Binali Yıldırım: "Seçimi kazandık, verin mazbatayı" ya kardeşim seçimi kazandığına sen mi karar vereceksin?

TAKİP ET

Resmî olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kaybeden Binali Yıldırım, açıklama yapıyor.

Binali Yıldırım'ın açıklamasından satır başları şöyle:

"Seçim esnasında seçim tamamlandıktan sonra ortaya çıkan anormallikler, şaibeler, yolsuzluklar gibi anormalliklerin de gündeme geldiğini hep beraber gördük. Bu seçimleri ikiye ayırmalı. Biri seçim günü yapılanlar, idari işlemler; ikincisi sonrasında seçim sonuçlarına yönelik itirazların değerlendirildiği yargısal süre. Yargısal süreç devam ediyor. Burada gerek Ak Parti, gerek CHP ve MHP, çeşitli yerlerde itirazlarda bulundu.

"2019 yılı seçimlerine yani 31 Aralık’a geldiğimizde toplam 522 itiraz var. 485’i itiraz görmüş, 13’ü kabul edilmiş. 24’ü de kısmen kabul edilmiş.

"Şu anki durum itiraz sürecinde, itirazlar sonucu geldiğimiz nokta nedir Abdullah Bey. Hemen söyleyin de; ...

Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler: Maltepe ile beraber 22. Maddesi gereğince kamuoyunda farklı bir algılama var, 2. Fıkra çok açık. BB başkanlığının belirlenebilmesi için 39 ilçenin tamamında ilçe seçim birleştirme tutanaklarının tamamının il seçim kuruluna gelmesi gerekiyor. Şu anda Maltepe ilçemizde sayım devam ettiği için tutanak henüz gelmemiştir. İstanbul da tutanağını hazırlayamadığı için mazbata denen tutanak açıklanamıyor."

"İlk itiraz seçimlere 1946’da olmuştur.46 seçimlerine de CHP itirazı yapmıştır. İtiraz kültürü CHP’ye yabancı değildir. İtirazlara tahammülsüzlük anlaşılır değildir. Biz vatandaşlarımızın verdiği oyun sandıkta iç edilmesinin önüne geçmeye çalışıyoruz.

"Neden aradaki fark benim lehime artmaktadır? Bu sorunun cevabını bekliyorum.

"Oylar sandıkta iç edilmiştir. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmıştır. Bu güne kadar oyların sadece yüzde 10’u sayılabilmiştir. Biz eminiz ki bu ayların tamamı sayılabilmiş olsaydı. CHP buna rıza gösterseydi mutlaka bu seçimin sonucu böyle olmayacaktı. Bu fark kapanacak ve tersine dönecekti. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.Seçimin bu tarza dönüşmüş olması tatsız bir şey. İstanbul'u yönetecek kişinin şaibeler ve sakatlanmış seç.i,m sonuçlarıyla başkan olması doğrusu pek hoş olmaz. Başkanın güçlü bir şekilde görev yapması ve beklenen hizmetleri yerine getirmesi bütün İstanbullunun arzusudur. 

"Maltepe'deki sayım da tamamlandığında bu süreçler tamamen bitmiş olacak. Böylece YSK bir karar varmış olacak. Yani ben bu noktada şunu doğrusu anlayabilmiş değilim. Bir tahammülsüzlük var ortada. 'Seçimi kazandık, verin mazbatayı.' Yahu kardeşim seçimi kazandığın kararını sen mi vereceksin? Bugün böyle verilmiş bir karar var mı? Belediye Başkanıyım diye kart bastırırsan, Anıtkabir defterine bu unvanla imza atarsan, sokakta dolaşıp mitingler yaparsan, YSK'nın vereceği kararı etkilemekten başka ne iş yaparsın? Karar vericileri etkilemek mümkün değildir. Hakimler hukuka göre karar verir, kararlarıyla konuşur. Hepimize düşen sonucu sükûnetle beklemektir. 

"Dış ülkelere mesajlar göndermek, Türkiye'ye baskı yapmasını sağlamak bunlar bizim milletimizin canını sıkmaktır Türkiye'yi dünyaya şikâyet etmek Türk demokrasisine yapılabilecek en büyük kötülüktür. Ben değerli rakibimi bu gibi tecrübesi davranışlara son vermesini ve sükûnetle beklemesini bir kez daha tavsiye ediyorum.

"Büyükçekmece'de ne olduğunu tam İstanbullu halkı ne olduğunu anlayamadı.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler: Usulsüz ve sahte seçmen işlemlerinin gerçekleştirilmiş olması. Malum bütün Türkiye'de 57 milyon 88 bin olarak kesinleşmiş, oradaki Büyükçekmece'de muhtarlık listesi asli listesinde teşkilatımızın da yapmış olduğu incelemeler sonucunda 717 seçmenin usulsüz şekilde Büyükçekmece'de yer aldığı tespit edilmiştir.Bu işlere karışan 13 şüpheli hakkında işlem yapılmış; iki tanesi kuvvetli suç şüphesiyle tutuklanmıştır. Bu iki kişi 2017'nin Nisan ayında Büyükçekmece'de çalışmakta olan işçinin  Büyükçekmece belediyesinde işe başlamasıyla meydana gelmiştir. 7 bin 853 işlem tesis ettiği, bunlar karşısında 24 Haziran seçimlerinde listede yer alan 3 bin 155 kişinin seçmen sıfatının düşürüldüğü... Büyükçekmece'de oturmamakla birlikte, belediyenin imkanları doğrultusunda sahte.... Yaklaşık 11 bin kişinin Büyükçekmece listesinde yer alması mümkün değildir. Cumhuriyet başsavcılığının soruşturmasında yer alıyor bunlar. O seçmenlerin 31 Mart'ta oy kullandığı ortaya çıkar ise bu olay tamamen sandık, seçim sonuçlarını doğrudan etkileyen usulsüz bir müesirdir, olaydır.

Siz öncelikle yetkiyi ve görev tanımını çok iyi yapmalısınız. Usule uygun olmayan kamu görevlisinin art niyetli olup olmadığı tartışmalıdır. Oy sayım işlemlerinde gerekli dikkati, adil sayımı beklemek herhalde biraz tuhaf kaçar. Çok gneiş bir şekilde YSK ileri sürdüğümüz bu iddiaları araştıracak. 

"Başka ilçelerde de bunlar var. Toplam 6 binden fazla sandıkta böyle bir durum var. Arkadaşlar, şimdi Büyükçekmece olayında dneiyor ki; seçmen nakli herkes yapıyor. Siz de yaptınız.'Bbu sahtekarlık. kendi iradenizle seçmen kaydı yapmıyorsunuz, bilgisayar başından, belediyenin iş yaptığı müttehitlerin TC.'lerini alarak bu seçmen girişlerini yapıyorsunuz. Kepazelerin geldiği boyutu görüyorsunuz arkadaşlar. Bu arkadaş kim? CHP'nin Büyükçekmece belediyesinden nüfusa geçici görevlendirilen kişi. İş bir yıl önceden planlanmış.

Bu seçimler, bu şekile gelmesini körükleyen brakip aday açıkçası. Yoksa bu itiraz süreçleri her dönemde olmuştur. Bakın iki tane örnek var önümüzde. Bir tanesi Mansur Yavaş, bir tanesi Ekrem İmamoğlu.  Hiçbir şekilde belediye başkanıyım diye ortalığıa düşmemiz, soy adı gibi Yavaş hareket etmiştir. Anıtkabire ilan edildikten sonra gitmiş, haklı olarak imzasını kullanmış. Keşke İmamoğlu da bunu yapmış. tribün tribün, meydan meydan dolaşacağına sakin, oturup benim gi,bi sonuçalrı bekleseydi. Bu benim ikinci toplantım 15 gün içerisinde. İlk gün seçim değerlendirmesini yaptım ve bu ikinci toplantım. Dolayısıyla bir itiraz süreci varsa bizim yapmamız gereken buna akıyla riayet etmek ve sonucu beklemek. Fazla gürültü yapan sonuç alır.! Hukuk devletinde böyle bir şey olmaz. Parmak sallamayla hiçbir hukuk adamına karar verdiremezsiniz.

"Bu seçim başlı başına murdar olmuş bir seçim.

AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler:  Bakın ben size burada, bir belge göstermek istiyorum. 298 sayılı seçim kanunun 18. Maddesi bir ilçede ilçe seçim kurulunun nasıl kurulacağını, kaç kişiden ibaret olacağına dair kanun maddesidir. 20. Madde de yetki ye kuralları anlatır. Bir ilçede gereken bütün tedbirleri almak ve denetlemek ilçe seçim kurumlarına verilmiştir. 4 tane siyasi parti temsilcisi var. İlçe hâkimi kendi bireysel tasarrufuyla, diğer ilçe seçim kurulunun hakimiyle beraber bir karar veriyorlar. Oldu bittiyle, kargaşa çıkartarak bir işlem süreci yaşıyorlar. Bir kurul ancak karar verebilir. Bir ihtiyaç varsa sayım tasvip ekipleriyle karar verebilirsiniz. YSK da evet böyle bir işlem tesis edilemez dedi. Kendisi de YSK çok net bir karar verdi ve dedi ki; ayrı ayrı değerlendirilerek karar verilmesi gerekmektedir.’ CHP’lilere sormak lazım. Tek imzayla 5 taneyse 5 tane. CHP istediği için kaldır, ekle. Sonra diyorlar ki kargaşa çıkarıyorlar. Bu güne kadar yapılan bizim oy sayımlarımızla ilgili her türlü itirazı eden CHP’dir. Bir oy çok önemlidir. 

İki kişiyle sayım yaptılar. CHP'lilerin ve diğer bazı partilerin üyeleri olmaksızın bu torbalara müdahalede bulundular. Evet bu 400 torba yeniden sayılacak. Bu aceleyle ne yapmaya çalışmaktadırlar anlamış değilim.

"Değerli arkadaşlar olay çok basit. Eşeledikçe bir şeyler çıkıyor. Biz bir oyun peşindeyiz. Biz İstanbullunun verdiği oyun iç edilmemesi için mücadele veriyoruz. Başka bir amacımız yok. Oylarının istediği şekilde yerine gidip gitmediğinden emin olmaları lazım. Bunun takipçisi olmaya da sonuna kadar devam edeceğiz. Kararı YSK verecektir. YSK'nın kararı da herkesi bağlayan bir karar olacaktır. İmamoğlu ilk günlerdeki konuşmasında, 'Tek güvendiğim kurum YSK'dır'^demişti. bu günlerde o ifadesini de bakıyorum değiştirmeye başlıyor. Sayımlar kasten uzatılıyor lafının da maksatlı olduğunu gördük. İstanbullular şunu bilmelidir ki; seçim heyetinin sayısı sandık sayısı kadardır. 8.5 milyon oyu saydılar. 8-9 saatte. Şimdi heyet sayısı 3-5 olsa 150'yi geçmez. 150 heyetin bu kadar oyu ne kadar zamanda sayacağı ortada.

"Siz gözünüzü dört açsaydınız da hileler olmasaydı deniyor. Buna itirazım yok ama bu yapılan yolsuzlukları haklı gösterir mi? Biz itiraz etmesek 29 binden 13 bine inen oylar gitmişti. Bunu yapmaya hakkımız yok. Biz bize verilen ya da rakip adaya verilen oyların yerli yerine gitmesinden mesulüz. Bir türlü izah edilemeyen konu; tamam rakibe de çıkıyor bana da çıkıyor. Normal mi arkadaşlar soruyorum; aşağı yukarı eşit oy almışız. bir benden bir ondan bitmesi ya da gelmesi lazım. Bu bile balkı başına burada ciddi şüpheler, organize bir kötülüğün olduğunu ortaya koyuyor. Bu seçimde organize bir kötülük yaşanmıştır. Sandıklarda dört tane pusula verilmesi gerekirken üç tane verilmiş. Vatandaşlar diyor bunu. Burada üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Bu da bu işin baştan organize edildiğini, planlandığını ortaya koyan bir şüphedir. Bunun da dikkate alınması gerekir. Onlarca delilden, usulsüzlükten bahsedebiliriz. Bunların örnekleri de var. Numuneler de elimizde var.

"Bağırarak çağırarak haklı pozisyona geçeceğini düşünen arkadalar varsa yanıldığını söylemeliyim.

Soru Cevap



Soru: İstanbul'daki seçimler iptal edilirse yeniden aday olacak mısınız?

Arkadaşlar, tekrar şunu bilmenizde yarar var.. Süreci YSK yönetiyor. Dolayısıyla YSK'nın vereceği kararlar ortada yokken, bu şekilde bir öngörüde bulunmak anlam ifade etmez. Bekleyelim. YSK'nın vereceği karar ne ise ona göre herkes durumunu değerlendirecek. 

Soru: Büyükçekmece’de inceleme sonucu mu o işlemler yapıldı? Bize gelen bazı vatandaşlar var, çocuklarının seçmen kaydında isminin görüldüğü ve oy kullandığı konusunda. Emniyetten size bilgi veriyor mu?

Soruşturma süreci devam ediyor. Bir idari ve adli soruşturma devam ediyor. Detayları Abdullah Bey takip ediyor.

AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler: Bu ilgili kişi kendisine verilen şifre ile beraber, iş birliği halinde olduğu kişilerle aldığı talimatlarla mesken oluşturuyorsunuz ve sahte bir şekilde seçmen taşıyorsunuz. Kamu görevini kötüye kullanma, resmi evrakta sahtecilikle süreç yürütülüyor.

Soru: Bu süreçte Erdoğan ile görüştünüz mü? Seçimden sonra bizi yüzlerce insan aradı, bize eksik pusula verdiler dediniz. Ak Partili'ler de vardı sandık başında bu konuda bir özeleştiriniz olur mu? Acaba itirazda geç mi kalındı?

Her seçimden sonra parti olarak değerlendirmelerimizi yaparız, öz eleştirilerimizi yaparız. Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştüm. Bunlar bir daha ki seçimler için durumumuzu gözden geçirip eksik olduğumuz yerleri tamamlamak konusundaki hususlardır. Sandıkların başında görevler var; ben kimseyi suçlamak niyetinde değilim. Cumhur İttifakı olarak Beşiktaş, Silivri ve Maltepe dışında MHP girmediği için seçimlerde genellikle üye veren, üyeler iki tane memurdan oluştu. İttifak çerçevesinde düşündüğünüz zaman ağırlık diğer üyelerde görünüyor. Bunu itirazlarda görüyorsunuz. Oy mührü yuvarlağa basmamış, Ak Parti'nin üstüne basılmış . Bunun normalde Ak Parti adına geçerli sayılması lazım. Bu öyle mi oluyor? Olmuyor. Biz dikkat etmeliydik. Sandıklar genelde güven esasına dayanır. Dikkat etmesi gereken daha çok müşahitler. 

seçim oy usulsüzlük mansur yavaş maltepe büyükçekmece aİhm aym ekrem İmamoğlu chp ak parti ysk 31 mart yerel seçimleri binali yıldırım