Bulaşıcı Hastalıklarda Yeni Gelişmeler Tartışılıyor
Enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklarda yeni gelişmeler Dalamanda yapılan kongrede yüzlerce bilim insanının katılımı ile tartışılıyor.
Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) tarafından düzenlenen 2017 BUHASDER Kongresi 7. Tepecik Enfeksiyon Günleri 1 - 5 Kasım 2017 tarihlerinde Dalaman Hilton Resort Otel’de gerçekleştirilmektedir.
Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İzmir İli Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinin de desteklediği kongrenin açılış törenine farklı tıp disiplinlerinden 500 dolayında akademisyen ve uzman katılıyor.
Kongrenin açılış töreni 1 Kasım 2017 Çarşamba günü saat: 13.00 'de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin verdiği klasik müzik dinletisi ile başladı. Müzik dinletisinin ardından kongre açılış törenine, Devlet eski Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, Kültür ve Turizm eski Bakanı Suat Çağlayan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Nevres Hürriyet Aydoğan , İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, Kongre ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme ve Koruma Derneği (BUHASDER) başkanı Doç. Dr. Şükran Köse ve BUHASDER adına Dr. Berivan Tunca'nın konuşmaları ile devam edildi.
Açılış töreninin ardından bilimsel programa geçildi. Kongre, Prof. Dr. Emin Kansu'nun konuşmacı olduğu " Nobel Ödülleri ve Bilimde Yolculuk" konferansı ile sürdürülmektedir.
7. Tepecik Enfeksiyon Günleri'nde; enfeksiyon hastalıkları alanındaki gelişmeleri güncel bilgiler ışığında tartışacaktır. Bilimsel programda yeni ve yeniden görülen enfeksiyonlar, mikrobiyata, antimikrobiyallerin yönetimi, özel hasta gruplarında görülen enfeksiyonlar, HIV/AIDS, viral hepatitler, salgınlar, hastane enfeksiyonları, kitlesel göç, mültecilik olgusu ve enfeksiyonlar açısından oluşturduğu riskler, yaşlılıkta enfeksiyonlar, bağışıklama ve bağışık yanıt, enfeksiyon hastalıklarının geleceği ve daha pek çok konu ele alınacaktır.
1 - 5 Kasım 2017 tarihlerinde 5 gün sürecek kongrenin bilimsel programında, 31 panel, 6 konferans, 10 olgu sunumu, 3 uydu sempozyumu, Temel HIV/AIDS, Enfeksiyon İmmünolojisi, Temel İstatistik ve Fibroscan olmak üzere 4 adet kurs yer alacak, sosyal programda ise müzik ve şiir dinletileri, dans gösterisi gezi ve söyleşiler yer alacaktır. Önceki yıllarda büyük ilgi ile karşılanan Tepecik Filarmoni Orkestrası bu yıl da kongrede katılımcılarla buluşacaktır.
Kongrede Prof. Dr. Sayın Hasan Salih Zeki Aksu ve Sn. Tülay Koçoğlu adına bilim ödülleri ve Sn. Dr. Hasan Basri Karahan adına hizmet ödülleri verilecektir.
BUHASDER Başkanı Doç.Dr. Şükran Köse, Kongre de enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklar alanındaki gelişme ve yenilikleri ele alacaklarını, özellikle kitlesel göç ve mültecilik olgusu bağışıklıma, bulaş, bulaş yolları ve yeniden görülen hastalıkları gündeme taşımıştır. Kongrede yeni aşılar, yeni aşılama stratejileri, yeni antimikrobiyaller, yeni / yeniden önem kazanan enfeksiyonlar seçkin bilim insanları ve uzmanlar tarafından ele alınacaktır. Türkiye de ve Dünyada önemli bir olgu olan mültecilik ve göçmenlik enfeksiyon hastalıkları disiplinin yanı sıra psiko - sosyal boyutları ile de tartışılacaktır. Yaşlılıkta enfeksiyonlar, HIV ve AIDS, Dirençli bakteri enfeksiyonları bu yıl kongre programında yer alan temaların arasında olacağını belirtmiştir.
Köse; "Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği, Thomas Adams, 'ın " Korumak tedavi etmekten her zaman daha iyidir. Zira kişileri hasta olmak eziyet ve külfetinden uzak tutar." sözünü rehber edinerek , bulaşıcı hastalılardan korunma ve önleme konusunda farkındalığı ve bilgi düzeyini arttırmak için kurulmuştur. Çeşitli eğitim faaliyetleri ve bilimsel çalışmalar yapılan bir sivil toplum kuruluşudur. Faaliyetlerimiz arasında ilk okullarda tiyatro ve hijyen eğitimi, lise ve üniversitelerde bulaşıcı hastalıklar konusunda bilgilendirme toplantıları, ev hanımlarına yönelik bilgilendirme toplantıları, multidisipliner toplantılar var’’ dedi.
Derneğin en önemli faaliyetlerinden birinin ise kız çocuklarına eğitim bursu sağlanması olduğunun altını çizen Doç. Dr. Şükran Köse, gerçekleştirilen sempozyumlarda her zaman farklı disiplinlerden bilim insanlarının katılmasına özen gösterdiklerini belirtti.
Kongreye interaktif paneller ve sunumlar eşliğinde devam edeceğini söyleyen Köse; ‘’Bu toplantıda da daha geniş katılım sağlayarak disiplinler arası iş birliğinin, hastalara daha faydalı olabileceğini vurgulamak adına sempozyum konusu belirledik. Günümüzde hastalıklar ve özel olarak enfeksiyon hastalıkları tek bir klinik tablo ile karşımıza çıkmıyor. Farklı disiplinlerden ortak değerlendirme ve yaklaşım gerektiriyor. Sempozyumda farklı disiplinlerle ortak takip edilen enfeksiyon hastalıklarında öne çıkan konuları konferanslar, interaktif paneller ve sunumlar eşliğinde hep birlikte tartışacağız" şeklinde konuşarak kongreye destek ve katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara, katılımcılara, hocalara, düzenleme kuruluna teşekkür etti.
Kongre 5 Kasım 2017 Pazar günü sosyal program çerçevesinde yapılacak gezi ile sonlandırılacaktır.