Baykal, "2004 yılından beri dernek binamız yok"

TAKİP ET

İzmir Muhtarlar Birliği Başkanı Hasan Baykal, dernek binasıyla ilgili belediyenin sıcak bir yaklaşımı olmadığını söyleyerek, '2004 yılından beri dernek binamız yok' dedi.

Sıla ARABACIOĞLI-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Dernek binaları olmadığının altını çizen İzmir Muhtarlar Birliği Başkanı Hasan Baykal, 2004 yılından beri dernek binamız yok, bu konuyla ilgili büyükşehir ve ilçe belediyemize müracaatlarımız oldu; ama şu anda sıcak bir yaklaşım olmadı. Bize birleşip gelmemizi söylediler, insanlar daha birleşmeye hazır değil” ifadelerini kullandı.
“İnsanlarda koltuk sevdası olduğu için istediğimiz olmadı”
İnsanlarda koltuk ve etiket sevdası olduğu için durumlar istedikleri gibi olmadığını savunan Baykal, “1976 yılında kurulan Türkiye Muhtarlar Derneği’ydik 2010 yılında derneği kapattık ve İzmir Muhtarlar Birliğini kurduk. 2004 yılından beri dernek binamız yok, kendi muhtarı olduğum Mithatpaşa Mahalle muhtarlığını hem muhtarlık hem de dernek binası olarak kullanıyoruz. Bu konuyla ilgili büyükşehir ve ilçe belediyemize müracaatlarımız oldu; ama şu anda sıcak bir yaklaşım olmadı. Bize birleşip gelmemizi söylediler, insanlar daha birleşmeye hazır değil. Eğer karşı taraf kabul etseydi ben bırakmaya, sonrasında birleşmeye hazırdım. Karşı taraf da bıraksın içimizden başka birisini seçelim, eskiden olduğu gibi tek bir dernek olalım dedim; ama insanlarda koltuk ve etiket sevdası olduğu için durumlar istediğimiz gibi olmadı” ifadelerini kullandı.
“Covid-19 hastası olan insanları kontrol ediyoruz”
Baykal, covid hastası olan mahalle sakinlerini kontrole gittiklerini belirterek, “İzmir Muhtarlar Birliği olarak Konak, Karabağlar, Narlıdere, Güzelbahçe ilçelerine hitap ediyoruz. Metropol dokuz ilçeyken bizim yedi ilçeden dernek üyelerimiz var. 120-130 kişilik bir muhtar ekibiyle faaliyetler yürütüyoruz. Muhtarların yasal olarak görevleri var; ama pandemi nedeniyle faaliyetlerimiz askıya alındı. Şu anda en büyük faaliyetlerimiz mahallelerde covid-19 hastası olan insanları kontrol ediyoruz. Pandemi öncesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi’ndeki Profesör Doktor Zerrin Toprak ve Yardımcı Doçent Şermin Atak ile hazırladığımız projede 1976’dan beri yapılmayan bir şey yaparak muhtarlarımıza hizmet içi eğitim verdik” diye konuştu.
“Ücretsiz ulaşımın hayata geçmesini bekliyoruz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin muhtarlara ücretsiz ulaşım imkanı verdiğini belirten Baykal şöyle konuştu:
“İzmir Büyükşehir Belediyesi bize İzmir içinde ücretsiz ulaşım imkanı vermişti; ama 2001 yılında rahmetli Bülent Ecevit döneminde 4736 sayılı yasayla ücretsiz ulaşımları kaldırdılar. 2002 yılı itibariyle de bakanlar nezdinde İçişleri Bakanlığı polisi, Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeni, Ulaştırma Bakanlığı postacısını aldı; ama o dönemde muhtarlar sahipsiz olduğu için kimse almadı. 4736 yasadan Türkiye genlinde ulaşımdan ücretsiz faydalanabilmemiz için yaptığımız müracaatlarla TBMM’de bu konuyla ilgili hükümetimizin de bilgisi dairinde olmaz demediler, olumlu cevap da almamıştık.Geçenlerde Sayın Cumhurbaşkanının vermiş olduğu beyanatta muhtarların da ücretsiz ulaşımdan faydalanacağı söylendi. Hayata geçmesini bekliyoruz çünkü muhtarlar haftanın beş günü mahallesi ve sakinleriyle ilgili sorunları aktarmak için belediyeye, kaymakamlığa, valiliğe gider.”