AK Parti'den Bornova Belediye bütçesine tepki:  Enflasyon sadece gelire mi engel!

TAKİP ET

AK Parti Bornova Belediye Meclis Grubu Sözcüsü Sait Tatlı, Bornova Belediye bütçe görüşmelerinde, “ Pandemi, enflasyon dediniz. Bütçeye bakıyoruz gider kalemleri gerçekleşiyor. Bu sıkıntılar gidere neden engel olmuyor da gelire ve yatırımlara mı engel oluyor?” dedi.

Bornova Belediyesi’nin 2024 yılı 2 milyarlık gelir, 2 milyar 246 milyonluk gider bütçesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Bornova Belediye Meclisi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2’nci oturumu Mustafa İduğ başkanlığında gerçekleştirildi. Bornova Belediyesi 2024 Yılı Performans Programı ve Bornova Belediyesi 2024-2026 Mali Yılı Gelir ve Gider Bütçe Taslağı AK Parti’nin ‘ret’ CHP ve İYİ Parti’nin ‘kabul’ oyu ile oyçokluğuyla kabul edildi. Böylelikle Bornova’nın 2024’te gelir bütçesi 2 milyar, gider bütçesi ise 2 milyar 246 milyon olarak kabul edildi. Başkan İduğ, Bornova’nın borçsuz tek belediye olduğunu söyledi. AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, “Hep borçsuz belediye, borçsuz belediye. Zaten siz bu belediyeyi batık devralmadınız, ondan önceki de öyle devralmadı. Bornova’nın tarihi zaten borçsuzdur” dedi. AK Parti Grup Sözcüsü Sait Tatlı ise “Pandemi, enflasyon dediniz. Bütçeye bakıyoruz gider kalemleri gerçekleşiyor. Bu sıkıntılar gidere neden engel olmuyor da gelire ve yatırımlara engel oluyor” diye konuştu.

‘BÜTÇE VE YATIRIM TERS ORANTILI’

Tatlı gerekçelere dikkat çekerek, , “Bütçe ve yatırım ters orantılı olarak gidiyor. Pandemi, enflasyon dediniz. Bütçeye bakıyoruz gider kalemleri gerçekleşiyor. Bu sıkıntılar gidere neden engel olmuyor da gelire ve yatırımlara engel oluyor. Bornova’nın en büyük sorunlarından bir tanesi kaçak yapılaşma. Bunun için kontrol yapılmadı. 4 buçuk yılı geride bıraktık, kentimiz ile ilgili bu süre içinde depreme ya da doğal afetlere karşı önlem alamadık. Bu kentin acilen imar revizyon planlarına, yeni yolların açılmasına, kaldırımların düzenlenmesine ve yeşil alanlara ihtiyacı var. Gelin birlikte yapalım biz de muhalefet olarak destek verelim” dedi.

VERDİĞİNİZ SÖZLERE NE OLDU?

AK Parti Grup Başkanvekili Fatih Taştan, bütçenin geneliyle ilgili eleştirilerde bulunarak,  “Biz personel alınmasına hiçbir zaman hayır demedik. Sadece ve sadece aldığınız personel tamamen masa başına endeksli. Biz teknoloji üssü değiliz, fiziki noksanlıklarımız var. Alınan personelin yüzde 99’u masa başına alınıyor. İhtiyaç varsa ona da sözümüz yok ama temizlikle ilgili park bahçelerle ilgili sorunumuz varsa… Bizim 2 binlere yaklaşan personelimiz var. Bu meclisin yerine getirmeyeceği hiçbir söz olmadığını söylediniz. Bizim için zaten bu öyle. Biz verdiğimiz hiçbir sözü tutmamazlık etmedik lakin sizin verdiğiniz sözleri de biz vermedik. Pandemi diyorsunuz ekonomi diyorsunuz… Deprem’in Bornova’da olduğunu söyleyip diğer ilçelere bakmıyoruz. Yapamamanın gerekçesi bu değil demek ki. Diğer belediyeleri örnek gösteriyorsunuz, ben 30 ilçenin bütçesini de görüyorum. Evet, bahsettiğiniz belediye evet mal satıyor ama kendi kentinin kaderini değiştiriyor. Mesela Menemen…” dedi.

EN SON NE ZAMAN BORNOVA’DA GEZDİNİZ?

Taştan’ın ifadelerinin ardından İduğ, “4 milyarlık bütçesi olan bir ilçe… Nüfusu ne kadar? Yani bizim yarımız…  Ben 1 milyon hareketli nüfus yönetiyorum Bornova’da” diye konuştu.

Ardından Taştan, “Neyse ben bitireyim siz de cevap verirsiniz. Burada Menemen’i övecek Bornova’yı yerecek değilim. Aynı şeyi Konak, Karşıyaka için de söyledim. Eğer siz malı satıp yerine katma değer üretecekseniz yaşamı kolaylaştıracaksanız satmadığınız zarardır. Hep borçsuz belediye, borçsuz belediye. Zaten siz bu belediyeyi batık devralmadınız, ondan önceki de öyle devralmadı. Bornova’nın tarihi zaten borçsuzdur. Bundan sonraki dönem olursunuz olmazsınız… Kentimiz için hayırlısı neyse rabbim onu nasip etsin. Mesele bu değil. Bugün baktığımızda Bornova halkı belediye hizmetinden memnun değil. Bir sonraki dönem sizin olmanız memnun olunduğu anlamına gelmeyecek. En son ne zaman yürüyerek Bornova’yı gezdiniz Sayın Başkan? Gerçekten birçok alanda ciddi sorun yaşanıyor. Her sene bütçe konuşmaları aynı, ayakları yere basan bütçe… Ama durum hep aynı. Çamkule’ye Naldöken’e gidin. Muhakkak geçiyorsunuzdur ama o gözle bakmıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

 ‘BÜTÇE’ ELEŞTİRİSİ!

AK Parti Meclis Üyesi Akın Dalgıç, “2019 yılı 8 proje taaddüt edilmiş, 2’si uygulanmış. 2020 yılı yine 8, 5’i daha önceki yıldan. 2021 9 proje, yine 5’i bir önceki yıldan. 2022 5 proje 2’si yapılmış. 2023 9 proje, 4’ü önceki yıldan. 2024’te ise hedef 7 proje 3’ü önceki yıl. Pınarbaşı’nda yıkılan belediye binamız için 15 milyon bütçe konmuş, keşke 5 yıl önce yapılsaydı. Nazım Hikmet Rekreasyon alanımız hala atıl, değerlendirilmedi. Pınarbaşı’nda Nar Kafe hala boş. Kültür Müdürlüğü’nün giderleri çıktığında yaklaşık 8 milyon para kalıyor, herhangi bir kültür faaliyetinde bulunabilir mi diye düşünüyoruz kendi kendimize. Veterinerlik hizmeti için 750 bin lira ilaç alımı için ayrılırken 500 bin lira açılış, davet ve bilgilendirme için ayrılmış. 6 milyon lira da hazırlanan görsel materyallerin yaptırılması için ayrılmış. Bunların bir kısmı can dostları ya da fen işleri için ayrılabilirdi” diye konuştu.

‘KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULUYORUZ’

Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Bornova’nın borçsuz tek belediye olduğunu söyleyerek, “Müdürlüklerimizin bütçelerinin hepsi kontrol altındadır. Kredi kullanmayan, kimseye borcu olmayan bir belediyeyiz. Yaptıklarımız da ortada. Pınarbaşı’ndaki belediye binası benim için öncelikli bir yatırım değildir. Bizim için öncelikli yatırım halkın en çok ihtiyacı olan spor alanları, asfalt ve dokunmamız gereken alan. Ama yapmayacağımız anlamına da gelmiyor. 2024’te yapacağız. 750 bin lira ilaç yetmez aktarım yaparız, o sorun değil. Bornova kendi yağında kavrulan bir belediye” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç de, “Yaşanan olumsuz nedenlerden dolayı belediyemiz stratejik planlarında değişiklik yapmak zorunda kaldı. Bornova Belediyemiz bu şartlar altında 2024 yılı içinde uygulanmak üzere 53 adet faaliyet planlamıştır. 2024 yılı için 2 milyar gelir bütçesi, 2 milyar 246 milyon gider bütçesi hedeflenmiştir” açıklamasını yaptı.

‘BU RAKAMLA NASIL YATIRIM YAPACAKSINIZ?’

Bütçede yüzde 100 artış olduğunu belirten AK Partili Adem Kasacı, “Biz sadece 2024’teki bütçeyi değil yapılmayan işleri de baz almak zorundayız. Çünkü 4 buçuk yıldır belediyeyi biz yönetiyoruz. Yapamadığımız projeleri tabii ki konuşacağız. Her konuşmada ekonomi diyorsunuz da bu sözleri biz değil siz verdiniz. Ücret tarifelerinde yüzde 300-500 artışlar gördük. Bu artışı yaparsak enflasyonun yükselmesine katkı sağlamaz mıyız? Yüzde 85 personel maaşı var, yüzde 15 yatırım. Bu oran ile nasıl yatırım yapacaksınız?” dedi.

‘MENEMEN’ GÖNDERMESİ!

İduğ, Kasacı’nın ardından söze girerek, “Personel gideninin bütçedeki payı bu yıl yüzde 85 değil yüzde 70. Asgari ücret belli, ekonominin geldiği durum açık. 2 milyarlık gelir bütçesinde 1 milyar 578 milyon lira çalışma arkadaşlarımıza ödenecek. Bu Cem Bey’in de dediği gibi ayakları yere basan, kontrollü seçim için hazırlanmamış bir bütçedir. 2024’e geçerken Bornova’nın borçsuz bir belediye olarak geçeceğini hatta kasasında para olacağını söyleyebilirim. Bu açıdan bakıldığında mali dengede bir sıkıntı yok. Faiz ödemiyoruz, borç yok… Ben hiçbir yeri satmadım. Başka belediyeleri kıyaslamak istemem ama 4 milyarlık bütçe yapıp 2 milyarlık yer satan belediyeler var. Hatta 2022’de 36 milyonluk kamulaştırma yaptık” diye konuştu.

 ‘PERSONEL SAYISI DÜŞTÜ’

İduğ, “Bornova, şeffaf bir belediyedir. Personel olarak 2 bin 36 kişi ile başladık, bin 960’a düşürdük. Masa başı çalışmayı da yerel yönetimler yasası değişmeden bunları çözemeyiz. Türkiye’deki tüm partilerin personellerinin önemli bir kısmının masa başında çalıştığını biliyorum. Bütçe kendi bütçesini ilk 6 ayda bitiren bir ekonomi yaşıyor. Hatalar olacaktır” açıklamasını yaptı.

 ‘BÜTÇE SEÇİM İÇİN HAZIRLANMADI’

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Cem Arıkan, “Görünen o ki 2024 yılı bütçesi uygulanabilir ve gerçekçi bir bütçedir. Belediyemizin deneyimli bürokratları her zaman olduğu gibi ayakları yere basan, seçim için hazırlanmamış bir bütçe yapmış. Tabii ki isterdik ki bu bütçe ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşulları taşımayarak daha fazla yatırım ve hizmet olanağı içersin. Biz bir taraftan kam hizmeti verirken bir taraftan enflasyonla mücadeleye destek vermeliyiz. Her şeye rağmen sağlıklı bir bütçemiz var. Bütçemiz Bornova’mıza hayırlı olsun” dedi.

AK Parti Bornova Belediye tepki