Aksünger: Berat Albayrak Bunları Açıklamak Zorunda

TAKİP ET

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, Enerji Bakanı Berat Albayrak'a ait mail adreslerinin ele geçirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. RedHack, geçen hafta Berat Albayrak'a ait Gmail, Yahoo ve iCloud hesaplarını ele geçirdiğini ve Gmail'de bulunan 20 GB boyutundaki mesajların ellerinde olduğu duyurmuştu.

Erdal Aksünger paylaşılan mailler için “Ekran görüntüleri ve e-posta mesajları gerçek gibi duruyor. Paylaşılan ekran görüntülerinden birinde, Gmail’deki “veriyi indirme” seçeneğinin kullanıldığı ve tüm mesajların indirildiği anlaşılıyor. E-posta ve sosyal medya hesaplarının basit avlama yöntemleriyle ele geçirilmesi çok yaygınlaştı. Berat Albayrak’ın hesapları sahte bir internet sitesine yönlenen bağlantılar kullanılarak ele geçirilmiş olabilir. Ayrıca geçtiğimiz günlerde 500 milyon Yahoo hesabıyla ilgili güvenlik bilgileri internete düşmüştü. Ele geçirilen hesaplar arasında bir adet Yahoo hesabının da bulunması, Gmail, Yahoo ve iCloud için aynı şifreyi kullanması nedeniyle üç hesabın da ele geçirilmesi ihtimalini de akla getiriyor” dedi.

Enerji Bakanlığı gibi stratejik bir görevde bulunan bir bakanın mail adreslerinin çalınmasının büyük bir zafiyete işaret ettiğini belirten Aksünger, “Bir bakanın Gmail hesabı kullanması, üstelik bunda “iki aşamalı güvenlik” seçeneğinden yararlanmaması, teknik olarak büyük bir zafiyete işaret ediyor. 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili ABD’yi suçlayan hükümetin, “aileden” bir üyesinin ABD merkezli Google’a ait e-posta servisi üzerinden bu kadar özel iletişim yapması şaşırtıcı. Mehmet Ali Yalçındağ’dan gelen mesajlar, Rusya merkezli Yandex üzerinden gönderilmiş görünüyor. “yandex-team.ru” uzantılı e-posta hesaplarının, Yandex’in kendi çalışanları arasında kullanıldığı ve herkesin bu uzantılı adresler alamadığı biliniyor. Mehmet Ali Yalçındağ, Yandex’in Türkiye’de faaliyete geçtiği dönemde Yandex Türkiye Müdürü olarak görev yapmıştı. Kullandığı e-posta adresinin o dönemde alınmış olması muhtemel görünüyor. Berat Albayrak’ın Gmail kullanması gibi, Yalçındağ’ın Yandex kullanması, “yerli ve milli” olma iddiasıyla ters düşüyor” diyerek, özel yazışmaların ABD ve Rusya gibi ülkelerde bulunan veri merkezlerinde saklandığını ifade etti.

Paylaşımların istihbarat örgütleri veya FETÖ operasyonu olduğuna dair söylentiler için ise “Bu konuda net olarak yorum yapmak henüz mümkün değil. Hesaplar teknik açıdan çok basit yöntemlerle, Berat Albayrak’ın tedbirsizliği nedeniyle ele geçirilmiş olabilir” dedi.

"AKP Hiç Akıllanmamış!"

Özel hayatın gizliliği kapsamındaki e-posta mesajlarının ele geçirilip internete yayınlanmasını tasvip etmediklerini vurgulayan Erdal Aksünger, “Ancak artık haber haline gelmiş olan bu yazışmaların doğru olup olmadığını, doğru ise bu rezaletin açıklamasını merak ediyoruz. Torpil, yolsuzluk, ciddiyetsizlik, medya ve haber alma özgürlüğüne açık müdahale içeren mesajlar endişe verici. Ayrıca görünen o ki, AKP’ de milletvekili olmak için amca, dayı, enişte, bacanak arkadaşı olmak, namazında niyazında olmak liyakat sayılıyor. Sizler "alnı secde görmüş insanlar" diyerek devleti FETÖ'ye devretmiş adamlarsınız. Hiç mi akıllanmadınız?” diye sordu.