AK Parti'den EXPO alanı için çarpıcı iddia: Birileri ev mi topluyor?

TAKİP ET

İzmir'in Konak ilçesine bağlı Yeşildere'de yapılması planlanan EXPO gerginliği sürüyor. Yeşildere halkı bugün EXPO projesinin Yeşildere'de yapılmasına bir kere daha karşı çıktı. AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş, 'Birileri Yeşildere'de ev topluyormuş. 5-6 ay buraya EXPO gelecek, buranın yarısını kamulaştıracaklar. Daha sonra burası birilerine peşkeş çekilecek. Kusura bakmayın biz buna müsaade etmeyeceğiz' dedi.

Ege'ye Bakış'ta yer alan habere göre Yeşildere Bölgesinde yapılması planlanan EXPO tartışmaları son sürat devam ediyor.  Vatandaşlar projenin bölgelerinde yapılmaması için mücadele vereceklerini belirtti. Yeşildere bölgesinde yerinde dönüşüm isteyen vatandaşlara, AK Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş destek oldu.

Ak Parti Konak İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş açıklamasında,"2020 yılında EXPO İzmir'e kazandırıldı. Biz mutlu olduk, tebrik ettik. EXPO Pınarbaşı'nda yapılacaktı, hazırlıklar başlamıştı. Geçen sene Sabancı Kültür Merkezi'nde Deprem ile ilgili bir konferans vardı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum bu konferansa katıldı. Konferans bitince Konak Tüneli'nden Bayraklı'ya giderken, Bakan Kurum caminin oradaki görüntüyü görüp durdu. Bu görüntünün İzmir'e yakışmadığını belirten Bakanımız Murat Kurum, Genel Başkan yardımcımıza talimat verdi. Bakanımız "Yeşildere bölgesine acil bir bir çalışma yapıp, 500 konutluk yerinde kentsel dönüşüm yapılsın"  dedi. Bu talimata en çok ben sevindim. Ben yıllardır protokol caddesi dedikleri yerde bu görüntü İzmir'e yakışmıyor diyordum. Sesimi duydular ve bu bölgeye yakışan bir yapı olacak" ifadelerini kullandı.

İzmir'in göbeği Yeşildere

Yeşildere bölgesine inip yerinde inceleme yaptıklarını aktaran AK Partili Başdas, "Ankara'dan Genel Müdür yardımcısı geldi, bölgeyi inceledik. Vatandaşlarımızla görüşüp, fikirlerini aldık. Herkes yerinde kentsel dönüşüm planından çok memnundu, çünkü burası İzmir'in en güzel yeri, İzmir'in göbeği. Bakanımız geldiğinde ben kentsel dönüşüm için onunla görüştüm. Çalışmaları hızlandırmak için konuştum. Proje hazırlanmıştı, dereler ıslah olacak, modern bir yapılaşma olacaktı. Bunu duyan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi 'aman burası yapılırsa biz İzmir'de ayvayı yedik, ne yapıp edip bunu engelleyelim' dediler" ifadelerine yer verdi.

 

“Balon proje”

EXPO projesini Bakanlığın kentsel dönüşüm planlarını engellemek için Yeşildere'ye getirdiklerini ileri süren Başdaş," Bizi engellemek için bahane olarak 2026 EXPO'yu buraya yapacaklarını açıkladılar. Ne 2026'sı? 1300 tane hane var burada. Kamulaştırma bedeli 1 milyon, paraları da yok. Nasıl kamulaştıracakları da belli değil. Bu balon bir proje. Zaman kazanmak ve vatandaşları oyalamak ve önümüzdeki seçimleri atlatmak için ortaya atılan bir proje. Sizlerin itirazlarınız vardı, siz birlik oldukça hiçbir Allah'ın kulu buraya giremez. Yeter ki birlik olun. Biz her zaman iyi olmasından yanayız" dedi.

 

"CHP zihniyeti buraya bir çivi çakamaz"

Yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarının başlatılması için yerel yönetimlere gittiklerini ve destek olmak istediklerini söyleyen Başkan Başdaş,"Biz Büyükşehir'e gidip bakanlığın yapmasını istemiyorsanız, siz yapın biz destek olalım dedik. Bakanlığa birlikte gidip burayı kentsel dönüşüm bölgesi ilan edelim. Yerinde dönüşüm çalışmaları başlasın diye söyledik. Bu hafta mecliste itirazlarınız görüşüldü. Meclisin Cumhuriyet Halk Partili Konak Belediye başkanı, grup sözcüsü, grup başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı hepsi 30 yıldır Yeşildere'nin mağdur olduğunu itiraf ettiler. 30 yıldır o insanlar yaşanmayacak bir yerde yaşıyorlar. Günaydın aklınız başınıza yeni mi geldi? Ben Tunç Soyer'e teşekkür ettim, gerçekleri söyleyip 30 yıldır vatandaşların mağdur edildiğini kabul ettiği için. CHP zihniyetini bu bölgede yaşayan vatandaşlara gösterdiği için teşekkür ettim. Biz 30 yıldır vatandaşların mağdur olduğunu dile getirdik. CHP zihniyeti buraya bir çivi çakamaz" dedi.

Yeşildere halkından destek isteyen Başdaş,"Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Biz tek başımıza bir şey yapamayız, sizin desteğinizle sesimiz daha gür çıkacak. Biz burayı ya bakanlık yapacak, ya da kendileri yerinde dönüşüm yapacak biz destek olacağız" ifadelerini kullandı.

 

"Yeşildere birilerine peşkeş çekilecek"

Başkan Başdaş, bölgenin birilerine peşkeş çekilmek için boşaltılmaya çalışıldığını öne sürerek, "Birileri Yeşildere'de ev topluyormuş. 5-6 ay buraya EXPO gelecek, buranın yarısını kamulaştıracaklar. Daha sonra burası birilerine peşkeş çekilecek. Kusura bakmayın biz buna müsaade  etmeyeceğiz. Biz yıllardır sıkıntı çektiğimiz yeri bırakıp gitmeyeceğiz. Bakanlığımız nasıl Bayraklı'ya girip, 1 yıl içinde deprem konutlarını teslim ettiyse burada da 1 yıl içinde yaptırıp, teslim ettireceğiz. Sesiniz gür çıksın, kimse sizin adınıza karar vermesin. Mahallelinin memnun olduğunu söylüyorlar ben bu mahallede memnun kimseyi görmedim" dedi.

 

Batur'a Kültürpark tepkisi

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'un, yeni bir Kültürpark yapılacak açıklamasına tepki gösteren Başdaş, "Bizim Konak Belediye Bakanımız mecliste konuşma yaptı. Kültürpark gibi yapacağız dedi, sen önce elindekini yap" dedi.

 

Başdaş: Bunların karnesi zayıf

Yeşildere halkı tarafından verilen dilekçelerin CHP oyları ile reddedildiğini söyleyen Sait Başdaş, "Bunların karnesi o kadar zayıf ki. 11 sene önce Aziz Kocaoğlu vatandaşları toplayıp bir toplantı yaptı. Ballıkuyu'ya kentsel dönüşümü yapılacak dedi. 11 yıl geçti aradan. Bunlar şimdiye kadar nerede kentsel dönüşüm yaptılar. Bunların söylediklerinin hepsi yalan. Biz bu zihniyete cevabı sandıkta vereceğiz" ifadelerine yer verdi.

Başkan Sait Başdaş, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinde EXPO görüşmelerini dinleterek "Bu bölge için kanserli bir bölge ifadesini kullarak bu kanserli hücreyi kesip atacağını söylüyor. Bu lafları söyleyen İzmir'i yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'dir" dedi.

 

20 senedir neden imar verilmedi?

Küçükada Mahalle Muhtarı Sabriye Karakaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile görüşme sırasında yaşananları anlatarak, "9 mahalle muhtarını Tunç Soyer topladı. Kimseyİ mağdur etmeyeceğini söyledi. 2.toplantıda Yenidoğan mahallesinde 400 daire, Uzundere'ye 200 daire yapılacağını söyledi. İsteyenin ev, isteyenin kamulaştırma bedeli alacağını söyledi. Ben 57 senedir bu mahalledeyim. Ben bu yaştan sonra ev sahibiyken niye kiracı olacağım? 20 senedir bu ilçe CHP'nin elinde. Bize imar verseydi vatandaşlar kendi bütçesi ile evini yapardı. Buralar kaç paraya kamulaştırılacak, evler ne zaman yapılacak bir bilgimiz yok. Kira yardımı yapacağını söylüyor. Biz bu kadar insan nereye gideceğiz? Tunç başkan bize kimsenin gözyaşı üzerine bu projeyi yapmam dedi. Peki bizim verdiğimiz o kadar dilekçeleri neden dikkate almadın? diye sordu.

ak parti expo iddia yeşildere