Bakanlık 'gelmeyecek' dedi; ama 'ölüm gemisi' hâlâ geri dönmedi: Soyer, "Çelik gibi karşısında durmaya devam edeceğiz!"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 'ölüm gemisi' ile ilgili, 'Bu emelden vazgeçmeyecekler, biz de karşılarında çelik gibi durmaya devam edeceğiz' diye konuştu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Yıllardır İzmir’in Aliağa ilçesinde yer alan gemi söküm tesisine getirilmesi planlanan ‘ölüm gemisi’ İzmir’e doğru yola çıkmıştı. Ardından birçok tartışma yaşanırken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geminin Türkiye’ye alınmayacağı yönünde açıklama gelmişti. İzmir Mimarlık Merkezi’nde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de katıldığı Nae Sao Paulo ile ilgili basın açıklaması gerçekleştirildi. İzmir’de faaliyet gösteren çevre örgütleri başta olmak üzere birçok kurum katılırken siyasi partiler de açıklamaya destek verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı konuşmada, “Temkinli olmaya devam edeceğiz çünkü biliyoruz ki bu emelden vazgeçmeyecekler biz de karşılarında çelik gibi durmaya devam edeceğiz” dedi.
“Gelecekleri varsa görecekleri de var”
Önemli bir kazanım elde ettiklerine dikkat çeken Soyer, “30 Ağustos 1922 emperyalizme vurulan en büyük tokadın tarihidir. Bu çok büyük bir zaferdir; ama ne yazık ki emperyalizm buradaki emellerinden asla vazgeçmedi. Bugün de tohumu, zehirli atığı ve çöpü ile emellerini gerçekleştirmeye gayret ediyor. Bu topraklar üzerinde emperyalizme karşı durmaya devam edeceğiz. Kalıç barışın korunmasının tek yolu halkın kenetlenmesidir. Bunu korumaya devam edeceğiz. Temkinli olmaya devam edeceğiz çünkü biliyoruz ki bu emelden vazgeçmeyecekler biz de karşılarında çelik gibi durmaya devam edeceğiz. Biz buradayız gelecekleri varsa görecekleri de var” diye konuştu.
Akdemir, “Hukuka aykırı bütün kararlara karşı çıkacağız”
Ortak basın açıklamasını okuyan TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir, geminin 4 Ağustos 2022 tarihinde Brezilya’dan yola çıktığını hatırlatarak, “İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu Grubu; İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, DİSK, KESK, Sendikalar, Kent Konseyleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve çevre platformları olarak İzmir Emek Demokrasi Güçleri sekreteryasında yürüttüğü çalışmalar ile kentin her bölgesinde, ulusal ve uluslararası ölçekte eylemlilik çalışmaları yapan her bir paydaş ile örgütlü bir mücadele yürütmüştür. Bünyesinde barındırdığı bütün tehlikeli maddelerle yüzen bir zehirli atık olan geminin, ülkemize girişinin engellenmesi ve geri dönmesi için miting, imza kampanyaları, nöbet, açıklama gibi bir çok etkinlik gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.
İzmir Gemi Söküm Koordinasyonu Grubu Hukuk Çalışma Grubunun hazırladığı çalışma ile İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, Türkiye Barolar Birliği, EGEÇEP, Tunç Soyer ve bir grup vatandaş tarafından,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen şartlı iznin iptaline ilişkin dava açıldığını hatırlatan Akdemir, “Davaya ilişkin yapılan basın açıklamasına İzmir  Gemi Koordinasyon Grubunu oluşturan tüm mücadele paydaşları ile birlikte  TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erdinç Sağkan , TTB MK Üyesi Nursel Şahin, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu , KESK Başkanı Şükran Kablan da katılmıştır. Mücadelenin tüm ülkeye yayılacağı, ülkemizin ve Aliağa’nın Zehirli Atık Çöplüğü olmadığı dile getirilerek; bilim, hukuk ve kamu yararına olmayan her türlü karara karşı çıkacağımızı bir kez daha belirtmiş, bu konudaki sivil insiyatifin , tüm ülke yüzeyine yayılacağı ifade edilmiştir” açıklamasını yaptı.
“Gemi hareketine devam ediyor”
Akdemir, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından Tehlikeli Madde Envanter Raporu’nun Bakanlığa sunulmaması nedeniyle, Nae Sao Paulo gemisi için verilmiş olan şartlı notifikasyon onayının iptal edildiği, geminin Türkiye kara sularına girişine izin verilmeyeceği açıklandığına işaret ederek, “Yapılan açıklama, Çevre ve Halk sağlığına zararlı olan, bilim ve hukuk dışı işlere karşı yürütülen örgütlü mücadelenin sonucu ortaya çıkmıştır.  Ancak bu açıklama mücadele için nihai bir sonuç değil, ihtiyatla karşıladığımız bir karardır. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ‘gerekli belgelerin sağlanmamış olması’ gerekçe gösterilmiştir. Gerekçenin esasa değil şekle ilişkin olması, sürecin kesin olarak sonlandırılmadığı anlamına gelmektedir. Gemi hareketine devam etmektedir” diye konuştu.