Başkan Soyer'den SDD konferansında 'Kaftancıoğlu' çıkışı: "Bu karar tam bir demokrasi ayıbıdır"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na verilen cezaya da değinerek 'Bu karar tam bir demokrasi ayıbıdır' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Sosyal Demokrasi Derneği (SDD) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen “Başka bir hayat mümkün” konferansına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, konuşmacı olarak katıldı. Başkan Soyer, konuşması sırasında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezaya da değinerek, “Bu karar tam bir demokrasi ayıbıdır. Ne hukuki ne de vicdani bir karardır. Asla kabul edilemez. Ancak bu gelgitler oluyor. Ancak kadim kültürün insanları olarak bunu aşmasını da biliyoruz” diye konuştu.
“Üretici doğduğu yerde doymalı”
Başkan Soyer, “Başka bir tarım mümkün” söylemlerine işaret ederek şunları dile getirdi:
“Bizim iki aksımız var. Kuraklık ve yoksulluk ile mücadele... Biz kendi kendine yeten ülke iken dışa bağımlı ülke haline geldik. Neden böyle oldu? Çünkü sadece büyük üreticiyi öngören bir tarım politikası var. Bu hem kuraklığa hem de küçük üreticinin yok olmasına neden oluyor. Bunun için küçük üreticiyi kooperatif çatısı altında buluşturmalıyız. Bunun yanı sıra havza ölçeğinde planlama yaparak hangi ürünü nerde yetiştireceğiz onu planlamamız lazım dedik. İmarda bir plan var ancak tarımda bu yok. Üretici ne üreteceğini, ne kadar üreteceğini, e bunu ne kadar fiyattan nereye satacağını bilmiyor. Kuraklık ve yoksulluk ile mücadele dediğinizde planlama yapmaya ve küçük üreticiyi doğduğu yerde doyurmaya başlıyorsunuz. Bir yandan da doğa ile uyumlu ürünler yetiştiriyorsunuz.”
“Demokrasinin kuruluşuna ev sahipliği yapan insanlarız”
Atalık tohumlar üzerinden yola çıktıklarına dikkat çeken Soyer, “Tarımı dijitalleştirmek için bir tanıtım gerçekleştirdik. Artık bu bilgileri dijital olarak üreticimizin erişebileceği platforma taşıdık. Demokrasi bu topraklarda doğmuş bir yaşam biçimidir. İlk senato binaları bizim kentlerimizde kurulmuş. Biz demokrasinin kuruluşuna ev sahipliği yapan insanlarız. Ancak insanların zaman zaman geriye gittiğini görüyoruz. Otoriter rejimler güç kazanabiliyor. İnsan evladı evrimini tamamlamamış olduğu için devamlı arayışını sürdürüyor. Rahmetli Ecevit, ekonomik demokrasi diye bir kavram ortaya atmış. Bu birbirimiz ile uyum için bulduğu bir yönetim. Kalkınma için demokrasi şart değil. Demokrasi olmayınca o büyüme sadece bir grup insanın zenginliğini artırır” açıklamasını yaptı.
“Doğa ile uyum için yeni başlık; ekolojik demokrasi”
Bülent Ecevit'in “ekonomik demokrasi” yönetimini işaret eden Soyer, "Sayın Ecevit'in sistemi ise aslında bildiğimiz kooperatifleşme sistemi. Biz İzmir olarak üretilen faydayı büyütebilmek için kooperatifçiliği hayatın başka alanlarına yaymaya başladık. Demokrasi siyasal, sosyal ve ekonomik demokrasi olarak hayata geçirilebileceğimiz yeni enstrümanlar ortaya çıkarıyor. Doğa ile uyum için yeni başlıktan bahsetmek istiyorum. Ekolojik demokrasi... İnsanlığın, bütün kainattaki sürecin 3 temel konusu var; insan hakları, özgürlük ve hukukun üstünlüğü.  İçinde yaşadığımız bu dünyada yeterli mi? İnsanların, dağların, ovaların ve ağaçların da hakkını savunmak zorundayız. Gördük ki doğanın üstünde değiliz. Biz doğanın bir parçasıyız. Bu nedenle sadece temel insan hakları üzerine tarif edeceğimiz demokrasinin vakti geçti. Şimdi doğayı da içine alan, doğanın üstünlüğünü savunan yeni tariflere ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.
“Kentlerde ürettiğiniz çözümler insanların derdine derman olur”
Soyer, demokrasinin nefes aldığı ve ne çok yayılım gösterebileceği yer kentler olduğunu vurgulayarak, “Bütün bu hikaye yerelde kurulabilir. Çünkü geleceğin dünyası da kentlerin dünyasıdır. Kentler bu uygulamalar için en uygun zemini verir. Kentlerde ürettiğiniz çözümler insanların derdine derman olur. Bu nedenle kentler arasındaki iş birliğinin son derece önemli bir yeri var. Bir tek tuzağa düşmemek lazım. O da ayrıştırma, ötekileştirme ve birbirimizi kutuplaştırma. Bizi birbirimizden ayıran sebeplerden çok daha fazla birleştiren sebep var” görüşünü aktardı.
Doğan, “Bu karar tamamen hukuk dışıdır, tamamen siyasidir”
SDD Genel Başkanı Sami Doğan ise, “Cumhuriyetin yaşatılması, sosyal hukuk devletinin güçlendirilmesi ve ülkemizin bağımsızlığının korunmasını vazgeçilmez hedefleri arasında görmek. Toplumsal adaletin gereği olarak toplumdaki bütün eşitsizliğe karşı çıkar. Hukuk eğitim ve sağlık politikalarında çağdaş ve kamusal politikaların uygulamasını isteriz. Yani sosyal demokratlar adaletten, özgürlükten, doğayı korumayı benimseyenlerden yana bir görüş sergilerler. Geçtiğimiz günlerde CHP İstanbul il Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen kararla siyaset yasağı getirildi. Bu karar tamamen hukuk dışıdır, tamamen siyasidir. Laik ve demokrat bir Türkiye Cumhuriyeti'nde düşündürücü bir karardır” diye konuştu.