Bayraklı Kent Konseyi Başkanı Köse, "İletişim konusunda hep kilit noktada olacağız"

TAKİP ET

Bayraklı Kent Konseyi Başkanı Ali Nuri Köse, Kent Konseylerinin kent için önemine değinerek 'İletişim konusunda hep kilit noktada olacağız' dedi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL RÖPORTAJ- Bayraklı Kent Konseyi Başkanı Ali Nuri Köse, GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. Belediye ve halkın iletişimi konusunda Kent Konseylerinin köprü görevi gördüğünün altını çizen Köse, “Biz de eğer bir sorun olursa iletişim konusunda hep kilit noktada olacağız” diye konuştu. Köse, Bayraklı İlçesi’nin yeni kurulması nedeniyle birçok sorunu olduğunu ifade ederek, “Yeni kurulan bir kent olduğu için hem kültürel sorunları var, sosyal sorunları var hem de kimlik anlamında eksikleri var. Bayraklı’nın ete kemiğe bürünmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.
-Genelde insanlar Kent Konseylerinin işlevlerini bilmiyorlar. Kent Konseyi nedir? Hangi alanlarda çalışır? Ne gibi faaliyetlerde rol oynar? Bunlardan bahsedebilir misiniz? Ve Kent Konseylerinin kentlere faydası nedir? 
Öncelikle Kent Konseyi’nin açılımını yapmak istiyorum. Kent Konseyi’nin işlevi yerel belediye ile halk arasında köprü kurarak sorunlarını iletmek. Sorunların çözümleri ile birlikte belediyeye iletmek. Kent Konseyi, belediyeye ulaşamayan ve ulaşsa bile sorunlarını çözemeyen vatandaşlar sorunlarını bize ileterek daha kolay çözüm yolları bulabiliyor. Biz bir anlamda sivil toplum ve kamu görevi görüyoruz. Burada Kent Konseylerine çok görev düşüyor. Görevlerimizin başında hemşerilik bilinci geliştirmek, kültürel ve sosyal etkinliklerde bulunmak; ama bunu yaparken o kentte yaşayan halkın kimlik ve kültürleriyle dayanışma sağlamak. Oradan çıkan sonucun halka sunulması ve anlatılmasını sağlar. Bunun haricinde Kent Konseyi, çocukları engellileri ve kadınların sorunlarıyla ilgilenir. Toparlarsak, Kent Konseyi’nin asıl amacı belediye ve halk arasındaki ilişkiyi kurmak.
BAYRAKLI’NIN ETE KEMİĞE BÜRÜNMESİ GEREKİYOR
-Bayraklı gibi sorunları olan bir yere kent konseyi başkanı olarak seçildiniz. Bununla beraber aslında birçok da sorumluluk yükleniyor. Bayraklı’nın sorunlarının çözümüne yönelik ne gibi bir yol izleyeceksiniz? Yapacağınız faaliyetlerden bahsedebilir misiniz?
Bayraklı 2009 yılında kurulmuş yeni bir ilçe, henüz problemlerini çözebilmiş değil. Bayraklı’nın ilçe olabilmesi için sorunlarını aşması gerekiyor. Nedir bu sorunlar; Bayraklı’nın kimliği yok, oluşturulması lazım. Bayraklı aynı zamanda İzmir’in en fazla göç alan ilçesi. Yeni kurulan bir kent olduğu için hem kültürel sorunları var, sosyal sorunları var hem de kimlik anlamında eksikleri var. Bayraklı’nın ete kemiğe bürünmesi gerekiyor. Bu bakımdan Bayraklı çok sorunlu yerlerden bir tanesidir. Bu sorunların giderilebilmesi için Kent Konseyleri var. Bizim işlevimiz siyasi değil, yerel sorunların çözümü konusunda ilgili belediyeye yardımcı olmak. Bu anlamda neler yapabiliriz, gençlerin kendisini dışlanmış hisseden kanıtlar ve çocukların yetişmesi konusunda katkı verebiliriz. Bayraklı Belediye yeni yeni kreşler açmaya başladı, bunu önemsiyoruz. Çocuklarımız sosyal sorumluluk projesi adı altında oralarda eğitim alacaklar ve yetiştirilecekler. Bayraklı’da yaşayan ailelere katkı yapılacak. Biz de eğer bir sorun olursa iletişim konusunda hep kilit noktada olacağız.
-Kent konseyi, her türden farklılığa açık olarak bir kentin büyük buluşma arenası ve kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri, siyasi partiler ve muhtarların temsilcileri, kent konseyinde bir araya geliyor. Şu anda diğer kurumlarla ilişkiniz nasıl? Ve diğer kent konseyleri ile ortak çalışmalarınız olacak mı?
Kent Konsey’lerinin sizin de dediğiniz gibi kuruluş amaçları o birimde yaşayan çeşitli kültürlerden gelmiş insanları kaynaştırmak. Sorunları varsa ki var, yığınlarca sorun var. O sorunların çözüm noktasında elçi olmak. Bu sorunların çözümü için ortak akla ihtiyaç var. Birlikte proje üretmemiz lazım, bunlar bizim en temel ilkelerimiz. Bu bakımdan kesinlikle dayanışmaya çok önem veriyoruz. Diğer birimlerle başta İzmir Kent Konseyi ile olmak üzere her zaman dayanışma içinde olacağız çünkü biz alana yeni girdik. Onların çalışmalarından ve ürettikleri projelerden faydalanacağız. Bizim elimizde de proje varsa onların da bu konuda dayanışma içerinde olmak isteriz.
SOKAKTA HALK İLE İLETİŞİM KURACAĞIZ
-Kent Konseyi Başkanlık seçimi yürütme kurulu ile paralel bir şekilde ilk dönem 2 yıl ikinci dönem ise 3 yıl yapılıyor. Şu anda Bayraklı Kent Konseyi ne durumda? Görevde olduğunuz süre boyunca Bayraklı Kent Konseyini hangi noktaya getirmek istiyorsunuz?
Kongremizi daha yeni yaptık, geçtiğimiz hafta ben 15 gün kendi sorunlarım nedeniyle memleketime gittim. Geldiğimde ilk işimiz yürütme kurulu ile toplantı yapmak oldu. Görev dağılımlarını yaptıktan sonra önümüze bir yol haritası koyduk. Sorunlarımız da var Kent Konseyimizin şu anda herhangi bir adresi bulunmuyor. Şu anda belediyede iki tane görevli arkadaşımız var. Toplantılarımızı belediye grup odalarında yapıyoruz. Daha genel sekreterimiz atanmadı, belediye başkanı tarafından atanacak. Bunu da sağladıktan sonra alana çıkacağız. Halka tanışıp, bütünleşeceğiz. Bunu mahalle muhtarlarımızı ziyaret ederek, alanda esnaf ziyaretlerimiz olacak. Cadde ve sokakta halk ile iletişim kuracağız. Şu anda o noktadayız. Asıl hedefimiz az önce söylediğimiz gibi yeni kurulan belediyenin sorunların giderilmesi konusunda acilden uzun vadeli olarak sınıflandıracağız. Belediyelerimiz sorunları çözerken biz onlara yardımcı olacağız. Burayı marka kent haline getirmek anlamında katkımız olacaksa ne mutlu bize.  
FİZİKİ BİR MEKÂN OLURSA İŞLERİMİZ KOLAYLAŞIR
-Bir sorum da sizin de dediğiniz gibi Bayraklı Kent Konseyine ait bir alan yok. Bunun çözümüne ilişkin Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ile görüşmeleriniz olacak mı? 
Belediye Başkanımızla iletişimdeyiz. Bize bir yer tahsis edecekler. Şu anda belediyede yoğunluk var. Umarım 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na kadar yer sorunumuz çözülmüş olacak. Çalışmalarımız bir yere bağlı olarak kalmayacak. Fiziki bir mekân olursa işlerimiz daha da kolaylaşır. Halk da bize kolayca ulaşır. Bizim istediğimiz biz halka ulaşırken halk da bize kolayca ulaşsın. 
- Oy birliği ile seçildiniz, genel kurula da pandemiye rağmen yoğun bir katılım vardı. Biraz seçim sürecinden bahsedebilir misiniz? 
Bir yıl öncesinden belediye başkanımız tarafından teklif geldi. Pandemi yasakları nedeniyle çalışmalarımız kesintiye uğradı. 1 Temmuz 2021 tarihine kadar hiçbir çalışma yapamadık. Bizim sürecimiz uzun oldu, yasaklar kalkınca aceleyle toplandık. Tam olarak bileşenlerimize ulaşamadık.