Buca seçimlerine Bakan Soylu'dan müdahale mi var?

TAKİP ET

Yerel seçimlerin en çok konuşulan ilçesi Buca'ya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun baskısı var iddiaları şehirde tartışma yarattı.

Türkiye 31 Mart yerel seçimlerine kilitlendi. CHP’nin kalelerinden biri olan İzmir’de ise sular durulmuyor. İzmir genelindeki oylara en çok etki eden, kentin en büyük ilçesi Buca’da, CHP tarafından önce Suat Nezir’in adaylığı açıklanmış, ancak başvuruların teslim edildiği gün CHP Genel Merkezi tarafından Nezir’in yerine Buca Belediyesi Meclis Üyeliği görevini yapan Avukat Erhan Kılıç’ın ismi açıklanmıştı.





''AKP ADAYI SEÇİLMEZSE HİZMET DE YOK'' İMASI... 

Seçim çalışmalarına hızlı bir giriş yapan CHP Buca Belediye Başkan Adayı Erhan Kılıç, aday değişikliği yüzünden “CHP Buca’da seçimi kaybeder” algısını şehirde tepetaklak etti. Buca’nın her kesiminden aldığı rüzgarla seçimin gidişatını değiştiren Kılıç’a karşı AK Parti cephesinden de karşı atak geldi. Programına beklenmedik şekilde İzmir’i de dahil eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Buca’da özel bir miting yaptı. Buca Kasaplar Meydanı’nda gerçekleşen toplantıda Soylu, şimdiye kadar Buca’yla hükümet arasında mesafe olduğunu itiraf eder gibiydi. Bucalı seçmenler tarafından tepki gören ve “kaş yaparken göz çıkardı         diye nitelenen konuşmasında Süleyman Soylu, adeta AK Partili olmayan belediyelerde yaşayan vatandaşlara hizmeti de imkanları da bütçeyi de kıstıklarını itiraf ediyor gibiydi. İçişleri Bakanı Soylu'nun AKP’li Mustafa Arslan’ın seçilmesi halinde ilişkilerin değişeceğini belirtip "Buca için Mustafa Arslan'ın emrindeyim" dediği konuşması, Bucalılar tarafından ''aba altından sopa göstermek'' olarak yorumlandı. 





(Suat Nezir, adaylığının düşürülmesinin ardından AK Parti'nin Buca Belediye Başkan adayı Mustafa Arslan'ı ziyareti sırasıda çekilen fotoğraf)

KAYMAKAM GÖREVDEN NEDEN ALINDI?

Soylu’nun Buca çıkarmasının ardından ilçede hareket durulmadı. Yasa gereği Suat Nezir’in seçim ofisinin kapatılması kararını uygulatan ve Bucalılar tarafından oldukça sevilen bir bürokrat olan Buca Kaymakamı Fecri Fikret Çelik, görev süresinin dolmasına daha bir yıl varken görevden alındı. İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınarak Kayseri’ye gönderilen Çelik’i, AKP adayı Arslan ve AKP Buca İlçe Başkanı Ali Boyla’nın “parti için çalışmadığı gerekçesiyle” Soylu’ya şikayet ettiği iddiası da gündeme taşındı. 

NEZİR ROTASINI AK PARTİ’YE Mİ ÇEVİRDİ?

Yaşanan gelişmelerin ardından CHP kanadında giderek yalnızlaşan Suat Nezir’inse rotasını AK Parti’ye çevirdiği iddiası, diğer söylentiler arasında...

CHP adayı Erhan Kılıç’ın karşısında, üstü kapalı olarak adeta AK Partili aday için çalıştığı iddia edilen Suat Nezir’in, seçim ofisinin kapatılması ve Süleyman Soylu’nun Buca ziyaretinin ardından ilçedeki işyerlerinin üzerine AK Parti’nin adayı Arslan’ın afişlerini neden astırdığı, Bucalılar'ın en çok merak ettiği sorular arasında...  

SEÇİMLER ÜZERİNDE BASKI 

İçişleri Bakanı Soylu’nun İzmir çıkarmasının ardından Buca’da yaşanan gelişmeler, Buca halkı tarafından iktidarın Buca’daki seçimin seyrine baskı ve nüfuz uygulama çalışmaları olarak yorumlanırken, kafalarda soru işareti yaratıyor. Öte yandan saha çalışmalarında ekonomik kriz, işsizlik, enflasyon, istihdam gibi sorunlara projeler üreterek her partiden vatandaşın desteğini yanında toplayan Erhan Kılıç ise tüm engellemelere rağmen kapsamlı seçim kampanyasını sürdürüyor.