AK Partili Sürekli'den Soyer'e sert '9 Eylül' çıkışı: 'Sözde barış mesajları vermek gaflettir!"

TAKİP ET

Cumhur İttifakı, 9 Eylül İzmir'in Yunan işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılı nedeniyle ortak tören düzenledi. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e sert sözlerle yüklendi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-AK Parti ve MHP, 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenledi. AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, yaptığı konuşmada önemli mesajlar verirken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e sert sözlerle yüklendi. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu için hazırlanan afişlerdeki ‘barış’ ifadelerine tepki gösteren Sürekli, “Sözde barış mesajları vermek gaflettir!” diye konuştu.
“Düşmanın kin ve nefretini ne kadar diri tuttuğunu göremiyorlar”
9 Eylül’ü kutlamanın sorumluluğunun büyük olduğunu belirterek, “Çünkü bu tarih, ellerinde oyuncak etmek istedikleri Türk Milleti’nin teslim olmadığı; yağmalanarak sömürülmek istenen vatan topraklarının teslim edilmediği bir savaşın zafer vesikasıdır. 9 Eylül için ‘Barışın 2’nci yüzyılı’ diyenler; O gün, topraklarımızdan söküp attığımız düşmanın kin ve nefretini ne kadar diri tuttuğunu göremeyenlerdir. Uluslararası anlaşmaları, hukuku dahi yok sayarak; tehditkâr tutumlarını saklambaç oynar gibi sergileyenleri görmezden gelenlerdir. Bugün Yunanistan’ın tavrı budur. 9 Eylül’de bu fotoğrafı yok sayarak, sözde barış mesajları vermek gaflettir” dedi.
“Bilmediklerine inanmıyoruz”
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e ‘barış’ afişleri noktasında eleştirilerini sürdüren Sürekli, şunları dile getirdi:
“Şehrin reklam alanlarına barış yazarken, Yunanistan’ın silahlı kuvvetler üzerinden sergilediği asıl amacını bilmiyor olmasına da inanmıyoruz.  Bugünün anlamı dolayısıyla bir kez daha söylüyoruz: Vatan topraklarımızı; tüm haklı kazanımlarımızı ve menfaatlerimizi tehdit eden söylem ve eylemleri kabul etmemiz yahut sessiz kalmamız mümkün değildir. Meseleyi, müttefiklik ve dostluk yörüngesine çekerek kendi gemisi yürütmek isteyenlere de izin vermeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bağımsız ve güçlüdür; yurduna alçakları uğratmayacak kadar da kararlıdır. Atatürk’ün ‘Ya istiklâl ya ölüm!’ çağrısı; yeri ve zamanı geldiğinde mahiyetini ve ruhunu asla kaybetmeyecek bir çağrıdır. Bugün de ‘Bir gece ansızın gelebiliriz!’ diyorsak; karşımızdakinin bitmek tükenmek bilmeyen hırs ve düşmanlığındandır. Tarihle sabit kininden; yine, yeni, yeniden aba altından sopa gösterme cüretindendir. Bugüne kadar bir gece ansızın gittiğimiz yerler de bölünmez bütünlüğümüze gözlerini dikenlerin yarattığı terör ağıllarıdır.”
“İzmir o ruhu ciğerlerine kadar yaşıyor”
Sürekli, ‘Ana muhalefet; bu diplomasiyi, dik duruşu benimsemediği gibi; karşı saftan yana bir tavır ortaya koymaktadır’ ifadeleri ile açıklamasını sürdürerek, “Bunu kabul etmek mümkün değildir. Şiddetle reddediyoruz ve esefle karşılıyoruz. Bunu yüce milletimizin takdirine bırakıyoruz. Hiçbir kuvvet; bizim olana gözünü dikemez… Tehdit edemez; elini uzatamaz… En önemlisi, hiç kimse; hangi şartta ve tarihte olursa olsun; milli mücadelenin ve milli iradenin karşısına dikilemez, herkes bunu böylece bilsin… Anlamamakta direnenler de 9 Eylül’ün 100. yılını kutladığımız bugün, elini vicdanına koyarak tarihe bir kez daha baksın…İzmir o ruhu ciğerlerine kadar yaşıyor. İzmir, bu onuru 100 yıldır başının üstünde taşımaktadır. Ve iyi biliyoruz ki aksini tarih yazmayacaktır. Çünkü; İzmir o bağımsızlık ruhunu ciğerlerine kadar yaşayan, hatta yüreğine nakşeden insanların şehridir” görüşünü aktardı.
Soyer’in İzmir’in Kurtuluş Savaşı’ndaki yerini ve önemini de yok saydığını dile getiren Sürekli, “Tarihin tuttuğu ışıkla Atatürk’ü anlamak; gösteriş yapmak değildir. Sadece heykel yapmak değildir. İşine geldiğinde bu değerlere tutunmak; ama mesele ülke için, millet için iş yapmaya, sorun çözmeye geldiğinde yan çizmek değildir. Tam tersine; bu vatanın ve bu şehrin, hangi bedeller ödenerek küllerinden doğduğunu unutmamak demektir. Çalışmak, üretmek demektir. Ortak hedef ve menfaatler doğrultusunda duruş sergilemek demektir” dedi.
Şahin, “İzmir milli direnişin kıvılcımıdır”
MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ise, “Güney ve Güneydoğu Anadolu şehirlerime Fransız ve İtalyanlar, Başkentimiz İstanbul’a İngilizler, Karadeniz’de Rumlar ve Doğu Anadolu’da da Ermeniler işgal ve zulümlere başlamışlardır. Bütün bunlar Milletimiz tarafından korku, dehşet ve intikam duygularıyla takip edilmekte Milli direniş ise tek bir kıvılcım beklemektedir. İşte O kıvılcımın adı da İzmir’dir! Türk milleti işgallere ve zulümlere karşı milli direnişini ancak İzmir İşgal edildikten sonra bir hareket ve harekata çevirmiştir. İşgallere karşı ilk ve en büyük halk hareketi İzmir’in işgalinden sonra Sulatan Ahmet Mitingi ile büyük bir itiraz ve teline dönüşmüşmüş; Büyük Türk Milliyetçisi Mustafa Kemal Atatürk de Kurtuluş Harekatımıza İzmir’in İşgalinden sonra başlamıştır. Evet İzmir Büyük Türk Zaferinin öznesi, kurtuluşumuzun ülküsü ve Türklüğün istiklal sembolü olan bir şehirdir. Kurtuluşumuz yüzüncü yılında da bininci yılında da her zaman coşkuyla, milli şuurla ve celadetle kutlanacak ve bu manayı anlamayanları da tarihin çöplüğüne atacaktır” diye konuştu.