Bir Devrin Anatomisi: Yelatan

TAKİP ET

Tülay YILDIRIM EDE- GERÇEK HABERCİ - Bir süredir muhteşem bir çalışmanın içerisindeyiz. Hem bir devrin trajedilerine tanıklık edip bunu sahneye taşıyoruz hem de geçmişin izlerini sahneye aktarırken bazen yüzümüzü güldüren bazen de gönlümüzü paramparça eden olayların içerisinde duygu değişimleriyle baş başa buluyoruz kendimizi. Bir gazeteci ve  bir tiyatrocu olarak yaptığım bu röportaja geçmeden önce size Yelatan’ın kısa hikayesinden ve Yelatan ile bizlerin yolunun nasıl kesiştiğinden bahsetmek istiyorum.

Birçoğunuzun bildiği üzere Ümit Kaftancıoğlu’nun Yelatan adlı kitabı, bir devre ışık tutan ve gerçek hayat hikayelerine yer verilmiş olan bir romanıdır. Cumhuriyet öncesi Türkmen Alevilerinin yaşadığı yoksul bir köyde geçer. Erkek çocuk doğuramadığı için üzerine kuma getirilen Güldane, Güldane’yi sevdiği halde erkek çocuğu olmadığı için yapılan baskılara dayanamayıp eve kuma getiren Aşır, 14 yaşında anne/baba ocağından isteği dışında koparılıp bir eve kuma olarak gelen Güllü ve 7 çocuğuyla verdiği mücadele, cumhuriyet öncesinin ve sonrasının köy halkına yansıması, yoksulluk, bazen cehalet bazen de bilgelik taşıyan olaylar, tüm bunları ve fazlasını sahnenin bir köşesinde perde perde anlatan ve oyun sonunda vurulan Garip Tatar (Ümit Kaftancıoğlu) ve daha birçok trajik hikayenin yer aldığı önemli bir çalışmadır Yelatan.

Peki bizlerin yolu Yelatan ile nasıl kesişti, kısaca ona da yer vereyim. Ümit Kaftancıoğlu’nun yeğeni Hayati Tatar’ın hocamız Cemal Uçarman’dan romanı sahneye uyarlamasını rica etmesi üzerine Cemal hoca romanı tiyatro metnine dönüştürdü ve eşsiz bir eser tiyatro dünyasında ebedi yerini aldı. Oyunun metinleştirilmesinin ardından Yelatan ile ilk buluşan kişi değerli oyuncu, tiyatrocu, yönetmen sevgili Murat Aydın hocamız oldu. Sağlık sorunlarına, ders verdiği öğrencilerine, dizi çekimlerine rağmen Murat hoca oyunumuzda yönetmen olarak yer aldı, Cemal hocanın en büyük destekçilerinden birisi oldu ve bu iki muhteşem insandan sonra biz oyuncular buluştuk Yelatan ile ve onur duyduk bu çalışma içerisinde yer almaktan ötürü. Lafı daha fazla uzatmayıp sözü oyuncularımıza bırakmak, Yelatan hakkındaki görüşlerini sizlere sunmak istiyorum.