Bozoğlu'ndan küresel borç raporunu değerlendirmesi; "Yanlış ekonomik politikalar halkı borçlandırdı"

TAKİP ET

Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği (VAVEK) Başkanı Dr. Turgay Bozoğlu yaratılan ekonomik yıkıma ilişkin çarpıcı ifadelere yer verdi. Bozoğlu, Türkiye'nin 2023 seçimlerine gelinceye kadar sürdürdüğü ekonomik politikalar nedeniyle ekonomisinin gerilediğini ve aynı politikanın devam ettirilmesi halinde daha büyük yıkımlara ulaşılacağını ifade etti.

Göksu TEKİN-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER-Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Küresel Borç Monitörü raporunu yayımladı. Rapora göre, Türkiye’de hane halkının borcunun artması dikkat çekti. Raporu GERÇEK HABERCİ’ye değerlendiren VAVEK Başkanı Dr. Turgay Bozoğlu, Ak Parti Hükümeti’nin uyguladığı ekonomi politikalarının ürünü olduğunu dile getirdi. Hükümetin 14 Mayıs 2023te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gelinceye kadar çok kalitesiz bir büyüme yöntemi seçtiğinin altını çizen Bozoğlu tasarruflara negatif bir faiz oranı uygulanarak piyasalardaki talebin canlı tutulmaya çalışıldığını belirterek şöyle konuştu;
“Vatandaşlar, mal ve hizmetlerin gelecekte daha pahalı olması düşüncesiyle mal ve hizmetleri bir önce satın almaya başladılar. Paraları yetmediği zaman da kredi kullandılar. Bu iş dünyasında da aynı şekilde ilerliyor. İşletmelerin sermayeleri yeterli değil krediyle dönen şirketler var. Bunun sonucunda Türkiye’de hane halklarının borcu yükselmiş durumda.”
Kamunun kamburu ‘’döviz borcu’’
Bozoğlu, özel şirketlerin kriz ortamında şahıslara oranla daha da tedbirli davrandığını, merkez bankasının satmaya devam ettiği döviz satışlarının özel sektör borçlarını azaltırken Türkiye’de kamu borcunun artmış olduğunu a iddia ederek şunları dile getirdi; 
“Devlet özel sektöre olanak sağlamış özel sektörün yükü azalırken devletin yükü döviz borcu yüzünden artmış durumda. Bir şekilde kaynak yaratılaraktan özel sektöre sermaye transferi yapılmış bu da kamunun üzerinde kambur yaratmıştır. Kamunun dış borç bulma riski artıyor, hayli faiz ödeniyor. Merkez bankası rezervlerini azaltmış durumda, kamunun döviz cinsi borçları artmış durumda öte yandan hane halkı enflasyon döneminde her şey daha pahalı olacak düşüncesiyle harcamaya gitmiş, harcamaya gittiği için geliri yetmemiş geliri yetmediği için de borç kullanmış. Buda raporlara borçlanma olarak yansımış.”

Turgay Bozoğlu değerlendirme ekonomik politikalar borç