BES'te İlk Veriler: 39 Bin Kişinin 21 Bini Cayma Hakkını Kullandı

TAKİP ET

AKP'nin BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) düzenlemesi emekçiler tarafından büyük oranda reddedildi. Sisteme geçen 39 bin kişiden 21 bini ilk etapta cayma hakkını kullandı.

Büyük bölümü banka emekçisi 39 bin kişinin 21 bini BES'ten cayma hakkını kullandı.

İşçiler genellikle önce çalışıp sonra ücret alıyor. Çok az bir kesim olmakla birlikte bazı işçiler ise önce maaş alıp sonra çalışıyor. İşte Türkiye genelinde önce maaş alan 39 bin 77 kişi de yasa gereği otomatik olarak BES’e kaydedildi.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kayıtlarına göre bu kişilerin 18 bini aşkın kesimi Ziraat Emeklilik bünyesinden otomatik katılıma girdi. Diğer katılımcılar ise yine kamu kurumları olan Halk ve Vakıf Emekilik kanalıyla sisteme giriş yaptı. Ancak sisteme giriş yapanların yüzde 55’i daha 2 hafta dolmadan cayma hakkını kullanarak otomatik BES’ten çıktı.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, sisteme girenlerin Ziraat ve Halk bankaları ile Kuveyt Türk çalışanı bankacılar olduğu ve çalıştıkları banka tarafından işveren katkılı BES’e sahip oldukları için otomatik BES’ten çıktıkları ileri sürülüyor.

Bu nedenle şubat ayında önce çalışıp sonra ücret alan yaklaşık 2 milyon kişinin BES kararı BES'in akıbetini büyük oranda ortaya çıkarmış olacak.