Bahçeli-Akşener gerilimi: Arka planında ne var?

TAKİP ET

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in İstanbul Beylerbeyi'ndeki evinin önüne gelen bazı ülkücü grupların MHP lideri Devlet Bahçeli lehine slogan atması ve sonrasında karşılıklı sert eleştiriler, iki isim arasında MHP'de başlayan hesaplaşmanın bitmediğini ortaya koydu. Gerilim, Mart ayında yapılacak yerel seçim yaklaştıkça artacağa benziyor. Ankara'dan Ayşe Sayın'ın haberi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 'in İstanbul Beylerbeyi'ndeki evinin önüne gelen bazı ülkücü grupların MHP lideri Devlet Bahçeli lehine slogan atması ve sonrasında karşılıklı sert eleştiriler, iki isim arasında MHP'de başlayan hesaplaşmanın bitmediğini ortaya koydu. Gerilim, Mart ayında yapılacak yerel seçim yaklaştıkça artacağa benziyor.

Tırmanan gerginliğin fitilini, Akşener'in salı günkü grup toplantısında MHP'nin TBMM'ye sunduğu af yasa teklifi ile ilgili yaptığı sert eleştiriler ateşledi.

Akşener'in, Bahçeli'nin "Tekeden süt çıkmaz" sözünü anımsatarak yaptığı " Evet, tekeden süt çıkmaz.. Ama bilinsin ki, Saray yancısından da milliyetçi olmaz. Milliyetçiden de Saray paspası olmaz, olamaz. Ne yana çeksen o yana uzayan lastik adamlardan milliyetçi olmaz, olamaz" sözlerine önce MHP yöneticileri, ardından da Bahçeli, sosyal medya hesabından yaptığı aynı sertlikteki açıklamayla yanıt verdi.

MHP liderinin sosyal medya hesabından yaptığı "Bu hanımefendiye son ihtarım, bölmek ve yok etmek istediğin MHP'ye karşı sinir ve sınırları ihlal eden vandal tutumuna devam edersen sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsın. Demedi deme, büyük lafı dinle!" sözlerinin ardından ülkücü tabanın "gereğini yapmak için" harekete geçtiği değerlendirmesi yapılıyor.

Kontrollü gerginlik mi?

İki lider arasında sosyal medya hesapları üzerinden yürüyen tartışmanın somut olarak MHP'liler tarafından "eylemli" hale getirilmesi ise gerginliğin artık polemikle sınırlı kalmayacağını da ortaya koydu.

Şimdiye kadar tabanını hep "sakin" ve sokaktan uzak tutmaya özen gösteren Bahçeli'nin, "son ihtar"ın ardından partililerin Akşener'in evinin önünde toplanmasına dönük engelleme yapmaması dikkat çekici bulunuyor.

Siyasi yorumcular, her ne kadar MHP'lilerin ilk kez "eylemli" bir tepki ortaya koysalar da herhangi bir saldırı olmaması ve sadece slogan atılmasını "kontrollü gerginlik" olarak tanımlıyor.

Bu eylemin Akşener'e yönelik "Ayağını denk al" uyarısı olduğu yorumu yapılırken, bu gerilimin yönünü de Bahçeli'nin tutumunun belirleyeceği yorumları yapılıyor.

meral akşener devlet bahçeli yerel seçim aytun Çıray engin altay İsmet büyükataman