Barajlar Can Çekişiyor, Onlar Hâlâ Hortum Peşinde

TAKİP ET

İzmir’de su krizi büyüyor. Yakaköy’de haftalardır süren su kesintileri nedeniyle bazı vatandaşlar pazartesi günü protestoya hazırlanıyor. Yetkililerse asıl sorunun kuraklık ve bahçe sulamaları olduğunu vurguluyor.

İzmir’in Bornova ilçesine bağlı Yakaköy mahallelerinde yaşayan bazı vatandaşlar, son haftalarda artan su kesintilerine tepki göstermek için pazartesi günü protesto düzenlemeye hazırlanıyor. Ancak İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU), sorunun temelinde iklim krizine bağlı kuraklık ve bilinçsiz su kullanımı olduğunu söylüyor.

Yetkililer, bölgeye içme ve kullanım suyu sağlandığını fakat şebekenin yaz aylarında yoğun bahçe sulamaları nedeniyle büyük baskı altında kaldığını belirtti. Kaçak yapıların artışı ve bireysel su tüketimindeki kontrolsüzlük de sistemi zorluyor.

İzmir’deki baraj seviyeleri kritik eşiğe yaklaşmış durumda. Kent genelinde park ve yeşil alan sulamaları bile kısıtlanmışken, bazı bölgelerde hâlâ şebeke suyuyla bahçe sulanması, uzmanlarca “krizi derinleştiren sorumsuzluk” olarak değerlendiriliyor.

Yetkililer, protesto yerine ortak akılla su tasarrufuna yönelme çağrısı yapıyor: “Suyun tükenmesi herkesin sorunu. Bahçeniz değil, geleceğiniz kuruyor.”

 İzmir’de barajlar kururken bazı mahallelerde hortumlar hâlâ çalışıyor. Yakaköy’de protesto sesleri yükseliyor ama asıl soru şu: Su gerçekten nereye gidiyor?