BETAM: Yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin küçülmesi bekleniyor

TAKİP ET

Rapora göre, Türkiye ekonomisi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.3 küçülecek

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), Ekonomik Büyüme ve Tahminler raporunda, yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yıllık bazda yüzde 4.3 büyümesini; çeyreklik bazda ise yüzde 0.3 küçülmesini beklediğini bildirdi. 

Rapordaki bulgulara göre, ithal tüketimde bir önceki çeyreğe göre yüzde 36 artış yaşandı, krediler ise yüzde 30 ila yüzde 23 oranında azaldı. Dayanıksız tüketim malları üretim endeksinin yüzde 9, dayanıklı tüketim malları üretim endeksinin ise yüzde 4 arttığı tahmin ediliyor. Raporda, ÖTV’de yüzde 13, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 16 artış hesaplandı.

Sanayi üretim endeksi ve son üç aya ait üretim göstergeleri çeyreklik bazda yüzde 5 civarında azalırken yatırım malları ithalatı yüzde 11 civarında arttı. Stok seviyelerinde yüzde 20, kamu yatırım harcamalarında ise yüzde 15'lik artış hesaplandı. 

Çeyreklik bazda, altın dışı ihracatın yüzde 1.9, ithalatın ise yüzde 0.9 arttığı öngörülüyor. Toplam ihracatta ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.6 azalış var.

Hizmet sektöründe talebin yıllık bazda durgunlaştığı belirtildi. 

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi