'Aşı olmayana ekmek yok' kararına İzmir'den tepki: "Bu tutum eşitlik ilkesine aykırı"

TAKİP ET

Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar'ın Fox Haber'e verdiği röportajda aşı olmayanların tehlike teşkil ettiğini iddiasında bulunarak 'Aşı olmayana ekmek yok' demişti. Bu karara İzmirli esnaftan tepki geldi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- İzmirli esnaf, Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Cihan Kolivar’ın Fox Haber’e verdiği röportajda “Aşı olmayana ekmek yok” kararına tepki gösterdi. Bu karara sosyal medyada da tepki çığ gibi büyüdü. GERÇEK HABERCİ’ ye konuşan esnaf odaları başkanları arasında olan İzmir Kahveci Esnafı Odası Başkanı Hakkı Kırdı, Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası’nın bu kararının Kişinin özgürlük haklarına hakaret olduğunu savunarak “Bu tutum eşitlik ilkesine aykırıdır. Aşı olup olmamak kişinin kararındadır” diye konuştu
“Bu uygulama restoranlarda yapılabilir”
Restoranlar bu uygulamayı yapmasının doğal olduğunu söyleyen Kırdı, “Buna saygım var, şahsi bir karardır; ama ekmek denilen şey işkencedir. Aşı olmayanı, maske takmayanı restorana almamak bana göre doğaldır, isteyen gider isteyen gitmez. Kişinin özgürlüğünü kısıtlayacak eylemlerde bulunmak geçmiş zaman içerisindeki devire döndürür” ifadelerini kullandı.
Kordondaki esnaf ortak karar alacak
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı da, ekmek satmamanın uygulanabilir bir karar olmadığını aktararak, restoranlara aşısız vatandaşları almama kararının esnafla bir araya gelerek değerlendireceğini söyledi.
“Kişi ve Kurumlara bırakılırsa kaos olur”
Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin de görüşlerini bildirerek, Kemeraltı için biz böyle bir karar veremeyeceklerini ve böyle bir karar alınacaksa hükümet tarafından alınması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:
“Yanlış ya da doğru demiyorum bir süre sonra bu iş kargaşaya döner. Biz kapanmayalım diye zaten elimizden gelen önlemleri alıyoruz. Kafama göre aşısızları almıyorum gibi bir tutum sağlıklı değil. Devletin elinde tüm aşısızların bilgisi zaten var, bir şekilde aşı olmayanlara ulaşılıp ona göre adım atılabilir. Kişi ve Kurumlara bırakılırsa kaos olur. Hükümet kararı kişiye bırakırsa yandık. Aşı olmayanların da kendine göre bir düşüncesi var, buna devlet karar verir yaptırımı da devlet yapar. Göçle beraber gelenlerin de acilen aşılanması gerekiyor. Onların nereden ne taşıdığı belli değil. Başka ülkeden geliyorlar.”
“Uygulanması zor bir karar”
Restoranların aşısız vatandaş almama uygulamasına katıldığını, herkesin aşı olması gerektiğini belirten İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Emin Bağcı ise “Uygulaması çok zor olan bir karar. Toplu alanlara aşı olmayanlar alınmayabilir; ama fırıncıların aşı olmayana ekmek vermeme gibi bir kararı uygulanamaz. Teşvik anlamında katılıyorum; ama uygulaması zor olan kararların abartılmaması gerekiyor. Küçük esnaf, ‘Aşı olmayanı dükkâna sokmuyorum. Mal vermeyeceğim’ diyebilir mi? Bunu yapabilecek küçük esnaflar kargaşa yaratır. Topluca yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.