Atatürk ve Laiklik Çıkartıldı: Cihat Artık Temel İbadet!

TAKİP ET

Yeni müfredattaki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi programı askıya çıkarıldı. Programda laiklik sadece 'Haklar ve özgürlükler' konusu içinde işlenirken Atatürk'ün din söylemleri müfredattan çıkartıldı.

Yeni müfredatın bu hafta başında açıklamasının ardında okullarda zorunlu okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin taslak programı da askıya çıktı. Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinin kapsamını ve içeriğinde yer alan “Atatürkçülük” konusunun ders saatini düşüren MEB, bu kararıyla Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 1999 yılında aldığı karara da ters düştü. Kurulun ilköğretim kurumları programında zorunlu olarak yer verilmesi kararına rağmen, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden Atatürk’ün din ile ibadet hakkındaki söylemleri çıkartıldı.

Programın eski şeklindeki Atatürk’ün dini kavramlara yönelik Cumhuriyet yenilikleri ile söylemleri, hazırlanan yeni programda artık öğrencilere öğretilmeyecek. “Atatürk’ün din ve vicdan hürriyetine verdiği önem, Atatürk’ün düşünce hürriyetine verdiği önem, laiklik ilkesinin esasları, Atatürk’ün insan sevgisi ve evrensellik konularındaki görüşleri, Atatürk’ün İslam dini hakkındaki görüşleri ve Laiklik ilkesini kavrayabilme” gibi konular yeni hazırlanan programda yer almadı.

LAİKLİK İYİCE SIKIŞTIRILDI

Birgün'den Çağlar Ballıktaş'ın haberine göre, yeni müfredatta din dersi dışındaki tüm derslerin içeriğine “Değerler Eğitim” adı altında dini tarikatların faaliyetlerinin yerleştiren MEB, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin taslağında ise laikliği tek konu sınırlandırdı. Taslak programda 12’nci sınıfın “Haklar Ve Özgürlükler” ünitesi içerisinde son konu olarak laiklik işlenecek. Eski programda uygulamaya ilişkin öğretmenlerin en çok uyarıldığı konu ve en çok yer verilen kavram olan laiklik yeni programın açıklamalarında kendine hiç yer bulamadı.

Program taslağında radikal dini kavramlar da ders konuları içerisinde kendisine yer buldu. 4’üncü sınıfın ilk ünitesindeki “Günlük Hayattaki Dini Faaliyetler” içerisine “Tekbir” konusu yerleştirildi.

Yapılan değişikler arasında 10’uncu sınıfın ilk ünitesi olan “Allah ile İnsan İlişkisi” ünitesi içerisinde öğrencilere 'zikir' öğretilecek. Ayrıca 'zikir'e dersin temel kavramları arasında da yer verildi.

CİHAT ARTIK TEMEL İBADET

Hafta başında açıklanan yeni müfredatta kendisine seçmeli olarak okutulan 'Temel Dini Bilgiler Dersi'nde yer bulan 'cihat' kavramı zorunlu olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi içeriğine de koyuldu. Taslakta 9’uncu sınıfın üçüncü ünitesi olan 'İslam’da İbadetler' içeriğinde yer alan 'İslam Dininde Temel İbadetler' konusunda 'Cihat' işlenecek.

Alevilik inanç değil! Yayımlanan taslakta programda Alevilik ve Bektaşilik inanç değil İslam’ın yorumu sayıldı. Alevilik ve Bektaşilik 7’nci sınıftaki “İslam Düşüncesinde Yorumlar” ve 12’nci sınıftaki “İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar” üniteleri içerisinde öğrencilere öğretilecek. Ayrıca oruç ve dua üniteleri içerisinde de “muharrem orucu” ve “Alevilik’te dua çeşitleri” gibi konular da işlenecek.