük Polis Teşkilatı’nın Amerika çapında 203 gözaltı merkezi bulunuyor. Bu merkezler, toplam 34 bin yatak kapasiteli.

Bu merkezlerde her yıl 400 bin kişi gözaltına alınıyor. Merkezde ortalama kalış süresi 30 gün. Kimileriyse çok daha uzun süre kalıyor.

Syracuse Üniversitesi’nin 2012 yılına ait verileri kullanarak vardığı sonuca göre bu merkezlerde gözaltına alınanların yüzde 40’ı üç gün ya da daha kısa süre kaldı. Yüzde 3‘lük bir kesimse merkezlerde 180 günden fazla tutuldu. Uzmanlara göre bu merkezlerde en uzun süre kalanlar aslında Amerika’da yasal statüyle bulunuyor ancak bu süreç içinde statülerini ispatlamaya çalışıyor.

Öte yandan Başkan Trump, Amerika-Meksika sınırına yeni gözaltı merkezleri kurmayı planlıyor.

Mahkemelerdeki duruşmalar

Göçmenlik mahkemelerinde yarım milyon vaka, beklemede. Duruşma gününü bekleyen göçmenler ortalama 678 gün, bir başka deyişle iki yıla yakın bir süre sabretmek zorunda.

Göçmenlere, Amerikan vatandaşlarından farklı olarak hukuki hizmet sunulmuyor. Göçmenlerin kendi avukatlarını tutmaları ya da göçmenlik destekçisi kurumlardan ücretsiz avukatlık hizmetleri almaları gerekiyor.

Amerika’dan sınırdışı edilen kişilerinse geri dönmeleri için on yıl beklemeleri şart. Bazen avukatlar, müvekkillerini ‘gönüllü sınırdışı’ anlaşması yapmaya yöneltiyor. Bu durumda kaçaklar, Amerika’da yasal olarak bulunma hakları olmadığını kabul ediyor ve Amerika’dan kendi istekleriyle ayrılma sözü veriyor. Kaçak olmalarına rağmen Amerika’da kalmak zorunda olduklarını savunan kaçakların daha çok hukuki yardım almaları gerekiyor.

Sınırdışı işlemi

Göçmenlik ve Gümrük Polisi, 2016’da 240 bin 255 kaçağı sınırdışı etti. Bu rakam, bir önceki yıla oranla yüzde 2‘lik bir artışa işaret ediyor. Yetkililer bu artışı eyalet ve yerel kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin yoğunlaşmasına ve sınır güvenliğinin artmasına bağlıyor.

Sınırdışı edilenlerin 65 bin 332‘sini, Amerika’da tutuklananlar oluşturuyor. Geri kalanlarsa sınırda ya da havaalanı gibi gümrük kapılarında gözaltına alınanlar.

2016’da sınırdışı edilenlerin yüzde 58’i, yani 138 bin 669’u, daha önceden suç sicili olanlar. 2 bin 57’si ise Gümrük Polisi tarafından şüpheli ya da çete üyesi olduğu kanıtlanan kişiler.

Amerika en çok Meksika, Guatemala, Honduras ve El Salvador vatandaşlarını sınırdışı ediyor.

Maliyet

Göçmenlik ve Gümrük Polisi verilerine göre bir kişiyi Amerika’dan sınırdışı etme sürecinin maliyeti ortalama 12 bin 213 dolar. Bu maliyet kişinin kimliğini belirleme, tutuklama ve sınırdışı işlemlerini içeriyor.

Barack Obama’nın başkanlığı döneminde sınırdışı işlemlerinin maliyeti 30 milyar 500 milyon doları bulmuştu. Trump ise kaçak göçmenlikle mücadeleye daha çok yatırım yapacağını bildirdi ancak rakam açıklamadı.

Muhafazakar düşünce kuruluşu American Action Forum’a göre Amerika’da şu anda kaçak olarak yaşayan 11 milyon göçmenin hepsini sınırdışı etmek ve gelecekte kaçakların ülkeye ayak basmasını önlemek en az 20 yıl sürer ve bunun hükümete maliyeti 400 ila 600 milyar dolar olur.

abd sınırdışı trump göçmen göçmenlik polis meksika