ABD, Fransa ve İngiltere Suriye'ye saldırdı

TAKİP ET

ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye'ye yönelik saldırılarına sabah saat 4.30 itibarıyla başladı. İşte tüm detaylar...

ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye'nin başkenti Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süveyda kentlerine yönelik hava saldırısı düzenledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki kimyasal saldırı iddialarına ilişkin "saldırı emri" verdiğini söyleyerek, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye'deki hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.

Saldırıda, başkent Şam'daki askeri noktaların hedef alındığı belirtilirken, Mezze havaalanı, 41.Tugay ve araştırma merkezi vurulan noktalar arasında yer alıyor.

ABD’nin saldırılarda Tomahawk füzelerini kullandığı ileri sürülürken Suriye devlet televiyonu da hava saldırılarına uçaksavarlarla karşılık verildiğini bildirdi.

Şam’daki yerel kaynaklar başkentteki bilimsel araştırma tesisinin bombalandığını ileri sürdü. Suriye’den yapılan açıklamada 30 füzeyle yapılan saldırıda 10 füzenin imha edildiği belirtildi.

VURULAN HEDEFLER

Reuters Haber Ajansı, Suriye hükümeti yanlısı bir milis komutanın verdiği bilgiye göre Barzeh'teki araştırma merkezi ve Humus'taki askeri deponun dışında aşağıdaki hedeflerin vurulduğunu duyurdu.


Başkent Şam'ın batısında, Lübnan sınırı yakınlarındaki Dimas bölgesinde bulunan bir askeri üs. İsrail uçakları aynı bölgeyi 2014'te bombalamıştı.

Başkentin kuzeyindeki Masyaf'taki bir tesis. Masyaf Batılı istihbarat örgütlerinin geçen yıl kimyasal silah ürettiğini iddia ettiği Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi'nin bir şubesi bulunuyor.

Şam'ın kuzeydoğusundaki Kalamun bölgesinde bulunan askeri depolar.

Şam'ın güneyindeki Kiswah bölgesi. İran'ın Kiswah'ın dışında daimi bir askeri üs inşa ettiğine inanılıyor. İsrail'in geçen Aralık'ta tesise füze attığı ve bazı binaları imha ettiği belirtilmişti.


RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: SORUMLULUK ALANIMIZA GELMEDİ

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD ve müttefikleri tarafından ateşlenen hiçbir füzenin, Tartus ve Hmeymim'in de dahil olduğu Rusya hava savunmasının sorumlu olduğu alana girmediği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ABD, İngiltere ve Fransa birliklerinin Suriye'ye 100'den fazla roketli saldırı yaptığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye'ye ABD, İngiltere ve Fransa'nın 100'den fazla seyir füzesi ve hava füzeleri attığını açıkladı. Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan demeçte, "ABD, İngiltere, Fransa, 100'den fazla seyir füzesi ve hava-yüzey füzesi ile Suriye’nin askeri ve sivil objelerini vurdu" ifadeleri yer aldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye'ye yönelik saldırılarına başladığını duyurdu.

Trump, "Kısa bir süre önce Amerikan kuvvetlerine, Suriye diktatörü Beşşar Esed'in kimyasal silah kapasitesiyle ilgili yerlere yönelik kesin bir saldırı yapmaları için talimat verdim. İngiltere ve Fransa ile birlikte ortaklaşa bir operasyon şu anda başlamış durumda. İki ülkeye de teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Rusya karar vermelidir"

Trump, "Rusya, şu anki karanlık yolda devam mı edeceğine, yoksa medeni milletler arasında istikrar ve barış için bir güç mü olacağına karar vermelidir." değerlendirmesini yaptı, "ABD, Suriye'de kalıcı bir şekilde bulunma amacında değildir. Vakti geldiğinde askerlerimizin yeniden eve dönmesini sağlamak istiyoruz." dedi.

PENTAGON: SALDIRI BİR DEFALIK

ABD Savunma Bakanı Mattis, Suriye'ye yönelik saldırının 'bir defalık' olduğunu söyledi. Mattis, "Bu yıl geçen yılki saldırıya nazaran iki kat daha fazla silah kullandık. Hedefler daha titiz seçildi. Ağır bir saldırı olduğunu söyleyebilirim" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ise ABD'nin Suriye'ye yönelik saldırıya ilişkin Rusya'ya önceden bilgi verilmediğini kaydetti. Dunford, "Operasyonun ilk dalgası sona erdi" dedi.

PUTİN: SALDIRIYI EN SERT BİÇİMDE KINIYORUZ

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye saldırısının ardından açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı en sert biçimde kınadıklarını vurguladı.

Saldırıyı terörle mücadele ön safta yer alan egemen bir devlete yönelik saldırganlık eylemi olarak niteleyen Putin, saldırının tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde yıkıcı etki yaratacağının altını çizdi.

RUSYA'DAN TEPKİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şam barışçıl bir gelecek şansı elde ettiği anda saldırıya uğradı" ifadeleri kullanıldı.

Konuya ilişkin açıklamayı yapan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, şu ifadeleri kullandı: "Suriye halkı önce Arap Baharı'na, sonra IŞİD'e, şimdi de 'akıllı' Amerikan füzelerine maruz bırakıldı. Yıllardır terör tehdidi altında ayakta kalmaya çalışan egemen bir devletin başkentine saldırı düzenlendi."

Beyaz Saray'ın saldırı kararını almasında internet ve ana akım medya üzerinden yayınlanan fotoğraf ve videoların etkili olduğunu vurgulayan Zaharova, ABD'nin biyolojik silah labaratuarları iddiasını Irak işgaline gerekçe olarak göstermesini ima ederek "15 yıl önce Beyaz Saray bir şişe ve Dışişleri Bakanı'nı kullanmıştı. Şimdi ise Washington, şişe yerine medyayı kullandı" dedi.

Irak işgali öncesinde eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 5 Şubat 2003'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşmuş ve Irak'ta hareketli biyolojik silah laboratuarları olduğunu ileri sürmüştü. Powell, iddiasını daha etkileyici kılmak için BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşma esnasında elinde bir şişe dolusu şarbon tutmuş, bunu dinleyicilere göstermişti. Ancak daha sonra bu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

SURİYE: ULUSLARARASI HUKUKUN ÇİRKİN BİR İHLALİ

Suriye devlet medyası, füze saldırılarını "uluslararası hukukun çirkin bir ihlali" diye tanımladı.

Resmi SANA Haber Ajansı, adını açıklamayan bir yetkilinin "Teröristler başarısız olduğunda, ABD, Fransa ve İngiltere müdahale etti ve Suriye'ye karşı saldırıya girişti. Suriye'ye karşı Amerikan, Fransız ve İngiliz saldırısı başarısız olacak" dedi.

SANA ayrıca füzelerin başkent Şam'ın kuzeydoğusundaki bir araştırma merkezini ve başkentin etrafındaki diğer bazı askeri tesisleri vurduğunu bildirdi.

SANA, Humus'taki askeri depoları hedef alan füzelerin düşürüdüğünü açıkladı.

İRAN: SALDIRININ BÖLGESEL SONUÇLARI OLACAK

İran, ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye karşı düzenlediği füze saldırısını kınadı ve "bölgesel sonuçları" olacağı uyarısında bulundu.

AFP Haber Ajansı, İran Dışişleri Bakanı Behram Ghasemi'nin Telegram uygulamasındaki kanalında "ABD ve müttefiklerinin hizbir kanıtı yok ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü'nün bir tutum almasını bile beklemeden bu saldırıyı düzenlediler ve bölgesel sonuçlardan sorumlular" dedi.

"Saldırı bir cinayettir"

İran dini lideri Ayetullah Hamaney, ABD ve müttefiklerinin Suriye’ye gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin, "Suriye’ye gerçekleştiren saldırı bir cinayettir. ABD Başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve İngiltere Başbakanı cinayetkar’’ ifadelerini kullandı.

İran dini lideri Ayetullah Hamaney ülkenin yetkilileri ve İslami ülkelerin elçileri ile görüşmesinde, ‘’Suriye’ye gerçekleştiren saldırı bir cinayettir. ABD Başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve İngiltere Başbakanı cinayetkar. Açıkça söylüyorum ABD Başkanı, Fransa Cumhurbaşkanı ve İngiltere Başbakanı bir cinayete imza attı’’ dedi.

Ayetullah Hamaney açıklamasının devamında, ‘’Geçtiğimiz yıllarda Irak’ta, Suriye’de ve Afganistan’da bulunup buna benzer cinayetler gerçekleştirip hiçbir şey elde etmedikleri gibi bu saldırıdan da bir şey elde edemeyecekler’’ şeklinde konuştu.

HİZBULLAH: AMAÇLARINA ULAŞAMAYACAKLAR

Lübnan Hizbullahı ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye hava saldırısı yapmasını kınadı.

Hizbullah'tan yapılan açıklamada "ABD'nin Suriye'ye, bölge halkına ve direniş hareketine karşı olan savaşı amacına ulaşamayacak" dendi.

THERESA MAY'DEN AÇIKLAMA

May, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye'ye yönelik saldırıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan May, "Bu akşam İngiliz Silahlı Kuvvetlerine, eş güdümlü ve hedefli darbelerle Suriye rejiminin kimyasal silah kapasitesini azaltması ve bunu kullanmaktan caydırması için yetki verdim." ifadesini kullandı.

May, şunları kaydetti:

"Bu saldırı kimseyi şaşırtmamalıdır. Suriye rejiminin kendi halkına karşı en korkunç ve menfur şekilde kimyasal silah kullanma sicili var. Bu kalıcı davranış kalıbı durdurulmalıdır. Bu sadece Suriye'deki masum insanları korkunç ölüm ve yaralanmalardan korumak için değil, ayrıca bu silahların kullanımını engelleyen uluslararası normun aşındırılmasına izin veremeyeceğimiz için de gereklidir."

"Diplomatik çabalar sonuçsuz kaldı"

Suriye'ye karşı mümkün olan her diplomatik yolu denediklerini öne süren May, "bu çabaların sonuçsuz kaldığını" söyledi.

Rusya'nın bu hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) gündemine getirilen karar tasarısını veto ettiğini hatırlatan May, "Suriye rejimini kimyasal silah kullanmaktan caydırmak için güç kullanmak dışında pratik bir alternatif yoktu." diye konuştu.

May, bu harekatın "bir iç savaşa müdahale etmek ve rejim değiştirmek anlamına gelmediğini" ileri sürdü

Başbakan May, "Harekat, bölgede gerilimleri tırmandırmayacak ve sivil kayıpları önlemek için mümkün olan her şeyi yapacak sınırlı ve hedefli bir darbe niteliğindedir." açıklamasını yaptı.

"Bu, kolay aldığım bir karar değil"

May, "Bu, Başbakan olarak Silahlı Kuvvetlerimizi muharebeye sürme konusundaki ilk kararım. Bu, kolay aldığım bir karar değil." değerlendirmesinde bulundu.

"Başka bir yolu tercih ederdik ancak bu kez başka bir yol yoktu." diyen May, tarihin herkesin güvenliği için uluslararası toplumun küresel kuralları ve standartları koruması gerektiğini öğrettiğini sözlerine ekledi.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Saldırı kimyasal tesislere yapıldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Suriye'de ABD ve İngiltere ile ortak gerçekleştirdikleri saldırının, "rejimin kimyasal tesislerine yönelik" olduğunu söyledi.

Macron yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta Suriye'nin Duma kasabasında düzenlendiği öne sürülen kimyasal saldırı ile "kırmızı çizginin aşıldığını" vurguladı.

"Kimyasal saldırının arkasında Suriye rejiminin olduğunu" ileri süren Macron, ABD ve İngiltere ile gerçekleştirdikleri saldırının "Suriye rejiminin kimyasal silah üretim tesisleri ile sınırlandırıldığını" belirtti.

Macron, saldırıda ne tür mühimmat veya silah kullanıldığı ile hangi tesislerin hedeflendiğine ilişkin detay vermedi.

NATO: HAREKÂTI DESTEKLİYORUZ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD’nin Suriye’yi vurmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Harekatı destekliyoruz. Kimyasal saldırıdan sorumlu olanlar hesap vermeli" dedi.

 

SALDIRILARA KARŞI PROTESTO

Suriye'nin başkenti Şam'da günün ilk ışıklarıyla birlikte saldırılar protesto edilmeye başlandı.