Atatürk OSB Başkanı Uğurtaş uyardı: "Yapılan Türkiye'nin büyümesine bile etkileyebilir"

TAKİP ET

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş, enerji kısıtlamaları hakkında uyarılarda bulunarak, 'Bu yapılan Türkiye'nin büyümesine bile etki edebilir' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Türkiye'nin başlıca doğalgaz tedarikçilerinden İran, gaz tüketiminin tarihi zirvelere yakın seyrettiği bir dönemde Türkiye'ye gaz akışını keserken, doğalgaz santrallerine gaz sevkiyatı yüzde 40 oranında azaltılmıştı. Bu kararından ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, sanayiye sağlanan elektrik tüketimini en az 3 gün kısıtladı. Bu kararı değerlendiren İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hilmi Uğurtaş, önemli uyarılarda bulundu. Bu kararın geleceğe dönük sorunlara yol açabileceğini belirtirken, “Yapılan Türkiye’nin büyümesine bile etki edebilir” diye konuştu.
“Gelecekteki siparişlerin gelmeme gibi bir ihtimali var”
Sanayicinin kâr marjlarının çok düştüğünü aktaran Uğurtaş, “Bu eksik günleri nasıl süspanse edecek nasıl karşılayacak ondan da önemlisi yurtdışı taaddütlerini yerine getiremediği için gelecekteki siparişlerin gelmeme gibi bir ihtimali var. Tüm sanayi kuruluşlarının bu şekilde durdurulmasını biz doğru bulmuyoruz. Bunun bedeli enflasyon mu, işsizlik mi olur bilemiyorum. Umarım bunların hiçbiri olmaz” ifadelerini kullandı.
“Süre 10 günün üzerinde çıkarsa telafi edilmesi zorlaşır”
Uğurtaş, böyle bir durumun hiç yaşanmadığını vurgulayarak, “O yüzden herkesin öngörüşü çok farklı. Umuyoruz sadece 10 gün ile sınırlı olur. O da çok önemli, bu süre 10 günün üzerinde çıkarsa durum telafi edilmekten uzaklaşabilir” sözlerine yer verdi.
“Yük sadece sanayiye değil konutlara da paylaştırılabilirdi”
Bunu yanında enerji kesintisini sadece sanayi kuruluşlarına yüklenmenin doğru olmadığını kaydeden Uğurtaş, "Konutlarda da 2-3’er saatlik kesinti yapılabilirdi. Bu sıkıntıyı tüm topluma eşit bir şekilde yaymak gerekiyor. Burada da böyle bir tedbir alınabilirdi, hala da alınabilir. Biz konutlarda hiç enerji kesintisi yaşamadık mı? Yaşadık, bu yük sadece sanayiye değil konutlara da yayılmalıydı. Türkiye’nin sanayisinin durması 3 gün üretimden men edilmek demektir” görüşünü aktardı.
“Bazı sektörlerin üretimi tekrardan devreye sokması zor ve maliyetli”
Bu kararın üretimi daralttığını, kısıtlamalar nedeniyle sanayicinin az üreteceğine dikkat çeken Uğurtaş, şunları söyledi:
“Doğalgazın üzerine elektriği de kullanamayacaksınız diyor. Komple elektriği kestik derseniz özellikle bazı sektörlerin durmak için şansı yok. O sektörlere doğalgaz verileceği ifade edildi; ama bazı sektörlere elektrik de verilmeli. Bizim bölgemizde dökümleri olan firmalar, ‘Benim potlarımı sıcak tutmam lazım o yüzden benim en az 1 megabayt elektriğe ihtiyacım var’ diyor. Bunları ısıtamazlarsa, tekrardan devreye sokmaları çok zor ve maliyetli olur. Seramik, plastik, ambalaj ve gıda gibi sanayilerde bu durum var.”
“İhracatçı taaddütlerini yerine getirememe endişesi içinde”
Uğurtaş, bu karar belirlenirken hızlı alındığını düşündüklerinin altını çizerek, “Yani artı ve eksiler çok hesaba katılmadan yolda bu işleri düzeltiriz olarak karar verildiğini düşünüyoruz. Doğalgaz dışında bu gibi sektörlere ayrıcalık tanınmasına yönelik herhangi bir bilgi bize gelmedi. Bunu OSB’ler açısından da yapmaları çok kolay değil çünkü bizim enerjimizi yüzde 20-25 ile sınırladılar ve daha fazla olursa keseriz dediler. Sıkıntılı bir süreç, bu arada ihracatçıların taaddütleri var ve durum böyle giderse yerine getiremeyecekler. Dışarıdaki müşteride ‘Türkiye’den siparişleri zamanında alamıyoruz’ algısı oluşursa gelecek siparişler de aksama olur mu ya da o siparişler başka yerlere kaçar mı gibi herkesin endişesi var” açıklamasını yaptı.