Bornova esnafından çağrı: "Ne yapacaksanız şimdi yapın!"

TAKİP ET

Bornova'daki esnaf Bornova Belediyesi'ne seslenerek destek istedi. Esnaf, hükümete ve belediyelere çağrıda bulunarak, 'Ne yapacaksanız şimdi yapın' ifadelerini kullandı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-Pandemiden en çok etkilenen meslekler arasında olan esnaf, GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. Bornovalı esnaf, hükümetten destek alamadıkları gibi Bornova Belediyesi’nden de destek alamadığını ifade etti. Bornova’da berberlik yapan Yüksel Berberoğlu, “Hiçbir parti gelip bizim derdimizi dinlemedi, kapımızı çalan olmadı. Bırakın siyasi partiyi bizim kapımızı belediye başkanımız çalmadı. Randevu almaya kalksak, randevu bile alamayız” dedi. Esnaf, icraatlar için 2023’ün beklenmemesi gerektiğinin altını çizerek, “Ne yapacaksanız şimdi yapın” sözlerine yer verdi.


Dal, “Diğer sektörler gibi sürekli zam yapamıyoruz”
Esnaf Danışma Platformu Başkanı ve Kadın Kuaförü Yusuf Dal ise pandemi şartlarında zaten zorlanırken bir de deprem ile beraber kötü günler yaşadıklarını aktararak,  “Destek alamadık, bir kereye mahsus hükümetten aldık. Şu anda kimse borçlarını ödeyemiyor. Hiçbir şekilde etkili bir destek alamadık. Sürekli aflar çıkacak dediler; ama bu iş afla da olmaz. Zamlar yağmur gibi yağıyor, biz fiyatlarımızı yükseltemiyoruz. Su faturaları ve elektrik faturaları belimizi büküyor. Sicil affı konusu çok dillendirildi; ama biz uygulandığını görmedik. Zaten bu dönemde kimin sicili temiz? Depremden sonra kiralarımız daha da arttı, umarım düzelir önümüzde sert bir kış var. Biz ürünlerimizi dolar üzerinden alıyoruz ve şu anda kurların durumu belli. Biz diğer sektörler gibi sürekli zam yapamıyoruz. Bizim girdi maliyetlerimiz çok yüksek ve biz zam yapamıyoruz. Yüzde 70-80’lere varan ciro kaybı var. Kuaförler çıkmaz içinde, birçok insan dükkân kapatıyor” diye konuştu.
“Odamızdan destek alamadık”
Kuaförler Odası’nın sahaya inip kendi esnafına sahip çıkması gerektiğini, yaşadıkları zor süreçte hiçbir şekilde destek alamadıklarının altını çizen Dal, “Her şey 2023’e ertelenmiş durumda yok şunu yapacağız yok bunu. Bize ne yapılacaksa şimdi yapılması gerekiyor. KDV indirimlerinin devam etmesi gerekiyordu, hatta tüm esnaftan bir süre vergi alınmaması lazımdı. Belediyelerimizden de gereken destekleri alamıyoruz. Çeşitli indirim günleri yapılabilir, destek olunabilir; ama bunlar yapılmıyor. Biz hükümetten göremediğimiz desteği belediyelerden görmek istiyoruz. Bizim girdi maliyetlerimiz çok yüksek ve biz zam yapamıyoruz. Yüzde 70-80’lere varan ciro kaybı var. Kuaförler çıkmaz içinde, birçok insan dükkân kapatıyor” açıklamasını yaptı.


Berberoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gıda yardımı geldi”
Bornova’da berberlik yapan Yüksek Berberoğlu, ise, “54 yaşındayım yıllardır çalışıyorum, çalışmak zorundayız. Pandemi bizi çok etkiledi, bizi iki üç ay kapattılar ve destek alamadık. O günden bu güne zor durumdayız. Bir süre sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden gıda yardımı geldi; ama biz bu süreç içerisinden Bornova Belediyesi’nden hiçbir şekilde yardım alamadık. Su ve elektrik faturalarından çok şikâyetçiyiz. Biz hükümetten çok destek bekledik, onlardan da hiçbir şekilde destek alamadık. Bizim Berberler Odamız çok iyi çalışıyor, memnunuz” dedi.
“Kredi istemiyoruz, destek istiyoruz”
Geçen yıl kapalı olan dükkânlarımızın faturalarını vergilerini ödedik. Açıldıktan sonra da işlerimiz hemen başlamadı. Bize kit açıkladılar, kolonya alkole zam geldi. Bize az rakamlarda tek seferlik yardım verildi; ama biz o parayla hangi borcumuzu kapatacağız? Biz yalnız kaldık, kendi başımıza idare etmeye çalıştık. Biz ucuz yollu kredi istemiyoruz, biz destek istiyoruz. Kredi alsak da borcumuzu nasıl ödeyelim? Zaten işlerimiz eskisi gibi değil.


Arslan, “Bornova’yı Bornovalı yönetmeli”
Sigorta Acentesi Sahibi Ümit Arslan da, “Biz acenteler olarak destek alamadık. Yasak döneminde açıktık; ama dışarıda insan yoktu ve biz de dükkânlarımızı açmadık. Pandemi süreci herkesi etkilediği gibi bizi de etkiledi; ama ayakta durmayı başarabildik. Açıktık diyorum; ama insan olmayan yerde acente olması saçma olurdu. Biz ne belediyeden ne siyasi partilerden destek göremedik. Bizim istediğimiz şey Bornova’yı Bornovalı’nın yönetmesi. Buraya gelen siyasi partilerin ilçe başkanları da Bornovalı değil” sözlerine yer verdi.



Sevgi, “perakende yasası acilen çıkmalı”
Kırtasiye işleten Ali Rıza Sevgi ise, perakende yasasının acilen çıkması gerektiğine dikkat çekerek, “Kaynak kitaplarımız elimizdeyken pandemi oldu ve satamadık, iade etmek istediğimizde de bayiler almadı, sıkıntıya düştük. Ha bitti bitecek derken sıkıntılarımız büyüdü. Okulların kapalı olduğu süre boyunca işlerimiz durmuştu ve mallarımız elimizde kaldı. Firmalar da bizi ödeme yapmaya zorladı, sürekli borç ile borcumuzu kapattık. Bugün de açık olması bizim için çok büyük şans. Esnafın yükü çok büyük; vergilerimiz, mülk sahiplerimizin baskıları bizi çok yordu. Hükümetten beklentimiz vergi indirimi ve perakende yasasının da acilen çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.