AK Parti'den İZBETON'a 'karadelik' çıkışı: CHP'den net cevap!

TAKİP ET

AK Parti grubundan gelen İZBETON eleştirilerine CHP'den kalem kalem yanıt.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İZBETON’a yapılan 150 milyon TL’lik sermaye artışı mecliste tansiyonu yükseltti. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ise İZBETON’a ‘karadelik’ benzetmesi yaparak kentsel dönüşümde uygulanan kooperatif modelini yeniden eleştirdi. CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın ise AK Parti kanadından gelen İZBETON eleştirilerine net bir şekilde yanıt verdi.
Mısırlı, “Kar etmesini beklemiyoruz; ama zarar da etmesin”
AK Parti Meclis Üyesi Fikret Mısırlı, İZBETON’un müteahhit ödemleri konusuna sıkıntılar yaşadığını öne sürerek “İZBETON’un genel olarak bakıldığında hizmet olarak da sıkıntıları var. Biz altyapı ve yollarda bunu görüyoruz. Yani İZBETON daha kendi işlerini yapamazken başka işlere ve şirketlere ortak oluyor. İZBETON asli görevini yaparken bu şirketlerin sermaye arıtımlılarını yapılması İZBETON’un hizmetlerinde yine aksamalara neden olacaktır. Biz buradan kar elde etmesini beklemiyoruz. İZBETON, kendi yapması gereken işi alt taşeronlara bölerken ciddi zarar içerisinde giriyor” dedi.
Köklü, “Şirketlerimize vurarak yol alamayız”
Sermaye artışının nedeninin şirketlerin önünü görememesi olduğunu dile getiren CHP Meclis Üyesi Bülent Köklü, “Neden sürekli sermaye artırıma gidiyoruz? Devlet neden sürekli vergilere zam yapıyor? Ortada bir gerçek var. 150 milyon sermaye artışını diğer şirketlere aktaracak. Yılın sonuna kadar neyi tahmin edebileceğiz belli değil. Şirketler önünü göremiyor. Biraz da ülkenin gerçeklerine bakalım. Geçtiğimiz kasım ayında mecliste bir karar aldık. Biz kur tahminini 10,50 TL olarak belirlemiştik. İleriye bakarak hesap yapacağımız devlet verilerinin net veriler olması lazım ki sürekli sermaye artışına gitmeyelim. Devletin gelirini artırmak için her şey çok kolay. İZBETON da hiçbir şey yapmamış demeyelim. Şirket belediyenin birçok işini yapıyor ve birçok iş bitiriyor. Artık şirketlerimizi sürekli alttan alta vurmakla yol alamayız” diye konuştu.
Hızal, “İZBETON hak edişleri ödeyemiyor”
İZBETON’un sermaye artırımına ilişkin ‘karadelik’ benzetmesini yapan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, tekrardan İZBETON’un borç batağında olduğunu söyledi öne sürdü. Hızal, İZBETON’un 3 yıl önce İzmir’in kıymetli şirketlerinden bir olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“3 yıldır İZBETON, yönetim anlayışındaki aksaklıklardan dolayı ciddi sorunların yaşanmasına sebebiyet veriyor. İzmir’de son zamanlarda birtakım kronik sorunlar üzerinden İBB’yi yönetenlerin yeni alışkanlıklarını ve söylemlerini görüyoruz. İZBETON’un en temel görevi İzmir yollarının bakım ve onarımını yapmak. Bir şirket sermaye artırımını iş yapak için yapar. Sorun burada. İZBETON koca bir karadelik oldu. Siz ne kadar sermaye artırımı yaparsanız yapın karadelikte buharlaşıp gidiyor. İZBETON, başındaki yöneticiler nedeniyle zarar ediyor. İZBETON, bugün bir şirket olarak kapısına kilit vursa piyasaya ne kadar ödemesi gerekiyor? Sadece hak edişlerden dolayı ödenmesi gereken rakam 200 milyon TL. Şu an şirket, hak edişleri ödeyemiyor.”
“İZBETON’un kasası tam takır”
İzmir’deki kentsel dönüşüm problemini ortadan kaldırmak için İZBETON’a Örnekköy’de kentsel dönüşüm için oybirliği verdiğinin altını çizen Hızal, “İZBETON, kendisinin para kazanabileceği bir sistemi başkalarına devrediyor. Ama bizim bilmediğimiz ve kimlerin içinde olduğunu bilediğimiz birtakım kooperatiflere bu işler veriliyor. Kim kar edecek? İZBETON değil. Şirket bu işi neden yapamıyor? Çünkü kasa tam takır. O nedenle kooperatif kuralım dediler. Biz bu işte ne kadar kar ve rant var hiç bilmiyoruz. İzmirlinin parası İZBETON’un içinde buharlaşıyor” açıklamasını yaptı.
Aydın, “Şirketler yatırım için sermaye arttırır”
AK Partili Hızal’ın sert eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, İZBETON çok önemli bir şirket olduğuna ve İzmir’in sorunları için yatırım yaptığını belirterek, “Faaliyet raporuna ve stratejik plana bakılırsa İzmir’de ne kadar çok şeyin eksik olduğunu söylediğimiz görürsünüz. Biz zaten bunları yapmak için görevdeyiz. Halkın kullanımına sunulmuş her hizmet için halktan ödeme garantili işler de yapmıyoruz. O nedenle aramızdaki farkı bilelim, biz eksiklikleri gidermek için çalışıyoruz. Şirketler büyümek ve daha iyi yatırımlar yapmak için sermaye artırır” dedi.
“Bahane hükümetçiliğinden vazgeçin”
Hızal’ın ‘bahane belediyeciliği’ ifadelerine işaret eden Aydın, “Görüyorum ki kendileri de bahane yöneticiliği yapıyor. Biz bugün enflasyonda 3’üncü sıradayız. Bahane hükümetçiliğinden vazgeçin. Bu ülkenin şirketlerini ve mal varlığını batırmış bir hükümet varken bu ülkenin yerel yönetimlerini dilinizi ısırarak konuşun. Herhalde icra takiplerinden bahsederken ellerinde bir sayı da vardır. Hiçbir şey yapmıyorsunuz demekle yeterine şey yapmıyorsunuz demek arasında dağlar kadar fark var” diye konuştu.
Kökkılınç, “Kooperatifleşme çok doğu bir yol”
CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise Hızal’ın sıklıkla eleştirdiği İZBETON’un kentsel dönüşümde uyguladığı kooperatif modeline açıklık getirdi. Kökkılınç, ‘Kooperatifler Kanunu’ denilen bir düzenleme olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:
“Oybirliğiyle İZBETON’a kentsel dönüşüm yetkisi verdik. Kooperatif Kanununda belediye şirketleri tüzel kişilerle iş birliği yapabilir der. Böyle açık bir hüküm varken bu neden sorgulanıyor anlamış değilim. Türkiye’ye örnek bir modeli İzmir Büyükşehir Belediyesi çıkardı. Bu şekilde konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımız konut sahibi olacaklar. Ayrıca deprem mağduru olan İZDEDA üyeleri de bu şekilde bir kooperatif kurdular bu kooperatifleşmeyle depremzedelerimizin sorunları çözülecek. Kooperatifleşme çok doğu bir yoldur ve İZBETON bu konuda örnek olacaktır.”