Bir devir sona erdi… Kocaoğlu: "Aday değilim"

TAKİP ET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mart 2019 yerel seçimlerinde İzmir'de aday olacak mı? sorusu, CHP içinde en çok merak edilen soruların başında geliyordu. Adaylığıyla ilgili konuşan Kocaoğlu, '31 Mart 2019 seçimlerinde aday olmama kararımı sizlerle paylaşmak istiyorum' dedi.

Aycan KARADAĞ/ GERÇEK HABERCİ- 2004'ten bu yana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini yürüten Aziz Kocaoğlu, Mart 2019’daki yerel seçimlerinde aday olup olmayacağıyla ilgili bugün Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde açıklamalarda bulundu.

Kocaoğlu, Mart 2019'da aday olmayacağını belirtirken, "Değişimde ısrarcıyım" vurgulayarak,  "Lider geri dönme talebinde bulunursa ne dersiniz?" sorusuna "Olursa o zaman değerlendiririz" yanıtı verdi.

Başkan Kocaoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

ÜRETMEYE DEVAM ETTİK

2004 yılında başkanın ani vefatından sonra hazırlıksız geldiğim bu görevde ilk üç yıl boyunca hep emanetçi gözüyle bakılan bir başkan oldum. Birkaç istisna dışında aday gösterilmeyeceğim konuşuluyordu. Bende proje anlamında da beklenti yoktu. Ama böyle düşünenler beni hiç tanımamıştı. Yaşamımın en onurlu yılları olarak gördüğüm başkanlık döneminde büyük sorumluluğun hakkını verebilmek için insan üstü tempoyla geceli gündüzlü çalıştım. O dönemde çok önemli işler yapmış. Sağlam temeller atmıştım. Süreç beni bir anda CHP’nin doğal adayı haline getirdi. Yüzde 56 gibi rekor oyla ipi göğüsledim. 30 ilçenin 28’inde CHP bayrağını yükselttim. 2014 yılında iktidar partisi Erdoğan’dan sonra Binali Yıldırım’ı aday gösterince ben de 15 dakika sonra il başkanlığına giderek adaylık dosyamı verdim. Bu meydan okumayı yapmak zorundaydım. Yüzde 50 ile kazanan taraf biz olduk. İzmir için çalışmaya, üretmeye devam ettik ilk günkü heyecanla

 

3 A KREDİ NOTUYLA DEĞERLENDİRİLEN BİR KURUM HALİNE GELDİK

İzmir modeliyle bizi ayrıştıran ilkeler bilimi ve aklı sürekli gündemde tutan ve buna dayalı bir stratejiyle yönetmemizdir. Katılımcı yönetim anlayışıyla fikirden projeye uygulamaya bütün safhalarda, konunun uzmanlarıyla hemşerilerimizle birlikte karar verip uygulama. Bunların hepsini yapabilmek için kendine yeten güçlü bir finansman yapısıdır. Göreve geldiğimiz finans yönetimi kararlarıyla Türkiye’nin en önemli, finans yapısı en sağlam, dünya ölçeğinde ulaşılması çok zor uluslararası kurumlar tarafından 3 A kredi notuyla değerlendirilen bir kurum haline geldik. Bunu yapamasaydık bugünkü yaptıklarımızın hiçbirini başarma şansımız yoktu. Çünkü projeleri götürecek gücümüz yoktu. Bu sayededir ki fert başına düşen yatırımlarımızı 28 kat arttırdık. Tasarruf yaptık. Kaynak yarattık. Gerekli projeleri yaptık. Doğru bir yol haritası ve ihtiyaç olan proje demetleriyle öncelik sırasını doğru belirleyerek, kaynaklarımızı doğru kullanarak bu noktaya geldik. Popülist projelerden ve harcamalardan kaçındık. En acil olanı yapmak için çok büyük özen gösterdik. Kentin alt yapı problemlerini çözecek 14,5 yıldır geleceğe yatırım yaparak bugünlere geldik. Bugün kentin çevre yatırımlarında, hizmet sektörü, kültür sanat, sanayi, tarım altyapısında eksiklerimizi hemen hemen tamamladık.

İZSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ DESTAN YAZDI

Havamızı suyumuzu toprağımızı körfezimizi korumak için Türkiye’de hiç eşine rastlanmamış bir yatırım hamlesiyle su şebekelerinin yenilenmesi, yağmur suyu şebekelerinin ayrıştırılması, bir deniz kenti olan İzmir’in doğal afetlere karşı korunması için her türlü yolu, yöntemi, teknolojiyi uygulayarak, arıtmada Türkiye lideri olarak birçok yatırım yaptık. İZSU Genel Müdürlüğümüz, destan yazdı. Birkaç ilçemizde yer sorunundan dolayı arıtma yapamadığımız ilçeler var. Ama artık beldelerde köylerde arıtmalarla doğamızı korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

YÜZÜLEBİLİR KÖRFEZ'E AZ KALDI

Çevre yatırımları konusunda biz hedef olarak koyduğumuz yüzülebilir körfez hedefine çok az bir zaman kaldı. Körfezin suyu şu anda yüzülebilir noktada. Ancak kalitenin daha da artması gerekmektedir. Bunun için de ÇED raporu alınmıştır. Sirkülasyon kanalının yapılacağı projenin gerçeklemesi için proje ihalesine çıkılmıştır. İhale biter bitmez araç ve gereç donanımı da alınmak üzere çalışmalar başlatılmıştır.

İKİ TANE ARABALI VAPURUN ALINMASI İÇİN ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ

Trafik sorunu için körfezdeki gemilerimizi hurdaya çıkararak yeni, dünyaya da örnek olacak 15 yolcu vapurunu ve 3 yeni arabalı vapuru alarak körfezdeki ulaşımı hem çevreyi koruyan hem hızlandıran hem konforu arttıran ve körfez temizliği başladıktan sonra körfeze küsmüş olan İzmirlileri tekrar körfezle buluşturmaya ve deniz ulaşımını güçlendirmeye çalıştık. Şu anda da iki tane arabalı vapurun alınması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

İZBAN’IN ŞU ANDA YÜZDE 50 KAPASİTESİ VAR

Raylı sistemde ne yaptık? 11 km’yi 179 km’ye çıkarıp çalışır hale getirdik. Narlıdere metrosunun çalışmaları başladı. DDY ile ortak götürdüğümüz Aliağa ve Bergama hattının da bu sene en geç önümüzdeki senenin başlarında DDY ve biz ihaleye çıkarak gerçekleştireceğiz. İzinler çıktığında Buca Metrosu’nun da temelini 2019 yılında atacağımızı tahmin ediyoruz. Biz görevi bıraktığımızda 180 km raylı sistem çalışır, 70 km’sinin de çalışır olacaktır. Yani hedef 250 km’dir. Bir milyonu aşmamız mümkün. DDY ile yaptığımız İZBAN’ın şu anda yüzde 50 kapasitesi var.

KIRSALDA YAŞAYAN İNSANLAR…

Kırsalı nasıl büyüttüğümüz Türkiye’de tarımın büyümesinin 2.4 kat üstüne çıktığımız, biz göreve gelmeden önceki 15 senede İzmir tarımının yüzde bir küçüldüğünü ama bizim dönemimizde yüzde 7 büyüdüğünü, burada kooperatifle yaptığımız çalışmaları saymayacağım. Kırsalda yaptıklarımız, yatırımlar, arazi yollarını bir kenara bırakırsak, iki tramvayın yatırımı kadar sürüyor. Kırsalda biz neden bu kadar farklılık yarattık. Neden kırsal bize bu kadar destek veriyor? Kırsala bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı, sen ne yapıyorsun arkadaş denmedi. Kırsalda yaşayan insanlar kendilerine yapılan iyiliği, desteği anımsayacak, unutmayacak ahde vefası daha yüksek olan insanlar.

BİR AYAĞINI EKSİK BIRAKSAYDIK BAŞARI ŞANSIMIZ O ORANDA AZALACAKTI

Sanayide OSB’lerin altyapılarını, yollarını, kilitlenmiş, tıkanmış OSB’lerin önünün açılmasını sağladık. Hepsini gerçekleştirdik. Kalkınmanın, yerelde kalkınmanın bütün sektörleri harekete geçirerek olacağını biliyoruz. Bir ayağını eksik bıraksaydık başarı şansımız o oranda azalacaktı.

TURİZMİN KALKINMASI İÇİN DE YATAK SAYISININ ARTTIRILMASI İÇİN DE GEREKLİ YATIRIMLARDIR

Doğal kaynaklar konusunda son derece titiziz. İki örnek model yarattık. Bir tanesi Türkiye Cumhuriyeti tarihinde İZBAN, bir yerel yönetimin yüzde elli yüzde elli ortak olarak uyguladığı bir modeldir. Son derece başarılı olmuştur.  İkincisi İl Özel İdare’nin idaresinde olan İzmir Jeotermal A.Ş’ye yüzde elli ortak olunmasındaki serüvendir. İzmir Jeotermal A.Ş’nin, turizmin kalkınması için bir kür merkezi yapımına başlaması da, önümüzdeki günlerde ihalesine çıkılacak, ayrıca bir hedeftir. Kentin sağlık turizminde büyümesi, kalkınması, gelişmesi, artı bugünkü turizm tesislerinin sürelerinin kullanım sürelerinin özellikle Çeşme Doğanbeyli gibi yerlerde, yarın Dikili de gelecek, turizmin kalkınması için de yatak sayısının arttırılması için de gerekli yatırımlardır.

HİÇBİR YEREL YÖNETİMİN YAPMADIĞI, HAYAL BİLE ETMEDİĞİ BİR YOLA ÇIKTIK

4 milyon 300 bin liralık İzmir’de hiçbir yerel yönetimin yapmadığı, hayal bile etmediği bir yola çıktık. 14,5 yıllık çabalarımız sonunda bu yerel yönetimin İzmir Modeli ve yerelde kalkınma dediğimiz ete kemiğe bürünmüş şeklini pratikten doğan modeli katılımcı bir yönetim anlayışı ve ekonomik büyümeyi sürdüren modeli beş cilt halinde gerçekleştirdik. Eğer çalışırsanız, üretirseniz başarılamayacak hiçbir iş yoktur. Yürünemeyecek hiçbir yol yoktur.

DEĞİŞİM ÇAĞRISI YAPMIŞTIM

24 Haziran seçimlerinden kısa bir süre sonra genel merkeze yönelik değişim çağrısı yapmıştım. Kamuoyu ve parti tabanının talebinin de bu yönde olduğunu hatırlatarak. Söz konusu değişimin genel başkanın öncülüğünde gelişmesi partimize büyük güç kazandıracaktır. Parti yönetiminde fırtınalara yol açan bu açıklamam aslında çok açık ve anlaşılır olduğunu hepimiz biliyoruz.

PARTİNİN MENFAATLERİNİ HER TÜRLÜ KİŞİSEL ÇIKARIN ÜZERİNDE TUTARIM

Bir kez daha altını çizmek istiyorum ki, o açıklamayı yaptığım gün ne düşünüyorsam bugün yine aynı noktadayım. Yani değişimde ısrarcıyım. 2. Değişimin tehdit değil fırsat olarak görülmesi taraftarıyım. 3. Kişilerle sorunum yok, sorun yönetim biçimi ve ilkelerdir. 4. Yaşamım boyunca kimsenin adamı olmadım, sözlerimin arkasına başka şeyler koymadım. Ne söylediysem onu yaptım ve ne yaptıysam arkasında durdum. Önce devletim sonra partim için çalıştım. Böyle geldim böyle gideceğim. 6. Gizli hesapları olmayan, çıkar peşinde koşmayan, partinin menfaatlerini her türlü kişisel çıkarın üzerinde tutarım. Aksi tavırda olanlarla sonuna kadar mücadele etmeyi de görev addedilirim.

150 yılda en uzun süreli başkan olarak yer almak ben ve ailem için gururların en büyüğü

Ben buna samimi olarak inanıyorum. 14,5 yıldır yoğun bir çalıma temposu içindeydim. İzmirliler için çalışmaya, üretmeye konsantre olmuştum. Her defasında elimden gelenin daha fazlasını yapmaya çalıştım. İzmir’in aydınlık geleceği için önemli işlere imza attığımızı düşünüyorum. İzmirliler beni 3 dönem boyunca başkan olarak seçti. 150 yılda en uzun süreli başkan olarak yer almak ben ve ailem için gururların en büyüğü. Bugün 31 Mart 2019 seçimlerinde aday olmama kararımı sizlerle paylaşmak istiyorum.

TEŞEKKÜRLER İZMİR

Altı ay önce açıklamamdaki asıl neden yeni arkadaşlarımıza seçimi hazırlamak için yeterli süreyi verebilmektir.

Bana desteğini hiç esirgemeyen İzmirli hemşehrilerim başta olmak üzere mesai arkadaşlarıma mesai arkadaşlarıma meclis üyelerine genel başkandan sade üyesine kadar CHP’nin her kademesindeki değerli arkadaşlara, her fırsatta birlikte olduğumuz kader birliği yaptığımız iş insanlarına, akademisyenlere, değerli basın mensuplarına, üreticilere, memurlara, esnafa, öğrenci ve öğretmenlerimize elbette eşim ve evlatlarıma sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Teşekkürler İzmir. 

Başkan Kocaoğlu, soru-cevap bölümünde de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kocaoğlu şunları söyledi: 

HERHANGİ BİR YERE ADAY OLMAYACAĞIM

"Büyükşehir belediye başkanlığı yaptıktan sonra siyaseti bir yere seçilmek anlamında noktalamak gerekir. Benim şahsi kanaatim. Ama bu partiye çalışmayacak, hizmet etmeyecek, seçimlerde elinden geleni yapmayacak anlamına gelmemelidir. Eski bir belediye başkanı ve partili olarak bunca yıllık birikimimizi partimiz lehinde kullanacağız. Ancak herhangi bir yere aday olmak söz konusu olamaz. Çünkü bu koltuktan daha büyük koltuk yok. Ben bu koltuğu isteyerek, gönül rahatlığıyla bırakıyorum ama partime çalışacağım.

EN AZ BEŞ ALTI İLÇENİN DE TEKRAR KAZANILACAĞI GÖRÜŞÜNDEYİM

Ben 2019 yerel seçimlerinden yerelde iktidarımızın artacağı, nasıl kaybettiğimizi hepimizin bildiği en az beş altı ilçenin de tekrar kazanılacağı görüşündeyim."

BEN KARARIMI VERDİM VE AÇIKLADIM

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kararının ardından partisinin liderinin geri dönme talebine ne diyeceği sorusuna, “Ben kararımı verdim ve açıkladım. Bunu açıklamamın nedeni de, yazıldı çizildi de, erken açıklama diye. Ben erken açıklamayı partinin ve genel merkezin ve adayların elini kolaylaştırmak için yaptım. 6 ay önce açıklarsan, sıkıntı yaşarsın, kentin ve belediyenin yönetiminde uyarıları da oldu. Ama o zaman adaylara ve partiye ve genel merkeze haksızlık yapmış olurdum. 6 ay kala açıkladım. 2009’da adayım diye açıklamıştım, 2014’te süreci izleyeceğim diye 6 ay kala açıklama yapmıştım. Şimdi de 6 ay kala açıklama yapıyorum. Sözümü tutuyorum. Olursa o zaman değerlendiririz” şeklinde cevap verdi.

 

KIRGIN DEĞİLİM

"Kimseye kırgınlığım yok. 14,5 senedir, değerli basın mensuplarının bir bölümünün yaptıkları eleştiriler, hepsinden ders aldım, ders çıkardım. Bunların bir kısmı maksadını aşan hatta kişilik haklarına bir anlamda tecavüz eden açıklamaydı. Bir tane basın mensubuna dava da açmadım, telefon da açmadım. Sadece bilgi yanlış ise tekzip etmen için, yazman için değil doğru bilgiyi vermek için arıyorum diye aradım. O da beni anlayacak olanlara. Anlamayacak olanlara yine açmadım. Doğrusunu söyledim, teşekkür ettim kapattım. Niye kırgın olayım. Benim için ailem için en ulvi, en onurlu görevi en uzun süre yapıp hep aday mı olacağım, hep belediye başkanlığı, siyasette mi kalacağım? Benim özel hayatım, eşim, çocuklarım, torunlarım var. Hep koltuğu işgal etmek, burada kalmak bana doğru gelmiyor. Biz sistem kurduk, oturttuk. Projeler devam ediyor, kadro oturmuş durumda. Zaten belediyenin önümüzdeki 5 yılda ne yapacağı, kim gelirse gelsin belli. Bu hizmetler devam edecek. Bırakmasını bilmek gerektiğini, siyasetten başka bir yaşam olduğunu, gerektiğinde bırakmasını bilmek ve devretmek gerektiğini, ben bu konuda da örnek bir davranış sergilediğim için kendimi mutlu hissediyorum. Koltuk bırakılmayacak bir şey değil. Gerektiğinde zirvede iken bile bırakmasını bilmek gerektiğine son örneğim de bu olsun diyorum.

 

aziz kocaoğlu izmir büyükşehir belediyesi yerel seçim aday açıklama toplantı