"Eğitimde başarıdan önce mutluluk gelir"

TAKİP ET

Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, Özel Piri Reis Okulları'nın 25. Yılına özel olarak düzenlenen seminerde öğrenci velileri ile bir araya geldi. Bolat, mutlu bir çocuk yetiştirmenin incelikleriyle ilgili konuşurken 'Olayın özü çocuğu olduğu gibi kabul etmek' dedi.

Özel Piri Reis Okulları’nın, 25. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen seminerde öğrenci velileriyle bir araya gelen Eğitim Bilimci Dr. Özgür Bolat, mutlu ve başarılı çocuk yetiştirmenin sırlarını velilerle paylaştı. Bolat, hem başarılı hem de mutlu çocuk yetiştirmenin ancak çocuğun bütünlüğünü bozmadan olduğu gibi kabul ederek mümkün olduğunu söyledi.

"BÜTÜNLÜK BOZULMAMALI"

Çocuk gelişiminde duygu bütünlüğünün son derece önemli olduğunu dile getiren Bolat, “Ailelere çocuğunuzla ilgili ne istiyorsunuz diye sorduğumuzda genelde “mutluluk” diyorlar ama ne yaptıklarına baktığımızda “başarı” ortaya çıkıyor. Olayın özü çocuğu olduğu gibi kabul etmek. Bebek ilk doğduğunda gösterilen ilgi çocuğu değerli hissettirirken büyüme başladığında anne babanın çocuğu kendi ihtiyaçları için kullanma eğilimine dönüşünce ve üzerine küsme, karşılaştırma, etiketleme, utandırma, duygu sömürüsü gibi davranışlar eklendiğinde çocukta “Ben ben olduğum için değerli değilim” duygusu gelişiyor ve çocuğun bütünlüğü bozuluyor. Bütünlüğü bozuldu mu da çocuk mutlu olamıyor” dedi.

"FAZLA MÜDAHALE ETMEYİN"

Bolat, kendi kararlarını almasına izin verilen, engel olunmayan çocukların duygusal ve düşünsel olarak daha özgüvenli olduğunu dile getirdi. Bolat, “Çocuğun hayatına çok müdahale edip onun gelişim ihtiyacını engellemeyin. Özgüvenin temelinde öz yeterlilik vardır. Sınırlar içerisinde çocuğun yaşına göre kararlar vermesine izin verin. Bunlar olduğu takdirde çocuk, “Ben değerliyim, ben yapabilirim” diyecek ve özgüveni gelişecek. Özgüvenli çocuk kendini ispatlama çabasına girmez olduğu gibi kabul gördüğü için huzurludur, yaramazlık, şımarıklık yapmaz, andadır, kaygısız bir şekilde iletişim kurar sosyal becerileri yüksektir” diye konuştu.

"EBEVEYNLER KAYGILARINI YENMELİ"

Ebeveynlerle kurulan ilişkinin çocuklara doğrudan tesir ettiğini belirten Bolat, sözlerini şöyle noktaladı: “Çocuğa koşulsuz sevgi verirsek, çocuk “Ben ben olduğum için değerliyim” düşüncesine inanırsa ondan sonra anlam yaratmak için çalışırsa hem mutlu hem de başarılı olur. Anne, baba kendi kaygısını yenerse çok şey değişir, çocukların dışardan profesyonel yardım almasına gerek kalmaz. Anne baba kaygısını yenerse zaten içlerindeki bilgiler sezgisel olarak ortaya çıkacak. Anne baba kendisini güvende hissederse çocuk ta kendini güvende hisseder”

 

 

Özgür Bolat piri reis okulları çocuk eğitim