AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş: "Kemeraltı esnafı yağmur yağmasın duası yapıyor"

TAKİP ET

AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, tarihi Kemeraltı Çarşısı esnafının altyapı sıkıntılarından dolayı yağmurdan korkar hale geldiğini ileri sürdü

Begüm Burçak GÜNAY - GERÇEK HABERCİ -  ÖZEL RÖPORTAJ - GERÇEK HABERCİ, Balkon Sohbetleri’ne AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş ile devam ediyor. Başdaş, Konak’ın CHP ve aynı çizgideki partiler tarafından 30 yıldır yönetildiğini ifade ederek, “CHP’nin en fazla oy aldığı bölge bile artık tıkanmış durumda” dedi. Başdaş Konak’ın en önemli merkezlerinden olan Kemeraltı’nın altyapı sıkıntılarından dolayı zor durumda olduğunun altını çizerek, “Kemeraltı esnafı yağmur yağmasın diye dua ediyor çünkü dükkânları su altında kalıyor. Geçen yağmurda gece 02.30’da ben Kemeraltı’ndaydım. Gece Yeşildere’ye gittim. Onlarla birlikte evden suyu çektik. Yağmur altında evlerini su almış suyun çekilmesini bekliyorlardı” diye konuştu.



Burası Hindistan değil Pakistan gibi bir açıklamanız söz konusu. Dünyanın her coğrafyasının iyi olmasını isteriz; ama böylesi benzetmelerde İzmir kamuoyunda tepki çekeceğini düşünmüyor musunuz?
Bir tepki çekeceğini düşünmüyorum. Şu an televizyonda seyrettiğimizde, savaş olan yerlerde ya da açlık çekilen yerlerde görüntüleri görüyoruz. Ama biz diyoruz ki, 21’nci yüzyıldayız ve Konak’tayız. İzmir’de şöyle bir algı var, İzmir’e dışarıdan gelenler Konak’ı sadece Alsancak, Güzelyalı, Hatay sanıyorlar. Ama gerçek Konak, arka tarafta. Ve o Yeşildere’den bir tane fotoğraf gösterdi. Yeşildere, boydan boya Konak.
Son zamanlarda benim de dikkatimi çeken bir şey var. Siz zaten oralara girip çıkıyorsunuzdur ama son zamanlarda biraz daha fazla oralardasınız. Neden daha önce bu kadar yoğun değildiniz oralarda?
Ben 11 yaşında İzmir’e geldim, geldiğim zaman oturduğum semt, Kadifekale’ydi ve 35-36 yıldır da orada oturuyorum. Amatör Kulüpler Birliği’nden başladık, kendi kulübüm var, antrenörlük yapıyorum. Konak’ın her sokağında ayak izim var benim. Bana de ki, hangi mahallede eski bir ev var, tek tek söyleyeyim sana. Allah nasip ederse 2024’te biz Konak Belediyesi’ne talibiz. Bunu ciddi ciddi söylüyoruz, biz artık Konak’ta dönüşüm yapacağız.
Bunu yaparken de sahaya ineceğiz. Sahaya indiğimizde, bunların 30 yıldır söz verip yapamadığı şeyleri ben zorlayacağım. 30 yıldır her gelen başkanın verdiği sözleri tek tek yapacağız. Söz vermiş, 5 yıl oyalayıp gitmiş, öbürü gelmiş yine aynı parti.
Konağa, 30 yıldır bir tane bile çivi çakılmadı. Örnek veriyorum, siz gazetecisiniz Konağı gezin, belediyenin yaptığı 3 tane projeyi söyleyin. 35 yıldır Konak’ta bir tane çivi çakıldığını görmedim.
30 yılda şu yapılsaydı çok iyi olurdu, Konak nefes alırdı, en iyisi bu olurdu dediğiniz şey neydi?
Öncelikle kentsel dönüşümün olması lazım, Gültepe diyoruz, Ege Mahallesi diyoruz, Çimentepe diyoruz ama öncelik Alsancak. Alsancak çok eski bir yapı, denize yakın, temellerin hepsi yumuşak. Allah göstermesin, bir depremde yıkılacak. 7-8 yıl önce burada yapılan bir araştırmalarda depreme dayanıksız olan birinci bölge Alsancak seçilmişti. Alsancak, zaten bu yoğunluğu kaldıramıyor artık. Tramvay yoktu, trafik artık çok yoğun, eskiden bu kadar araç yoktu. CHP’nin en fazla oy aldığı bölge bile artık tıkanmış durumda.
CHP hep şunu söylüyor ya, insanlar aç. Yoksul insanlar hiçbir zaman CHP’ye oy vermedi ki. CHP hiçbir zaman onların sözcüsü olmadı ki. Sözcüsü olmuş olsaydı, 35 yıldır oraya bir çivi çakardı. Oralarda bir tane çocuk parkı yok, bir tane spor salonu yok. Bunlar yerel yönetimin yapacakları hizmetler.



Siz hükümet tarafı olarak, pandemi sürecindeki performansınızı, organizasyonunuzu başarılı buldunuz mu? Spor salonu dediniz, yerel yönetimin olduğu kadar merkezi yönetimin de sorumluluğu yok mu? Siz buna yönelik neler yaptınız?
Ben 3 yıldır ilçe başkanlığı yapıyorum. Pandemide 41 bin kişi, Konak’tan bin TL para aldı. Ve bunların yüzde 50’si, 2 defa bin TL aldı kaymakamlıktan. Biz Konak İlçe Teşkilatı olarak, kendi imkânlarımızla 20 bin tane erzak paketi dağıttık ve bunların hepsi kayıtlı. Bir önceki pandemide son başbakanımız Binali Yıldırım, Bekir (Pakdemirli) bakanımız 4-5 bin koli gönderdi bize.
Soruyu tamamlayalım, 30 yıldır bir yere çivi çakmadı, spor salonu bile yoktu dediniz. Bu konuda sadece yerel yönetimlerin değil merkezi hükümetinde yapması gerekenler vardı. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bana dediler sen neyi başarmak istiyorsun Konak’ta, ben de uyuşturucuyu bitirmek istiyorum dedim. Bunun için Binali Yıldırım başta olmak üzere, bütün İzmir milletvekilleri tam destek veriyor. Şuan Türkiye genelinde pilot bölge Konak. Uyuşturucuyla mücadele, 80 tane narkotik noktası kuruldu ve akşam 4’den sabah 4’e kadar uygulama var. Bu uygulama sayesinde uyuşturucu yüzde 50 azaldı, bitesi ama azaldı. Konak’ta hırsızlık yüzde 80 azaldı.
Tek hedefim Konak’ta uyuşturucuyu bitirmek. Uyuşturucuyu sadece polisin yaptığı işlerle bitirmek imkânsız. Ben bakanlarımdan sadece şunu istedim, ilk etapta 5 halı saha, 5 kapalı spor salonu, 5 tane de yüzme havuzu. Çünkü oradaki gençleri sadece uyuşturucu içmemekle ya da farklı şeyler yapmakla kurtaramayız. Bunları spora sevk ederek kurtarabiliriz. 5 tane halı saha ve 2 tane yüzme havuzu geldi, spor salonu yapacak yer bulamadık.
MEB’le görüştük. MEB’de 2021 yılında, 11 tane okulu dönüştürme kararı aldı. Bu 11 okulun 11’inde de spor salonu yaptıracağız. Çünkü konakta spor salonu yaptıracak yer yok. Varoş bölgelerin olduğu yerlerde özellikle her bölgeye 1 tane yazdık.

Pandemi sürecinde, bir gazeteci olarak bana da birçok aileden talep geldi, yardımcı olmamız istendi. Siyasi rakipleriniz de bunu söylüyor, öğrencilerin eğitimle ilgili tablet sorunları var. Bu konuda neler yapılabilir?
Pandemi başında bizim İzmir Milletvekilimiz Ceyda Bölünmez Çankırı bin tane tableti İzmir Milli Eğitim Müdürlüğüne bağışladı ve bunu öğrencilere dağıtılması için bin tane tableti Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim ettik. Konak’ta bütün okullarda isimler alındı.  Bakanlık bile dar gelirli bütün ailelere dağıtacak. Şu anda Konak’ta 300 tane dağıtıldı. Gerçek ihtiyaçlı tespit edildiği zaman, evinde gerçekten tablet ihtiyacı olanlara dağıtılmaya başlandı. Şöyle bir şey var bazıları nereye başvuru yapacağını şimdi bu bakanımız açıkladıktan sonra okulları kapalı olduğu için bilmiyorlar. Öğretmenleri bize kaydını yaptıracak zaten artık TC kimlik numarasını girdiği zaman o ailenin bütün verileri çıkıyor.  Gerçekten ihtiyacı olan insanlara tablet dağıtılacak.
Şimdi az önce önümüzdeki yerel seçimler için Cumhuriyet Halk Partisi’nin de sizin belediye alabilme ihtimalini gördüğünü ve buna göre bazı hamleler yaptığını sosyal medyada ki gayretlerinin bu yönde olduğunu söylediniz. Bu bir ön görü mü, sahadan size böyle bir yansıma mı var, yani toplumun Konak’ta 30 yıldır değişmeyen siyaseti değiştireceğini mi düşünüyorsunuz?
Yani biz şimdi kendimizde de kabahat buluyoruz. Biz Konaklılara demek ki kendimizi anlatamamışız. Ama bu sefer anlatacağız yani artık Konak bunu hak etmiyor. Her gelen konakta beş dönemdir ikinci bir belediye başkanı seçilmiyor. Acaba neden çünkü her gelen o kadar insanlar yalanlar anlatıyor ki beş yıldan sonra yalan kalmıyor gidiyor yerine başkası geliyor 30 yıldır konağa bir çivi çakılmadı. Yeşil Dere, Gültepe, Yenişehir. Biz İzmir’in en güzel yerinde oturuyoruz.
Türkiye’nin neresine giderseniz gidin İzmir dediğinizde size söyleyecekleri şey; Kadifekale, Saat Kulesi, Kordon, Fuar, Basmane, Agora bunları söyleyecek bunların hepsini içinde barındıran Konak’tır.  Ama herkes Konak’tan göç ediyor. Kimse demiyor ki Konak’tan niye bu kadar göç ediliyor. Bizim bir Kemeraltımız var dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi
Peki, buna rağmen Konağın gündüz nüfusu hala yoğun. Gündüz nüfusu 1 milyon bu gündüz nüfusunun verimli kullanılabilmesi için ne yapılabilir?
Daha önce 2 milyondu. Şimdi 700 binlere düştü. Neden çünkü Kemeraltı gibi bir yer öldürüldü. Bak şu anda Türkiye’de kuraklık var. Yağmur duası yapılıyor. Ama biz Konak’ta yağmur yağmasından korkuyoruz. Kemeraltı esnafı yağmur yağmasın diye dua ediyor çünkü dükkânları su altında kalıyor. Geçen yağmurda gece 02.30’da ben Kemeraltı’ndaydım. Gece Yeşildere’ye gittim. Onlarla birlikte evden suyu çektik. Yağmur altında evlerini su almış suyun çekilmesini bekliyorlardı.
21’nci yüzyıldayız, Kemeraltı yazın kokudan geçilmiyor. Yıl 2018 pandemi yoktu. Biz orda kokudan maskeli eylem yaptık. Örnek söylüyorum Tepecik altgeçit her yağmur yağdığında orası tıkanıyor. Sağ olsunlar bizim Konağı yönetenler o televizyon benim bu senin geziyorlar. Halkın sorunlarına bakmıyorlar. İki yıldır Konak Belediye Başkanı bana ne yaptığını çıkıp anlatsın.
Basmane’de kültür bakanlığını 1992’den beri Agora’da projesi var orayla ilgili bilginiz var mı? bu proje ne durumda?
2018 kültür turizm bakanı benim konum, program yapacağım. Belediye Başkanımıza gittim. Biz Konağa hizmet etmek istiyoruz diyoruz sen projeni hazırla konağa hizmet edelim dedim. Teşekkür etti. Siz gezin ben size dosya hazırlayacağım dedi. 4 yıl oldu o dosya hala bana gelmedi. Turizm bakanını sokak sokak gezdirdim. Dedi ki burada tarih yatıyor bu tarihi ortaya çıkarırsak Konak turizm cenneti olur dedi.
Ama bunun için iş birliği yapacak yerel yönetim lazım, iş birliği yapmadıkları sürece olmaz. Biz elimizi uzattık, Konak halkına yapacağınız her proje için destek olacağız, dedik. Projelerin beşi de yüzde 80 valilik desteği ile yapıldı. Batur konuşmasında o 500 günü anlatınca da onları anlattı. Tabi orda söylemiyor bunu valilik desteğiyle yaptık diye ama tabi altında yüzde 80 valilik desteği yazıyor. 
Sizin girişimlerinizle mi oldu onlar mı destek istedi?
Biz üç tanesine destek olduk. Meclis üyesiyle beraber bir önce ki valimiz Erol Yıldıza gittik. Biz Konağa destek olmak istiyoruz dedik. Ve Konağa yapılan hizmet valilik kararıyla bütün ilçelerden daha fazla. Sen, Konak’a hizmet etmek istemezsen, sadece televizyon televizyon dolaşırsan, 3-4 yıl sonra söyleyecek bir şey kalmaz, sen gidersin. Sonra başkası gelecek yerel yönetimler konağa bir çivi çakmıyor.
Eskiden Mimar Kemaleddin’de moda defileleri olurdu. Ama onlar öldü. Şimdi trafikten, altyapı olmayışından, fuar kapandığından beri oradaki esnaf öldü. Çağrı Gruşçu gidip soruyor, niye kepenk kapattınız. Fuar açıkken herkes 8’nci aya senet yazardı, ben fuar yapıp borcumu ödeyeceğim diye. Şimdi millet sandalyede uyuyor. Batur, Konak’ta yaşamıyor. Ben Konak Belediye Başkanı Sayın Batur’a beş tane mahalle söyleyeyim, nerede olduğunu bilsin, görevi bırakacağım. Bilmez, hayatta gitmemiştir oraya.