Bucalı imamdan Erdoğan Mitingi iddiası: Zorla "cemaati getir" dediler

TAKİP ET

AK Parti Buca İlçe Teşkilatı'nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Gündoğdu Meydanı'nda gerçekleştireceği miting için imamlara cemaati mitinge götürmesi yönünde talimat verdiği iddia edildi.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın iddia ettiğine göre; AK Parti Buca İlçe Teşkilatı, cami imamlarını arayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştireceği mitinge cemaati dahil etmeleri için talimat verdi. Bakan’ın, bu talimatı kabul etmediğini dile getirdiği Yusuf Kılıç ise, “Ben burada cemaatimden bir kısmını siyasi düşüncelerini sorarak ya da siyaset yaparak, onları mitinglere götürürsem ben bu caminin ilkesine, amacına karşı düşmüş olurum.” diye konuştu.

 

“NE CAMİYE NE KIŞLAYA SİYASET SOKACAĞIZ”

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Seçim çalışması yaparken bir haber aldık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir Gündoğdu Meydanında yapacağı mitinge insan bulamadıkları için, tek tek camileri arayarak, cami imamlarına cemaati toplayıp mitinge getireceksiniz diyorlar. Bu baskıya bir imam direniyor. Buca’da Yusuf isminde bir imam kardeşimiz direniyor. Ve şöyle diyor, ‘Ben Cuma Hutbelerinde siyaset yapmıyorum. Ahlaklı insan olun diye vatandaşa telkinde bulunuyorum. Ben nasıl cemaatimi bir siyasi partinin arkasına götürürüm? Hayır.’ diyor. Sonrasında Yusuf kardeşimizi tehdit ediyorlar. ‘Seni işinden ekmeğinden edeceğiz’ diyorlar. Dün İzmir Torbalı’da imam hutbede siyaset yaptı diye cami boşaldı. Bugünde bir imam siyaset yapmadığı için tehdit ediliyor. Ben bu imamın yaptığı davranışı Saray hükümetine karşı Kuvayı-Milliye’nin yanında duran Rıfat Börekçi ve 150 arkadaşına benzetiyorum. Böyle imamlarımız var. Camiye siyaset sokmayan imamlarımız var. Ancak bunlar siyaseti Camiye, kışlaya sokuyor. Çünkü yapacak bir şeyleri yok. Din tücarlığı yapıyorlar ve dini istismar ediyorlar. 15 Mayıs’a az kaldı. Ne camiye siyaset sokacağız nede kışlaya siyaset sokacağız”

 

“BU CAMİNİN AMACINA KARŞI DÜŞMÜŞ OLURUM”

Konuyla ilgili açıklama yapan İmam Yusuf Kılıç ise şöyle konuştu:

“Ben Yusuf Kılıç. İzmir Buca Müftülüğü’nde imam hatibim. Benim başımdan şöyle bir olay geçti. İki gün önce Buca AK Parti İlçe Başkanlığı’ndan arandım. Ve mitinglerinin olduğunu söylediler. Benim camide, cemaat toplamamı istediler. Ve araba tahsis etmemi istediler. Vicdanen düşündüm. Bunun uygun olmayacağını düşünerek, ‘Hayır’ dedim. ‘Hayır’ demekle birlikte tekrar telefon başındaki arkadaş, bana sert bir üslupla, ‘Kardeşim, tek bir şey senden istiyorum. Sen bize ‘evet’ mi diyorsun, ‘hayır’ mı diyorsun?’ Ben de ahlaki bir sorumluluk olarak, görevimin içerisinde, vaazımın; insanlara verdiği hitapta, insanlara verdiğim ilkeler arasında bunun uygun olmayacağını düşünerek, hem memuriyet ahlakımla ilgili hem kendi ahlakımla ilgili… Bunun uygun olmayacağı kanaatine vararak, ‘Hayır’ dedim. Ve yüzüme telefon kapatıldı. Ben neden yaptım. Ben bir cami imamıyım. Evet ülkede demokrasi şöleni olabilir. İnsanlar siyasi olarak birbirleri ile yarışabilirler. Ama burada ben taraf değilim. Ben sadece camide, insanlara dinlerini sahih bilgilerle ulaştırmak gibi bir görevim var. Ben bunları yaparken, insanların kardeşçe yaşamaları gerektiğini söyleyerek… Ben burada cemaatimden bir kısmını siyasi düşüncelerini sorarak ya da siyaset yaparak, onları mitinglere götürürsem ben bu caminin ilkesine, amacına karşı düşmüş olurum. Bu da benim için ve toplum için çok büyük bir sıkıntı. Tek bir şey söylüyorum. Tek bir ricam var. Bakın hiç kimseden, hiçbir şey istemiyorum. Evet biliyorum, belki de tehdit edildim. Çok ciddi bir şekilde, üzerimde sıkıntı var; psikolojik olarak bu beni yıpratabilir. Camime dokunma, cemaatime dokunma. Mesleğimi ve camimi seviyorum. Lütfen bana dokunmayın. Lütfen benden uzak bir şekilde işinizi yapın. Bırakın ben de işimi yapayım”

imam yusuf kılıç miting akparti