Araç alacaklar dikkat! TÜİK açıkladı: Sert düşüşün nedeni belli oldu

TAKİP ET

Araç piyasasında alınan önlemler neticesinde ikinci el ve sıfır araçta satışlar geriledi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, "Otomotiv piyasasında çalkantılı bir üç seneyi geride bıraktık." dedi.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 15,5 azaldı. Eylül ayında 198 bin 740 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Araç satışındaki düşüşün nedeni ne?

 Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) motorlu kara taşıtları eylül ayı istatistiklerini açıkladı. Verilere göre eylül ayında 198 bin motorlu taşıt kaydı yapıldığı belirlendi.

Eylül ayında bir önceki aya göre %15,5 düşüş söz konusu. Kamuoyunun her detayına hakim olduğu üzere otomotiv piyasasında çalkantılı bir üç seneyi geride bıraktık. Sıfır otomobil arzındaki problemler otomobili değerli kılarak birikimlerin bu alana kaymasına diğer yandan otomotivin kayıt dışı ticaret alanına dönmesine sebep oldu. Sıfır araçtaki üretim problemlerinin geride kalması ve Ticaret Bakanlığımızın aldığı önemler neticesinde olumsuzluklar geride bırakıldı.

‘KISA DÖNEMDE DÜŞÜŞLER GÖRMEKTEYİZ’

Bu vesile ile kayıt dışı ticaret sektörden el çekerek, kayıt dışı ticaretin olumsuz sonuçlar yarattığı talep azalmış oldu. Öte yandan krediye erişimde yaşanan zorluklar ve yüksek faizler sebebiyle reel tüketici talebinde de azalma söz konusu. Dolayısı ile istatistikler uzun vadede incelendiğinde artışlar gözlemlenirken, kısa dönemde düşüşler görmekteyiz.

FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Piyasamızda birkaç aydır süren bir durağanlık söz konusu. Ancak durağanlık yaşansa da kamuoyu tabiriyle al-satçıların yani kayıt dışı ticaret maksatlı otomobil alan kişilerin sektörden el çektiği, fiyatların düştüğü, sıfır ve ikinci el otomobil arasında fiyat makasının tekrar tahsis edildiği bir süreçten geçiyoruz.

‘PİYASA TEKRAR HAREKETLENECEK’

Piyasa dengelerinin tekrar sağlanmasının yanı sıra, fiyatlardaki düşüş vatandaşlarımızın otomobile daha kolay ulaşmasına vesile olurken, otomobil satıcısı meslektaşlarımızın yıllardır mücadele ettiği sermaye erimesi sorununu durdurmuştur. Dolayısı ile bu durağanlık dönemi bir tekrar normalleşme sürecidir. Bir süre sonra piyasamız tekrar hareketlenecek ve geçmişe göre çok daha sağlıklı şekilde seyrine devam edecektir.

Öte yandan bu durağanlık sürecinde talebi canlandırmak adına sıfır otomobilde önemli kampanyalar ve indirimler sağlanırken, ikinci el otomobilde fiyat düşüşleri yapılmaktadır. Şu an için sıfıra yönelim mevcutken ikinci elde talep halen düşük devam etmektedir. Esasen yapılan bu kampanyalar düşük talebi canlandırmak adına dönemsel uygulamalar, talebin olması gerektiği seviyeye ulaşması, krediye erişimde yaşanacak kolaylaşma ile mümkün olacaktır.

‘SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞEBİLİR’

2023 yılı ilk dönemlerinde veriler bizlere gerek ülkemizdeki gerekse global üretimin arttığını gösteriyordu. Buna rağmen ilk dönemlerde yaşanan erişim zorluklarının sebebi üretim değil aşırı yüksek talepti. Ancak bu talebin %48’i yani neredeyse yarısı, yatırım ve kayıt dışı ticaret maksatlıydı. Alınan önlemler ve sıfır araçtaki bollaşma ile olumsuzluklar yaratan bu yüksek talep geri çekilerek reel tüketicinin önü açıldı. Önümüzdeki aylarda krediye erişimde rahatlama olmadığı takdirde, sıfır otomobil satışlarında yarı yarıya düşüşler yaşanabileceği düşünülmektedir. Bu da sektörde %48 ölçülen kayıt dışı ticaret oranı ile örtüşen bir veri olacaktır.

ARAÇ ALMAK İÇİN EN UYGUN ZAMAN NE ZAMAN?

İMAS Derneği olarak otomobile dair “araç almak için en uygun zaman ne zaman?“ sorusu bizlere yöneltildiğinde “en uygun zaman içinde bulunduğumuz zaman“ diyoruz. Otomobil her şeyden önce bir ihtiyaç. Dolayısıyla vatandaşlarımız ihtiyaçları ve bütçeleri doğrultusunda her daim otomobil alabilirler. Şu an sıfır otomobilde ciddi fiyat düşüşleri ve kampanyalar söz konusu. Diğer yandan ikinci el otomobilde de fiyat düşüşleri sağlandı. Otomobil almak isteyen vatandaşlarımız bu dönemin sunduğu fırsatlardan yararlanabilirler.”

Araç TÜİK Sert düşüş