Alkol zammı esnafı endişelendiriyor; "Bu zamlar kepenk kapatmaya kadar gidebilir"

TAKİP ET

Biraya gelen yüzde 35-50 arası ÖTV ve işletmeci zamlarından sonra alkollü işletmelerin akıbeti belirsizleşti. İşletmeciler hem zamlardan hem de sahte-kaçak alkolün yayılabileceği endişesini yaşıyor.

Batuhan KAYA -GERÇEK HABERCİ- ÖTV zammının netleşmesinin ardından biraya yüzde 50’ye yakın zam gelmesi işletmecileri endişelendirdi. İzmir’de işletmeciler, yaşanan zamlarla birlikte sahte ve kaçak alkolün yayılabileceğine dikkat çekti. Esnafın artışlar yüzünden kepenk kapatmasına yol açmasından endişe duyan işletmeciler "Bu zammın işletmecilerin günahı olmadığı açık, bu zamlar kepenk kapatmaya kadar gidebilir’’ endişesini yaşıyor.
Alkollü mekân işletmecisi Toray Altan ÖTV zammının piyasaya etkilerini şöyle değerlendirdi "Bu zam piyasayı olumsuz etkileyecek, müşterilerde düşüş olmasa da bir gönülsüzlük ve hoşnutsuzluk olacağı aşikâr. Bu zam ÖTV zammı olduğu için işletmelerin bir günahı olmadığı açık, müşterilere de olumsuz yorumlar için bir şey söylenemeyecek tabii ki ancak zammın piyasayı kötü etkileyeceği açık.’’
Sahte alkol halk sağlığını etkileyecek kadar yayılabilir
Zamların sahte alkolün yaygınlaşmasına sebep olabileceğini ve aynı zamanda işletmelerin bu zamlar karşısında direnemeyerek kepenk kapatabileceklerini ifade eden Altan, sözlerine şöyle devam etti "İşletmelerdeki zam, tedarikçilerin zammın ne kadarını kendi ceplerinden karşılayacağı belli olduktan sonra görülecek. Zammın ne kadarı işletmeciye ne kadarı tedarikçiye yansıyacak belli olduktan sonra işletmelerdeki zam oranlarını da göreceğiz. Herkes kendi işletmesini koruyacak ve devamlılığını sağlayacak şekilde mutlaka zam yapacak. Tabii ki de zamların en büyük handikabı sahte alkol üretim ve tüketiminin artacak olması, haberlerde sürekli bir yerde sahte alkol baskınları yapıldığını ve litrelerce ürün yakalandığını görüyoruz fakat benim tahminimce gördüğümüz piyasada olanların ancak yüzde 10’udur. Sahte alkol halk sağlını etkileyecek kadar yaygınlaşacaktır diye düşünüyorum.’’
Bu zamlar kepenk kapatmaya kadar gider
Toray Altan, alkol zammının çok ciddi yansımaları olacağını ve bu zammın sonunun kepenk kapatmaya kadar gidebileceğini şöyle ifade etti:
“Müşteri profili orta ve alt olan işletmelere bu zamlar ciddi şekilde yansıyacaktır diye düşünüyorum. İnsanlar önceden arkadaşlarıyla gelip 3-4 bira içip buradan yemek yemeye giderdi, bu zamlardan sonra 1 bira içip yemek yemeye gidecekler ya da onu da içmeyecekler. Bu zamların sonu kepenk kapatmaya kadar gider.”
Bir diğer alkollü mekân işletmesinin müdürü olan Turgay Barut, daha küçük bir zam gelseydi işletmelerin karlarından fedakârlık yaparak zam yapmayacaklarını ancak bu denli büyük bir zam karşısında başka çareleri kalmadığını söyledi. Turgay Barut, alkol zammının piyasada yapacağı olası etkiyi ise şöyle açıkladı:
“Şu anda yapılacak olan zammın tamamını yansıtmak zorunda kalacağız, daha küçük bir zam gelseydi kendi karımızdan fedakârlık yaparak yansıtmayacaktık ama dediğim gibi bu denli büyük bir zammı yansıtmak zorunda kalacağız. Bu zam müşterilerimizde azalma ve gelen müşterilerimizin daha az tüketim yapmasına sebep olacak.”
Alkollü işletmelerin kepenk kapatması hususunda ise Barut ‘’Kepenk kapatma konusu çok fazla değişkene bağlı bir konu, sadece alkol zammı kepenk kapatmak için yeterli bir sebep olmayabilir ancak her şeye sürekli zam gelmesi ve üstüne alkole bu denli büyük bir zam gelmesi bana 2023 ve 2024’te kepenk kapatmaların artacağını düşündürüyor” diye sözlerini tamamladı.

Alkol zammı esnaf kepenk ÖTV işletme Bira