Başkan Toros, "Dolar pozisyonlarını iyi yöneten şirketler ayakta kalacak"

TAKİP ET

Ege Toros Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, dolar konusunda uyarılarda bulunarak bu dönemde dolar pozisyonlarının iyi yönetilmesi gerektiğini ifade etti.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-  Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolar 9 TL’yi aşarak rekor seviyeye ulaştı. Kurlardaki hızlı değişimlere dikkat çeken Ege Toros Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, bu dönemde dolar pozisyonlarını iyi yöneten şirketler ayakta kalacağını aktardı.
“Negatif etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor”
Beklenti Ekim ya da Kasım ayında da faiz indiriminin devam edeceği yönünde olduğunu söyleyen Toros, “Yurtdışında ise ABD de parasal gevşemenin sona ereceği ve 2022 yılının sonlarına doğru faiz artırım beklentilerinin artması ile gelişmekte olan ülkelerde kur riski daha çok ön plana çıkmaktadır. Her iki durumda da en çok negatif etkilenecek ülkelerin başında ise maalesef biz geliyoruz. Aslında asıl sorunun Güven duygusu bu durumda yatırım yapmak çok zordur. Bu dönemde Dolar pozisyonlarını iyi yöneten şirketler ayakta kalacaktır” dedi.
“İhracata ağırlık verirsek dış ticaret açığımız azalır”
Toros, son zamanlarda Demir ve türevlerimdeki hızlı yükselişin ardından, gerek enerji maliyetlerindeki artış, yükselen navlun fiyatlarına değinerek Çin’deki üretim kısıtlamamalarına paralel olarak fiyatlarda bir geri dönüş sinyali olduğunu aktardı. Toros, üreticilerin maliyeti her gün arttığına dikkat çekerek, “Yurtdışındaki hammadde fiyatlarının hala ciddi oranda yüksek olmasından ötürü, üreticiler, iç piyasada alım gücünün düşmesine istinaden, rotalarını ihracata çevirmişlerdir. Piyasa, oluşan talebe göre fiyatlarda ki dalgalanma bir süre içinde dengelenmeye gidecek ve toparlanacaktır. Ama asıl sorun talebin eskisi kadar güçlü olmadığı yönünde datalar gelmektedir. Daha çok üretip ihracata ağırlık vermeliyiz, ancak bu sayede dış ticaret açığımızda azalacaktır” açıklamasını yaptı.