"Beklenen depremde binaların yüzde 22,6'sı yıkılacak" Kaynak: "Beklenen depremde binaların yüzde 22,6'sı yıkılacak"

TAKİP ET

İBB Meclisi'nde deprem sunumu yapan Ekrem İmamoğlu, 'İstanbul depreme hazır değil, beklenen depremde binaların yüzde 22,6'sı yıkılacak' dedi.

Silivri’de yaşana 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından yeniden gündeme oturan ‘deprem’ konusunda 13 bölümlük detaylı bir sunum yapan İmamoğlu,  “Tespitlerde bulunulmuş, tahminler sıralanmış, uygulama önerileri geliştirilmiş. Ancak yapılan tüm bu çalışmalar, sonrasında hayata geçmediği / geçemediği için İstanbul hâlâ beklenen büyük depreme hazırlıklı değildir” diye konuştu.

“1 milyon 166 bin binanın 788 bininin 1999 depremi öncesinde yapıldı”



İstanbul’daki 1 milyon 166 bin binanın 788 bininin 1999 depremi öncesinde yapıldığını belirten İmamoğlu, “7,5 büyüklüğündeki bir depremde binaların yüzde 22,6’sı yıkılacak, 25 milyon ton enkaz oluşacak, yolların yüzde 30’u kapanacak, 463 içme suyu noktası, bin 45 atık su noktası ve 355 doğal gaz noktası hasar görecek” bilgisini paylaştı

Beklenen depreme toplamda 120 milyar TL yapısal ve yapısal olmayan ekonomik kayıp yaşanacağını belirten İmamoğlu, seferberlik için 5 madde sıraladı:

-Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları.

-Mevcut alt yapı ve ulaşım ağının afetlere dayanıklı hale getirilmesi.

-Sismik ve yer bilimleri çalışmaları.

-Afet sonrası toplanma / barınma alanları.

-Afet odaklı eğitim ve kapasite geliştirme.