Başörtüsü teklifi 336 vekilin imzasıyla Meclis'e sunulacak

TAKİP ET

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin: "(Başörtüsü teklifi) Biraz sonra hep beraber Sayın Meclis Başkanımıza getirerek Anayasa değişikliği teklifimizi vermiş olacağız. Teklifi 366 milletvekilimizin imzasıyla sunacağız."

AK Parti başörtüsüne anayasal güvence getirilen ve ailenin yeniden tanımlandığı anayasa değişikliği teklifini, TBMM'ye sunuyor. 

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, MHP ve BBP'nin desteği ile teklifin 366 milletvekili imzasıyla Meclis'e sunulacağını söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin "(Başörtüsü teklifi) Biraz sonra hep beraber Sayın Meclis Başkanımıza getirerek Anayasa değişikliği teklifimizi vermiş olacağız. Teklifi 366 milletvekilimizin imzasıyla sunacağız."dedi.
 

Teklifte neler yer alacak?

Teklif, anayasanın din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 24 ve “ailenin korunması”na ilişkin 41. maddesinde değişiklik öngörüyor. AKP kaynaklarının BBC'ye verdiği bilgiye göre 24. maddeye iki fıkra ekleniyor.

Buna göre, “Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz” hükmü yer alıyor.  

İkinci fıkrada ise, “dini inancı” nedeniyle tercih ettiği kıyafet veya başını örtmesi nedeniyle kadınlara ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor:

“Hiçbir kadın dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile hak ve hürriyetleri kullanmaktan veya kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tabii tutulamaz.”

Üniforma, başörtüsüne engel olmayacak

Aynı fıkrada, görevleri gereği üniforma gibi özel kıyafet giyilmesi de başörtüsü takmaya engel olmayacak:

“Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda; devlet ancak dini inanç sebebiyle, kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kiyafetini hiçbir şekilde engellememek kaydıyla gerekli tedbirleri alabilir.”

 

Anayasanın, “ailenin ve çocuğun korunması”nı düzenleyen 41. maddesinin 1. fıkrasına ise, aile tanımı yapılıyor. Teklifle söz konusu maddeye, aile birliğinin, “kadın ile erkeğin evlenmesi” ile kurulacağı hükmünün eklenmesi öngörülüyor.

Başörtüsü teklif 336 vekil imza Meclis