Başkan Oran'dan 'Çeşme Projesi' açıklaması: "Dışarıdan gazel okumanın anlamı yok"

TAKİP ET

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Projesi ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

GERÇEK HABERCİ-Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Turuncu TV’de yayınlanan Gerçek Haberci İle Gündem’in konuğu oldu. Moderatör Pelin Uzun, Gazeteci Adem Sarıkaya ve Gazeteci Adem Nakçı’nın sorularını yanıtlayan Oran Çeşme Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Oran, “Çeşme Projesi, bilirkişi raporunda ayrıntıları ile ele alındığını gördük. Biz çekincelerimizi ve taleplerimizi bakana birçok kişinin önüne anlattık. Çeşme’nin geleceğini korumak ve gelecek nesillere bırakmak için yerel yönetimler olarak var gücümüzle inceledik. Dışarıdan gazel okumanın anlamı yok, masaya oturduk ve çekincelerimizi anlattık” diye konuştu.
“Bilime inanıyoruz ve güveniyoruz”
Bu konuda taraf olmadığını vurgulayan Oran, “Bizler alanında uzman bilirkişilerin raporlarını incelemek mecburiyetineyiz. Projeyi hayata geçirenler de ben yaptım oldu anlayışıyla hayata geçirmeyeceklerini düşünüyorum. Konu yargıda görüşülüyor, hukuki süreç sürerken taraf olmak istemiyorum. Biz Çeşme’de turizmi 12 aya çıkaracak projeleri desteklediğimizi yatırımcının yanında olacağımızı; ama Çeşme’nin değerlerini ve doğasını koruyacağımızı bunları bozacak şeylerin karşısında olacağımızı söyledik” açıklamasını yaptı.
“Bu festival bizim için can suyuydu”
Geçtiğimiz haftalarda yapılan Ot Festivali ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Oran, “Ot Festivali’nde 1 milyona yakın insanı ağırladık. 11’inci Ot Festivali içimize çok sindi belki de en iyisini yaptık. 10’uncusunu seçim telaşı varken mazbatasız bir şekilde yapmıştık. Pazar günü Tunç ve Ekrem Başkanımız geldi. Perşembe günü genelde kimse gelmezdi; ama bir akım başladı. Son güne kadar yoğun bir akın oldu, stant açanlar çok iyi paralar kazandı. Dolu dolu bir festival yaşadık. Bu festival bizim için can suyuydu. 2022 sezonunda Çeşme ve dünya markamız Alaçatı dünya turizminin parlayan yıldızı olacağını açık ara ile ilan etti” dedi.
“Çeşmeli gençlerimiz kafelerimizde istihdam ediyor”
Oran, vatandaşın da sıkça şikayet ettiği Çeşme’deki fiyat yüksekliğine değindi ve şunları söyledi:
“ÇEŞTUR, yüzde 100 Çeşme Belediyesi sermayesinde. Buradan 250 çeşmeli gencimiz ekmek yiyor. Dünyanın her yerinde olduğu gibi istihdam Çeşme’nin en büyük problemlerinden bir tanesi. Burada istihdama yönelik çalışmalar yaptık ve başarılıyız. Diğer taraftan da Çeşme’ye gelen ziyaretçilerimizin ‘Çeşme, Alaçatı çok pahalı’ imajını yıkmak istedik. Alaçatı Kafemiz, Yıldızburnu Kafemiz, Şifne Oteli’nin içinde restoranımız, Çeşme Meydanı’ndaki kafemiz ve açılmak üzere olan birçok yerlerimizle Çeşme’de her portföye hizmet veren; ama a kalite ile çalışan alanlarımız var. Burada yine aynı şekilde Çeşmeli gençlerimiz istihdam ediyor. Biz buradalar 2-3 TL’ye çay 6 TL’ye kahve verebiliyoruz. Kamp ile ilgili bir çalışmamız var; ama Turizm Bakanlığı’nın bununla ilgili yönetmelik hazırlığında. Dolayısıyla şu anda onunla ilgili adım atamıyoruz. ÇEŞTUR’un çalıştırdığı Şifne Oteli’nde uygun fiyat politikası izliyoruz.”
“Çeşmelileri sosyal belediyecilik ile tanıştırdık”
Seçim sürecinde söz verdiği projelerin yüzde 70’ini tamamladığına dikkat çeken Oran, “Kalan yüzde 30’unu ise süremiz içerisinde gerçekleştireceğiz ve fazlasını da yapacağız. Ben bir dönemliğine Çeşme’ye gelmedim. 10 senenin sonunda Ekrem Oran’ın başarı imzası olan Çeşme’yi yapmış olacağız. Çeşme Belediyesi olarak Çeşmelileri sosyal belediyecilik ile tanıştırdık. Biz 12 ay boyunca Çeşme’de yaşayanlar ve Çeşme’nin kahrını çekenler için ekmeği Halk Ekmek’te 2,5 TL’den satmaya devam ediyoruz. Biz Çeşme’de evde bakım hizmetlerini getirdik. Ücretsiz hasta nakil ambulansımız da hizmetine devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Çeşme’de ciddi bir sokak hayvanı sorunu var”
Oran, Çeşme’de ciddi bir sokak hayvanı sorunu olduğunu söyleyerek “Barınaklarımızı yeniledik, bunu yapmaya devam ediyoruz. Yeterli olması için elimizden geleni bütçemiz doğrultusunda yapmaya devam ediyoruz. Ilıca’daki sokak hayvanları polikliniğinde sadece ve sadece sokak hayvanlarına bakıyoruz. Kediye köpeğe martıya hatta tilkiye bile bakıyoruz. ÇEŞAL diye bir dernek var mümkün olduğu kadar onlara da destek oluyoruz. Gönüllüleri ile müthiş bir şekilde çalışıyorlar” dedi.
“Bu bölge ile ilgili ciddi bir mücadele veriyoruz”
Çeşme’de arsa ve konut üretmek ile ilgili sıktılar olduğunu belirten Oran, “Kiralar çok yüksek evet çünkü talep çok. Bununla ilgili Faik Başkan’ın döneminde imara açılması planlanan Çeşme Otogarı’nın arkasındaki bölge 10-12 yıllık bir hikaye. Bununla ilgili ciddi mücadele veriyoruz. Şu anda konu İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde. Çalışmalar devam ediyor, burası 10 yıldır uğraşılan bir bölge. Bu alan açıldığında fiyatların dengeye oturacak. Diğer taraftan da Çeşme Belediyesi yaklaşık 450 konut üretecek. Bununla ilgili de yaklaşık maliyetler ile ilgili fiyat alamıyoruz. Biz işi belki başka noktaya doğru kaydırarak arsa satışı yapacağız. İmarlı şartlı satış olacak. Proje bu arsa bu şu kadar sürede yapılacak diyeceğiz” diye konuştu.