Britanya'ya ait savaş gemisi HMS Kent Basra Körfezi'ne gidiyor

TAKİP ET

Bazı batı ülkeleri ile İran arasındaki gerilim tırmanırken Britanya'ya ait savaş gemisi HMS Kent, bölgedeki ticari gemileri koruma amacıyla Basra Körfezi'ne gönderildi. 

Al Arabiya'nın aktardığına göre ABD ve Britanya bölgedeki gemileri korumak amacıyla ortak bir deniz görevi yürütecek. 

Körfez'e gönderilen geminin komutanı Andy Brown, bölgedeki tek amaçlarının "gerilimi düşürmek" olduğunu söyledi ve ekledi: "Ancak özgür denizcilik ve uluslararası ticaretin güvenliğini sağlama ilkelerine de bağlıyız, burada da bunu sağlamayı hedefliyoruz" .

HMS Kent bölgeye gönderilen ikinci Britanya savaş gemisi olacak. Dunca isimili Britanya bandıralı savaş gemisi bölgede bir süredir görev yapıyordu.

Britanya ile İran arasındaki gerilim "tanker krizi" ile birlikte tırmanmıştı. 4 Temmuz'da Britanya'nın İran bandıralı bir petrol tankerini alıkoymasına Tahran benzer bir şekilde karşılık vermişti. İran'ın Britanya bandıralı tankere el koyma anının görüntüleri yayınlanmıştı. 

İran Devrim Muhafızları Donanması Amirali  Alireza Tangsiri dün yaptığı açıklamada İranlı yetkililerinin Basra Körfezi'ndeki "herhangi bir gemiyi, herhangi bir zaman alıkoyabileceğini" söylemişti ve gemileri ABD veya Britanya'nın koruyor olmasının bir önemi olmadığını ifade etmişti.