AK Partili Başdaş'tan 'Gültepe' çıkışı: "Proje çamura saplandı!"

TAKİP ET

AK Parti Konak İlçe Başkanı Sait Başdaş, kamuoyunda sıkça tartışılan Gültepe Kentsel Dönüşüm Planları ile ilgili, 'Proje çamura saplandı' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- Şehir Plancıları Odası’nın Konak Belediyesi’nin Gültepe için hazırladığı imar planına açtığı davada, planların olduğu gibi uygulanması kararı çıkarken Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’dan Konak Belediye Meclisi Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda “Gültepe kararı İzmir için emsaldir. Bize zaman kaybettirdiler” çıkışı gelmişti. Yıllardır süren tartışma devam ederken vatandaşların itirazları da artıyor. AK Parti Konak ilçe Başkanı Sait Başdaş, süreç ile ilgili açıklamalarda bulunarak projenin çamura saplandığını söyledi.
“Başkan kaygıları gidermek yerine masal anlatıyor”
Yaklaşık 110 bin kişinin kaderini belirleyecek olan planlar ile ilgili konuşan Başdaş, “Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un burayla ilgili imar çalışmaları var, bu kesinlikle kentsel dönüşüm değil. Başkan buna ‘kentsel dönüşüm’ diyor; ama çalışma kentsel dönüşüm çalışması değil. Biz burada mağduriyetler doğacağına inanıyoruz, inanma sebebimiz de şu; ortada netlik yok, başkan herkese çok muallak cevaplar veriyor. Gültepe, İzmir Merkeze çok yakın. İnsanlar buradan bizi atacaklar, buraya milyonluk daireler yapılacak. Başkan bu kaygıları gidermek yerine ısrarla insanlara masal anlatıyor” diye konuştu.
Danışıklı dövüş iddiası!
Başdaş, proje ilk açıklandığı yılda, binlerce itiraz geldiğini hatırlatarak, “Birçoğu da haklı gerekçelerleydi; ama mecliste CHP oyları ile itirazlar reddedildi. Biz Abdül Batur’un Gültepe’de kentsel dönüşüm yapacağına inanmıyoruz. Neden? 2020 yılında bu planlar onaylandı, başkan 2021 yılında Mart ayında parselasyonu açıklıyorum dedi. Aylar geçti; ama açıklanmadı. Sonra başkanımızın imdadına Şehir Plancıları Odası yetişti, planlara dava açıp süreci iptal ettirdi. Danışıklı dövüş yapıyorlar. Bu önemli bir iddia, açıklamalar sürekli erteleniyor adeta mahkeme ne zaman iptal edecek de kurtulacağım diye bakıyor” açıklamasını yaptı.
“İnsanların önünde o günden bu yana bir belirsizlik var”
Burada belediyenin dayatmada bulunduğunu böyle bir şeyin Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığına dikkat çeken Başdaş, “Buradaki plan değişimine 10 bin metrekarede izin veriyorum diyor. Yani 10 bin metrekarenin altında kentsel dönüşüm yapamazsınız, siz şirketle muhatap olmayacaksınız biz şirketle anlaşacağız diyor. Belediye niye bir ticari faaliyetin içine girip bunu yapar? Belediyenin yaklaşık 70 bin kişinin yaşadığı bir bölgede bunu yapabilecek gücü yok. Biz şunu öneriyoruz; ada bazlı bin metreye düşürüp insanları serbest bırakın. İnsanların 10 bin metrede tek tek anlaşmaları mümkün değil. Siz ilk yıl kriterleri söyleseydiniz şu anda inşaatlar başlamış olurdu. Burada oradaki insanlar kaybetti. İnsanların önünde o günden bu yana bir belirsizlik var” ifadelerini kullandı.
“Bölgedeki inşaat izinleri kaldırıldı”
Başdaş, 2017 yılında imar planlarının revize edildiğini belirterek, “Yani şu anda Gültepe’de arsan varsa 2017 yılından beri izin verilmiyor. İnsanlar kaçağa yönlendiriliyor. Batur, sürekli ‘Siz hak sahibisiniz, sizi mağdur etmeyeceğiz, halledeceğiz’ diyor. Geç bu 80’lerin siyaset ağzını, net konuş. İnsanlar net cevaplar duymak istiyor; ama belediyenin bu safhaya gelmesine çok var” dedi.
“Abdül Batur insanlara mavi boncuk dağıtıyor”
Buradaki yapıların çoğu kaçak ve dayanıksız olduğunun altını çizen Başdaş, konuyla ilgili şunları dile getirdi:
“Adam gelmiş buraya zamanında 5 daire yapmış ve 5 daire bekliyor. Bunu yapmak mümkün değil. Burada insanlara net konuşmak gerekiyor. İnsanlara mavi boncuk dağıtıyor, mecliste farklı muhtarlara faklı konuşuyor. Ne yapmak istediğini belediye de bilmiyor. Bu işin Narlıdere’deki gibi kolay olacağını sandı, Abdül Batur Gültepe’de çamura saplandı. Kentsel dönüşümün belediye eliyle bakanlık girmeden yapılması mümkün değil. Masa arkasında kimseye danışmadan olmaz. Oradaki halka danışacak ve bakanlığı bu işe katmalı. Bu insanlara kira yardımı nasıl yapılacak? Bu işi tek elden ben yapacağım ben halledeceğim demekle olmaz. İnsanlar da o zaman hangi müttehitleri zengin edeceksin derler. Belediye denetimcidir, bu işin ticaretini yapamaz. Hemen denetim hem ticaret olmaz.  Bu insanları serbest bırak, insanlar dönüşümleri yapsınlar. 20 yıllık bir belediye başkanına daha önce de İZBETON bürokratlığı yapmış birisine bu şekilde acemi bir süreç yürütmek yakışmıyor. Başkan bunu yapmak istemiyor, istiyorsa da kendi zengin çevresini oluşturmak istiyor.”
 

ak parti konak ilçe bşakanı sait başdaş gültepe kentsel dönüşüm