Avrupa'da Gizemli Radyasyon Sızıntısı

TAKİP ET

2017 başından beri Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde radyoaktif Iodine-131 maddesi tespit ediliyor. Sızıntının kaynağının tespit edilememesi komplo teorilerini de beraberinde getirdi.

Avrupa çapında son aylarda gizemli bir biçimde tespit edilen radyoaktif Iodine-131 maddesi komplo teorilerine yol açtı. Rusya’nın gizli bir nükleer test gerçekleştirdiği, gizli bir farmakolojik deney yapıldığına ve ABD’nin kıta üzerinde gizlice uçaklar uçurduğu gibi iddialar söz konusu.

İnsan yapımı bir radyoaktif madde olan Iodine-131 ilk olarak ocak ayında Norveç’te tespit edildi. Ölçümlerde, kıtanın başka noktalarında da Iodine-131 değerlerinin sebebi belirsiz bir biçimde arttığı görüldü. Radyoaktif maddenin kaynağı tespit edilemezken, Fransız nükleer güvenlik kurumu IRSN değerlerin şu an için insan sağlığını tehdit etmediğini açıkladı. IRSN, bulgularını kıtadaki diğer nükleer güvenlik kurumlarıyla da paylaştığını duyurdu.

Bu belirsizlik, komplo teorisyenlerini de harekete geçirdi. Maddenin ilk olarak Norveç’te bulunması, komplocuların gözünü Rusya’ya çevirdi. Bir iddia, Rusya’nın gizlice bir nükleer deneme gerçekleştirdiği yönünde. Iodine-131 kanser ilaçlarında da kullanılırken, bir diğer iddia da, yasal kayıt yaptırmamış bir ilaç firmasının sızıntıya  yol açtığı yönünde.