Altın Portakal, 44 yıl sonra ikinci kez "sansür" tartışmasından iptal edildi: 1979'daki yönetim sansüre karşı durmuştu

TAKİP ET

1979 yılındaki festival, üç filme uygulanan sansürün ardından festival yönetiminin kararıyla iptal edilmişti. Bu sene kararı duyuran Başkan Böcek, festivalden çıkaran Kanun Hükmü belgeseli için "malum film" dedi

"Kanun Hükmü" belgeselinin sansüre uğramasının ardından yaşanan süreçle tartışmaların odağı olan Antalya Altın Portakal Film Festivali iptal edildi. 1979 yılında Ömer Kavur’un yönettiği Yusuf ile Kenan, Yavuz Özkan’ın yönettiği Demiryol ve Yavuz Pağda’nın yönettiği Yolcular filmlerine uygulanan sansüre karşı yapımcı ve yönetmenlerin festivalden çekilme kararı almış, festival yönetimi ise sansüre karşı durarak 16. Altın Portakal Film Festivali'ni iptal etmişti. Altın Portakal, 44 yıl sonra ikinci kez sansür tartışmaları nedeniyle iptal edildi. 

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen iki kamu emekçisinin adalet mücadelesini anlatan “Kanun Hükmü” belgeselinin Altın Portakal Film Festivali’nde seçkiden çıkarılmasının ardından festivalden çekilen jüri üyeleri, filmin geri alınması kararından sonra geri dönmüştü.

Ancak Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeseli "FETÖ propagandası yaptığı" iddiasıyla hedef alan bir açıklama ile festivalden çekilme kararını duyurdu. Ardından da Gençlik ve Spor Bakanlığı festival ile ilişkisini kestiğini duyurarak, tahsis edilen salonu vermeyeceklerini söyledi. Uluslararası Sinema Derneği de "festivalin sinema sektöründe yer alan "bazı STK'lar tarafından politize uçlara kaydırıldığı" öne sürüldü.

Sansürle gündeme gelen olan Antalya Altın Portakal Film Festivali ise yaşanan tartışmaların ardından  iptal edildi.

Kararı, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek sosyal medya hesabından duyurdu. Kanun Hükmü belgeseli için "malum film" ifadesini kullanan Böcek, şunları söyledi:

"Değerli sinemaseverler, kıymetli hemşehrilerim;

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak özüne döndürdüğümüz, yıllara meydan okumuş, Antalya’mızın ve ülkemizin en önemli markalarından biri olan ve 7-14 Ekim tarihleri arasında yapmayı planladığımız Antalya Altın Portakal Film Festivali’mizi bizim dışımızda oluşan ve oluşturulan süreç sebebiyle iptal ettiğimizi tüm sinemaseverlere üzülerek bildiriyorum. Başta festival yöneticisi olmak üzere tüm sanat ekibinin süreci yanlış yönettiği, kriz yönetimini yapamadığı tespit edilmiştir. Altın Portakal Film Festivali siyaset üstüdür.

Festivalimizi kimsenin siyasi emellerine malzeme ettirmeyeceğim. Ayrıca şahsıma ve belediyemize malum film üzerinden isnat edilen suçlamaların tamamını da gerçek muhataplarına aynen iade ediyorum. Az önce açıkladığım nedenler dolayısıyla, kendi kararıyla büyük bir karmaşaya yol açan festival yönetiminin ve oluşturdukları tüm sanat ekibinin görevlerine şu an itibarıyla son verilmiştir."

Kamuoyuna saygılarımla."

44 yıl sonra ikinci iptal: 1979'daki yönetim, sansüre karşı durmuştu

Antalya Altın Portakal film Festivali, 1979 yılında iptal edilmişti. 1979 yılındaki festivalde, sansür kurulu, Ömer Kavur’un yazıp yönettiği “Yusuf ile Kenan”, Yavuz Özkan’ın yönettiği “Demiryol” ve Yavuz Pağda’nın yazıp yönettiği “Yolcular” filmini yasaklayarak, bazı bölümleri de kesmek istemesi üzerine tüm yapımcı ve yönetmenler festivalden çekilme kararı almıştı. 

1979 yılındaki jüri üyeleri, “Tüm filmleri değerlendirme olanağı bulamadığımızdan, uzun metrajlı filmler dalında yapılan yarışmaya katılan yapıtları değerlendirmeme kararını oy birliği ile aldık” diyerek sansürü protesto etti.

Sansüre karşı duran festival yönetimi ise 16. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni iptal etti. Yönetim de festivali iptal etmişti. Festival bir yıl sonra da 12 Eylül darbesi nedeniyle yapılamamıştı.

Altın Portakal 44 yıl ikinci kez sansür iptal