Afet bölgesi bunu tartışıyor;  "Alsancak afet bölgesi ilan edilmeli mi?"

TAKİP ET

Geçtiğimiz hafta sonu deniz seviyesinin yükselmesi ve sağanak yağış nedeniyle İzmir'in Alsancak ve Kordon bölgesinde yaşanan su baskını sonrası hayatın 4 gündür felç olması sonrası bölgenin "afet alanı" ilan edilmesi tartışılıyor.

Uğurcan BOZTAŞ/GERÇEK HABERCİ-İzmir'de geçtiğimiz haftasonu gece yarısı yaşanan sağanak yağış ve ardından denizin yaklaşık 1-1.5 metre yükselmesi sonrası denizin taşması sonrası  Konak ve Karşıyaka ilçelerinde sahile yakın caddeler ve sokaklar su altında kalırken birçok iş yerini de su basmıştı. Üzerinden 4 gün geçmesine rağmen özellikle Kordon bölgesi denilen Atatürk Caddesi  ve Kıbrıs  Deniz seviyesinin yükselmesinden dolayı yaşanan su taşkınından en fazla etkilenen Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde birçok bina ve işyerinin bodrum ve alt katlarında su tahliyesi devam ederken bölgede yaşanan elektrik arızlarının ardından bölgeye elektrik verilemiyor. Birkaç işyeri hariç bölgenin tamamında hayat durma noktasına gelirken esnaf elektrik kesintisi ve boşaltılması süren sular nedeniyle iş yerini açıp hasar tespitinde bulunamıyor.
Yaşanan doğa olayı sonrası İzmir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer su baskınından etkilenen esnafa maddi yardım verileceğini ve su faturalarını 3 ay almayacaklarını duyururken Konak Belediye Başkanı Abdul Batur'da 3 ay işgaliye parası almayacaklarını ifade etti. Bu kararlar bölge esnafının sorunları için bir nebze de olsa yardımcı olurken bölge esnafı su taşkınından etkilenen bölgelerin afet bölgesi ilan edilmesini tartışıyor. GERÇEK HABERCİ'nin birer bir görüştüğü esnafın bir çoğu konuyla ilgili yorum yapmayıp yerel yönetimin verdiği desteğe merkezi hükümetinde katkı koyması gerektiğini dile getirdi. Bölge esnafı bu konuda ikiye bölünürken büyük çoğunluğu düşüş yaşanacağını belirterek böyle bir karar alınmaması gerektiğini ifade etti.
‘BU KARARIN HASARA GÖRE VERİLMESİ GEREKİYOR’
Bu tür olaylar için alınması gereken önlemlerden bahseden esnaf Elmas Yener Çelik “Şu anlık İzmir’in afet bölgesi ilan edilmesini istemem çünkü bir sürü esnaf buradan ekmek yiyor. Az esnaf olmuş olsaydı afet bölgesi ilan edilebilirdi. Burası denize sıfır bir yer bu tür şeyler olaylar olabilir. Böyle bir olay kaç yıldır ilk kez oldu. İsteyerek olan bir şey değildi bu. Eğer afet bölgesi ilan edilirse yanlış olur. Kıbrıs Şehitleri Caddesi birçok insanın uğrak yeri ve eğer afet bölgesi ilan edilirse buralar felç olur. İzmir’in zaten Kordon’u, Kemeraltı Çarşısı bir de Alsancak’ı var ve eğer afet bölgesi ilan edilirse buralar biter” şeklinde konuştu. 
‘YILLARDIR BURADAYIM VE BÖYLE BİR OLAYLA KARŞILAŞMADIM’
Balıkçılık ürünleri satan Rüstem Arslan ise yaşanan olayı normal karşılamadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Yıllardır buradayım ve böyle bir olayla karşılaşmadım. Eğer Afet bölgesi ilan edilirse bu iş yerleri ne yapacak. Afet bölgesi ilan edileceğine bana göre bir dalgakıran veya bu tür olayları engelleyecek önlemelerin alınması gerekir. Önlem alınabilir. Benim dört tane buzdolabım yandı.” 
İş yerini su basan Mustafa Özkan,  “Deniz taşması olayı olağan bir durum. Yani yağmur yağdı diye afet bölgesi ilan edilmesi doğru bir karar olmaz. Zarar tespitini yapmaya devam ediyoruz. Halen içerdeki suyu tahliye etmeye çalışıyoruz.  Dediğim gibi olağan bir durum. Yapacak bir şey yok” ifadelerini kullandı.
Murat Demir ise zararlarının çok büyük olduğunu belirterek; “Yapılacaksa yapılsın. Bu kararın hasara göre verilmesi gerekiyor. Afet bölgesi ilan edilmiyorsa bile özel bir şeyin yapılması lazım. Zararımız çok” dedi.

Afet bölgesi Alsancak