Buca Kent Konseyi'nden 'cezaevi' çağrısı: Gerekirse referanduma götürülsün!

TAKİP ET

Buca Kent Konseyi Başkanı Cem Unutmuş, Buca Cezaevi noktasında referandum çağrısında bulundu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İzmir’deki 30 Ekim 2020 depreminde hasar gördüğü gerekçesiyle yıkılan Buca Cezaevi alanı, yıkımının ardından bölgede yapılacak planlar noktasında iktidar ve muhalefet karşı karşıya gelmişti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise alanı rezerv alanı ilan ederek plan değişikliğini askıya çıkarmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, CHP İzmir İl Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Meclis Grubu bakanlığın planlarını yargıya taşımıştı.

Buca Kent Konseyi Başkanı Cem Unutmuş ise, GERÇEK HABERCİ’ye konuşarak konunun siyasallaştırılmamasına dikkat çekerek halkın iradesinin önemli olduğuna ve referanduma gidilebileceğine ifade etti. Yeşil alan çağrısını yineleyen Unutulmuş, “Hangi iktidar olursa olsun burayı yeşil alan değil de başka bir şekilde değerlendirmeye çalışsın çok büyük prestij kaybı yaşar” dedi.

“Buca’nın temel sorunlarının ıskalanmasını istemiyoruz”

Biz bu alan ile iglili konunun kesinlikle siyasallaştırılmasını istemediklerine belirten Unutmuş, “Tabii ki yeşil alan olması dönünde AK Partili, MHP’li, HDP’li, CHP’li, İYİ Partili olsun mecliste olsun olmasın siyaset yapan her siyasi partinin yurttaş olarak görüş bildirmesinde herhangi bir sıkıntı görmüyoruz. Ama konunun siyasi kutuplar arasında rant kavgası şeklinde götürülmesini ve Buca’nın temel sorunlarının ıskalanmasını istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Büyükşehir, tarihi bir sınav verdi”

Unutmuş, yapılacak planların halkın iradesi ile onaylanması gerektiğini belirterek, “Buca’da bir F Tipi cezaevi yapıldı, oradaki ağaçlar katledildi. Ama bu süre zarfında hiçbir çevre kuruluşunun, odanın, kurumun ve siyasi partinin Buca Kent Konseyi dışında ne yazık ki sesi çıkmadı. Bu konuyla İzmir Büyükşehir Belediyesi 1/5000’lik imar nazımı içerisinde olduğu için meclisinde yeşil alan ilan eden çalışmasını getirdi ve onayladı. Burada da çok önemli bir tarihi sınavı vermiş oldu. Buradan belediye meclisine geç kalmış olsalar da tebrik ediyoruz. Buca Belediyesi’ni de yeşil alan olma refleksi gösterdiği için de teşekkür ediyoruz. Buradaki AK Partili birçok arkadaşımız yeşil alan olmasını istiyor. Hükümet gerekirse bu konuyu referanduma götürmeli. Halkın talepleri ve istekleri doğrultusunda açık net ülkenin üzerinde konmaya çalışan her türlü irade dışında buranın planı halkın iradesi ile onaylanmalı” açıklamasını yaptı.

“Yeşil alan yapmayanlar halkın nazarında da prestij kaybı yaşar”

Sürecin politize edilmeye çalışıldığının altını çizerek, “Biz halkın iradesini doğru buluyoruz. Burada çok net söylemek istiyorum. Hangi iktidar olursa olsun, örnek veriyorum; Buca Belediyesi de İzmir Büyükşehir Belediyesi de ya da mevcut iktidar da olsa burayı yeşil alan değil de başka bir şekilde değerlendirmeye çalışan çok büyük prestij kaybı yaşar. Halkın nazarında da prestij kaybı yaşar” görüşünü aktardı.

Buca Kent Konseyi cezaevi Cem Unutmuş Buca Cezaevi referandum